Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Bezpečnostní analytik o podpoře Palestiny mezi hvězdami: Ostrý vzkaz Klusovi a dalším

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
2. dubna 2024
15:00

O víkendu se při udílení hudebních cen Anděl rozhodlo několik českých umělců po vzoru amerických kolegů vyjádřit svůj postoj ke konfliktu v Pásmu Gazy a to  vyvěšením transparentu s nápisem Artists for Ceasfire a nošením červeného odznáčku se symbolem dlaně. Byl to správně promyšlený tah? Nejen o tom mluvil v Epicentru Pavlíny Horákové bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.  

Bezpečnostní analytik Mikulecký v Epicentru přiznal, že česká hudební scéna mu není příliš blízká a moc našich interpretů nezná. Obrázek o tom, co ale předvedli, na sobotních cenách Anděl, si udělal poměrně jasný. „Asi jediná figura z těch lidí, kteří tam stáli, a kterou jsem někdy v minulosti zaznamenal, byl pan Klus, zbytek těch lidí nejsem schopen zařadit, o jaké umělce se jedná,“ řekl hned v úvodu Epicentra Mikulecký a pokračoval v kritice červeného odznaku, který měli umělci připnutý na svých oděvech.

Mikulecký: Měli by si o tom něco zjistit

Hudebník Tomáš Klus se na předávání cen Anděl objevil s odznáčkem, na kterém jsou vyobrazené oranžové ruce na červeném pozadí. Klus se tak přidal k iniciativě amerických umělců, kteří se tímto způsobem snaží upozornit na situaci v Gaze. Gesto se ale setkalo s kritikou.

„Pokud jde o ten znak té červené ruky. Slyšel jsem už celou řadu výmluv z jejich strany o tom, že jde o mírový symbol, nejde o mírový symbol, jde o symbol, který Palestinci velice rádi používají jako znak masakru Židů,“ upřesnil Mikulecký, s tím že i chápe, že se naši umělci inspirují v zahraničí u svých kolegů, podle něj inspirace ale nestačí.

„Bylo by dobré si o tom napřed něco zjistit. Já nezpochybňuju to, že každý z nás má právo si vybrat stranu v jakémkoliv konfliktu, na které stojí,“ uvedl Mikulecký a poukázal na to, že na příklad u Tomáše Kluse ani na jeho sociálních sítí neznamenal žádnou podporu Izraele.

Jak tam není Žid, tak to není tak zajímavé

„U těchhle lidí, a já se omlouvám, na mě to celé působí spíš jako dojmem, pokud tam jde o Židy, tak si do toho rádi kopneme, protože já jsem žádné české umělce nezaznamenal nikde v průběhu žádné tragédie, které se v posledních třeba pěti letech ve světě odehrávaly, ať už to jsou masakry křesťanů v Nigérii, ať už to je hladomor, který probíhá v Súdánu, nebo hladomor, který probíhá v Jemenu, prostě jak tam není ten Žid, tak to není tak zajímavé,“ uzavřel Mikulecký.

Podle Kluse, ale odznak na jeho saku i oděvech ostatních znamenal jediné. Na svém instagramovém profil uvedl toto prohlášení:

„Tenhle symbol byl vždy symbolem proti válkám a zabíjení, než jej letos na Oskarech použili „Artistsforceasefire" v reakci na to jej izraelská vláda označila za symbol nenávisti proti Židům a s odkazem na odporný masakr v Ramalláhu,“ napsal Klus na sociální sítě.

Uživatel_5650027 ( 3. dubna 2024 01:03 )

Nechápu, proč byl vytečkovan oficiální název knihy českého klasika "G*o*l*e*t v údolí??? Cenzore,jste normální? Máte alespoň SŠ vzdělání? Nebo cenzuru dělá tupý program? Děkuji za odpověď!

Uživatel_5650027 ( 3. dubna 2024 00:57 )

Na palestinské území začali Židé emigrovat před 2. světovou válkou (viz. ***t v údolí,Ivan Olbracht O krásných očích Hany Karadžicové, nebo film Všichni moji blízcí s panem Abrhámen a L
Šafránkovovou). Tito lidé přišli na území Palestiny. Postavili kibuci a hospodařili a žili dle vlastních pravidel. Emigrovali tam Židé z celé Evropy a hlavně z Ruska, tedy SSSR. Přinesli sebou své zvyky. Po skončení 2. sv.války se do všeho vložili USA a podpořili vznik samostatného státu. I Izraeli je mnoho náboženských frakcí. Náboženští extrémní fanatici až po tole­rantněj­ší..­.Tyto náboženské obce se "se nedokáží shodnout, dohodnout". Izrael vznikl na území Palestiny.

Uživatel_5351473 ( 2. dubna 2024 19:05 )

No podle mě to vypovídá, ze se český národ kultivuje, pokud jde opravdu o stejné lidi;-)

Uživatel_5650027 ( 2. dubna 2024 18:38 )

👍👍👍

mech1 ( 2. dubna 2024 18:26 )

Tak sem s tvou historií ať se poučíme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa