Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jedinečný duel v Blesku: Expertka Kalhousová a zpěvák Klus o válce s Hamásem a situaci v Pásmu Gazy

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
10. dubna 2024
15:54

Stovky Čechů včetně předních umělců podepsali otevřený dopis české vládě a prezidentovi se žádostí o vyzvání k okamžité deeskalaci a příměří v Pásmu Gazy. Pohled na konflikt postupně mění i někteří světoví lídři. Většinově se shodují, že Izrael má právo na to se bránit, ale… co se pod tímto “ale” skrývá? Například Britský premiér Rishi Sunak v sobotu, tedy šest měsíců od nejděsivějšího útoku v dějinách Izraele, prohlásil, že „strašlivá“ válka mezi Izraelem a Hamásem musí skončit. Jak  blízko má Izrael k příměří. Jak iniciativy umělců vnímá izraelská komunita? A stojí Česko na správné straně? Nejen to v dnešním Epicentru odpovídala ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, Irena Kalhousová a zpěvák, herec a také iniciátor již zmíněného otevřeného dopisu české vládě a prezidentovi Tomáš Klus.

Dva různé pohledy, dva různé názory, ostrá debata plná vysvětlování pojmů.  Zatímco Tomáš Klus se opakovaně omluvil za své předchozí výroky, které zveřejnil na sociálních sítích, expertka Kalhousová ho „sepsula“ za další. Proč se vlastně Tomáš Klus vydal na tak tenký led? Co dopisem adresovaným České vládě a prezidentovi chtěl říct?

„Ten dopis je především voláním po humanitě a především po soucitu, protože to, co se v tuto chvíli v Gaze děje, je podle mě za hranou jakékoliv lidskoprávní katastrofy, která v jednadvacátém století prostě nemá co dělat,“ uvedl Klus hned v úvodu a doplnil také, jak vlastně celý jeho příběh v této kauze odstartoval. Na počátku byla jeho žena, která po návratu z Barcelony apelovala na svého muže, že debata o tom, že nic není černobílé je u nás, narozdíl od zahraničí, nepřípustná a že v českém mediálním prostředí převládá proizraelský narativ. Podle svých slov potřeboval svoji ženu pochopit.

„Potřeboval jsem pochopit Palestince, protože mi najednou začalo být zvláštní, že přece z nějakého vzduchoprázdna se Palestinci nerozhodli zničit Izrael, že to musí mít nějaký důvod, tak jsem začal pátrat po tom pohledu ryze palestinském, zjistil jsem, že zjistit u nás nějaké informace z tohohle úhlu pohledu je ne nemožné, ale velmi složité,“ objasnil svého chování Klus.

Kalhousová ke Klusovi: Přispíváte k polarizaci

Expertka izraelských studií ale příliš pochopení pro to, co známý zpěvák dělá, nemá. Jeho vliv podle ní může mít i zavádějící a negativní dopad.

„Strašně přispíváte k polarizaci a o co já se snažím vlastně od toho 7. října, je ukázat, že opravdu ten konflikt není jednostranný a že není možné říct, ti jsou zlí, ti jsou hodní a nekritizovat Izrael za to, co se děje v Gaze a naopak omlouvat Palestince. Ta vaše iniciativa na jednu stranu chce upozornit na nějaké bezpráví, které se zcela jistě v Gaze děje, ale udělá to tím způsobem, že přesně přispěje k té totální polarizaci, a to je podle mě ten problém,“ uvedla Kalhousová a dále Klusovi vyčetla, že svými možná až nevzdělanými názory mohl ovlivnit mladou generaci, která je informována právě jen ze sociálních sítí.

„Vy jim dodáte přesně ty zkratkovité, často faktograficky problematické informace, na kterých prostě stojí ty sociální sítě. Vy jste měl vlastně možná unikátní možnost tím, že na rozdíl ode mě máte kontakt nebo máte možnost ovlivnit určitou skupinu populace, velmi mladou skupinu populace a vlastně vzdělat. A vy jste to neudělal,“ nešetřila Kluse expertka z centra izraelských studií na Univerzitě Karlově.

Hádka o definici etnické čistky

Debata se dále přiostřila, když přišla řeč na další konkrétní výroky Kluse. Ve videu na sociálních sítích totiž mimo jiné uvedl, že bychom se měli ptát, zda to, jak Izrael působí v Pásmu Gazy, neodpovídá přinejmenším definici etnické čistky. Ovšem pojem etnická čistka ve studiu Epicentra vysvětlit neuměl.

„Vy mluvíte o etnické čistce, etnická čistka prostě znamená vyvraždění národa, úmyslné vyvraždění národa. Takže tím, že vy použijete opravdu takové jako slovo a termín takového kalibru, tak podle mě vlastně do značné míry ztrácí legitimitu a nepomůžete tím těm Palestincům. Ta situace je tam hrozivá, jo, ale není třeba jako z ní dělat tu situaci ještě horší,“ uzavřela Kalhousová.

UFO1 ( 13. dubna 2024 11:07 )

Manželka ho vrhla do příliš těžké problematiky,chce to jeho soudnost,ty vlajky jakekoli,krom vlajky ČR a EU a odznáčky by měli zmizet z veřejného prostoru, škodí to, dělí to společnost,psychice škodí

UFO1 ( 13. dubna 2024 10:59 )

Klus má obličej, který by mohl napřít na věci, které by změnit mohl, věci ČR, zdravotnictví např.palčivé téma nedostatku pediatru, zubařů i pro děti... a vláda nic, katastrofální úpadek ve školství,trpi děti oběsí se, vyskočí z okna, spravedlivé tresty za pohlavní zneužití, znásilnění, opět se týká i děti, navrací se pedagogové, kteří již ublížili.... mohl by slavit úspěch,v otázce Palestiny ne

Xavier Xavier ( 11. dubna 2024 17:58 )

Zkusim nebyt sprosty, ale Klus tim, jak skace do reci a pouziva slova, co ani nezna jejich vyznamy, akorat podtrhuje, jak je na tom asi jeho intelektualni vykon v teto debate.

Lukas Sebesta ( 11. dubna 2024 15:45 )

ja se za toho šaška normalne stydím

Radim Sehnal ( 11. dubna 2024 14:26 )

Za mě, mimo jiné, naprosto vynikající a připravená moderátorka 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa