Jak poznat holubinku namodralou   kdy a kde roste   proč do smaženice   záměna s jinými holubinkami    záměna s muchomůrkou

V České republice roste na 150 druhů holubinek (většina z nich je jedlá), a mezi nejčastější patří právě holubinka namodralá, jejíž chuť připomíná lískové oříšky. „Holubinky sbírám velice rád a cíleně, kulinářsky si jich dokonce cením více než mnohých hřibovitých. Nejraději mám právě namodralou, pak ještě nazelenalou. Tyto dva druhy považuji za jedny z nejchutnějších hub vůbec,“ vypráví mykolog Jan Kneifl.

Nejlepší houbová smaženice? Ta s holubinkami

Co se týče využití v kuchyni, je holubinka namodralá vhodná ke všem úpravám. Od omáček, směsí, smažení, sušení, grilování nebo nakládání do octových nálevů. „Při vaření i smažení zůstává její konzistence opravdu pevná, což se výborně uplatní ve vícedruhové smaženici, protože vhodně doplní měkké hřibovité druhy. Je tak výtečná pro ty, kteří nemají rádi klasickou „rozbředlou“ smaženici z babek nebo kozáků,“ říká Jan Kneifl.

Kam a kdy na ni vyrazit

Jak ji poznat? Zaměřte se na 3 hlavní znaky

Patří mezi největší holubinky, které u nás naleznete, takže pokud se tuto houbu naučíte rozeznat, rychle s ní naplníte celý košík. Holubinka namodralá má 3 hlavní znaky, podle kterých ji určíte. Všechny je naleznete pod kloboukem:

1. Lupeny jsou na dotek jakoby „špekově mastné“.

2. Jsou pružné a při doteku se nelámají. I když po nich silně přejedete prstem, ohnou se, ale nebudou polámané.

3. Mají bílou až smetanovou barvu.

Pokud jde o barvu klobouku, je velice proměnlivá a není to tedy úplně spolehlivý určující znak. Dokonce může mít i jediná houba více barev, vždy ale převládají různé odstíny modré, fialové a růžové. Může být i olivově hnědá, okrová, šedozelená a vzácně žlutá nebo žlutozelená.

Klobouk je masitý a pevný, může být až 15 cm široký. Nejprve má tvar kopule, později se narovnává a nakonec začne připomínat široký trychtýř. Pokožka klobouku bývá vrásčitá a za vlhkého počasí začne být slizká a lepkavá - její okraje pak lze sloupnout. Často se na ní objevují nepravidelné skvrny.

Noha je pevná, statná, až 10 cm vysoká. Má válcovitý tvar a jsou na ní svislé vrásky. Je bílá, ale pod kloboukem bývá nafialovělá. Dužnina je také bílá, masitá a pevná, časem ale začne být vatovitá a může být i částečně dutá. Při řezu rezaví.

Holubinka namodralá voní nenápadně, chuť má ale jemnou, příjemně oříškovou.

Holubinka namodralá vs. ostatní holubinky

Holubince namodralé jsou nejvíce podobné jiné holubinky, které mají stejně jako ona proměnlivou barvu klobouku: holubinka doupňáková, fialovozelená a podmračná. Zaměnit by se mohla i s holubinkou mandlovou, která je ale výrazně menší. Nebo s holubinkou bukovkou, kachní a trávozelenou.

Všechny tyto holubinky jsou jedlé, správný houbař by ale měl přesně vědět, co má v košíku. Holubinku namodralou odlišíte od těch ostatních podle už zmíněných lupenů. Stačí po nich přejet prstem, pokud budou křehké a lámavé, určitě nejde o holubinku namodralou - ta má lupeny pružné.  

Z nejedlých holubinek není té namodralé žádná vysloveně podobná. Přesto si ale můžete udělat kontrolní test – malý kousek ochutnejte a pro všechny nejedlé holubinky platí, že mají palčivou a štiplavou chuť, takže si je nespletete.  A další dobrá zpráva je, že v Evropě neroste žádná jedovatá holubinka, takže ty nejzávažnější otravy u této houby nehrozí.

Záměna s jedovatými houbami

Pokud se bojíte záměny s jiným druhem hub, třeba muchomůrkami, otestujte tzv. kruchost dužniny. To znamená, že pokud vyrýpnete kus nohy, získáte pěkně zaoblený kousek dužniny, na kterém nebudou žádná roztřepená vlákna.

„Toto naleznete pouze u holubinek a podobně i u ryzců, ale s těmi si je určitě nespletete, protože roní při poranění mléko,“ vysvětluje mykolog Kneifl.  Například muchomůrky a spousta dalších hub má při vyrýpnutí dužninu roztřepenou. Každá jedovatá muchomůrka má také na noze prsten, hlízu nebo pochvu – znaky, které na holubince nikdy nespatříte.

Holubinku namodralou a další jedlé holubinky si prohlédněte ve fotogalerii.