Prosluněné pláže, písečné duny Sahary, vynikající káva, rozmanitá gastronomie, památky i nejmodernější vymoženosti pro všechny skupiny cestovatelů, i to je Tunisko, severoafrická země plná barev. Je také jednou z koronavirem nejméně infikovaných zemí Severní Afriky a zemí celého Středomoří. „Počet osob infikovaných Covidem-19 je pouhých zhruba tisíc osob v populaci, která čítá téměř 12 milionů lidí. Skoro stejný počet nemocných se již uzdravil a jen kolem tří set případů má aktivní nákazu, v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče už však žádný z nich být nemusí,“ upřesnil Blesku data ředitel české pobočky Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch Mohamed Oussama Ben Yedder. „Restart cestovního ruchu začal 24. května a tuniské Ministerstvo cestovního ruchu a řemeslné výroby pro něj vypracovalo ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací WHO zdravotní manuál READY AND SAFE definující všechna pravidla a směrnice, které musí být dodrženy od příletu klienta na letiště, během celého pobytu, až po odjezd,“ dodal Yedder. Tato pravidla pak mají jediný účel: ochránit návštěvníky.

Podívejte se na reportáž Blesku z Tuniska:

Video
Video se připravuje ...

VIDEO • Tunisko: pestrobarevná oáza historie i pozemských rozkoší ukrytá mezi dunami. Ivan D. Hladík, Tonda Tran, Discover Tunisia

Manuál například uvádí, že hotely smějí obsadit pouze polovinu své kapacity. „Do hotelových bazénů je zakázán vstup nejen osobám, které se necítí zcela zdrávy, ale i těhotným ženám, kardiakům, diabetikům, lidem s vysokým tlakem a těm, kteří se léčí s rakovinou,“ upřesnil Yedder. I kapacita hotelových restaurací je snížena na 50 procent, mezi stoly je nařízen odstup minimálně 2,5 metru. „Omezení se týkají i vozidel sloužících k transferu turistů.“ Doporučení jen doplňují již řadu desetiletí platné hygienické normy s označním HACCP a ISO 22000, jejichž cílem je zajistit trvalou kvalitu hotelnictví a zaručit maximální bezpečnost pro zákazníky a zaměstnance.

Teď už jen stačí sledovat informace českého Ministerstva zahraničí, kdy budou otevřeny vzdušné i pozemní hranice. Na Djerbě, nekonečných a křišťálově čistých plážích u hotelových komplexů Hammametu, v Sousse, Nabeulu, na osmikilometrové pláži do Mahdie či s pohledem upřeným z hradeb pevnosti el Kebir pak načerpáte tolik potřebnou energii a optimismus, který v posledním půlroce chyběl celému světu.