Teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli loni v říjnu, při němž radikálové mučili, znásilňovali a zabili kolem 1200 lidí a stovky dalších unesli jako rukojmí, vyděsil celý svět. Izraelská vláda v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem (74) chce hnutí Hamás zlikvidovat. Jenže to se nelíbí českým hudebníkům v čele s Tomášem Klusem a Jordanem Hajem. Ten dokonce dorazil na hudební Ceny Anděl, které vysílala Česká televize, oděn do typického palestinského outfitu. „Nepolitizoval bych to, máme situaci, která nastala a ve které zemřela velká spousta lidí za strašně krátký čas. Myslím, že tenhle šátek bych na sobě neměl, kdybych žil v některé z jiných západoevropských zemí, kde je nálada v ulicích trochu jiná než ta naše,“ vysvětlil pro Expres.cz Haj, jehož otec je arabský Palestinec žijící v Izraeli.

Týká se ho to

V rozhovoru zašel mnohem dál a pořádně Čechům naložil. „Ta nálada v Česku je zabedněná a zaslepená. Mě se to týká o to víc, že můj národ způsobuje humanitární katastrofu mému národu,“ tvrdí Haj, který odmítá, že by byl právě on sám tím, kdo je zaslepen proti faktům. Byla to totiž teroristická skupina Hamás, která vtrhla do Izraele, vraždila a unesla civilisty. Při pozemním útoku militantů Hamásu ze dne 7. října 2023 bylo na izraelském území zabito 695 civilistů včetně 36 dětí, 373 příslušníků bezpečnostních sil a 71 cizinců. Tolik mrtvých napočítal Izrael za jediný den!

Přešlap

Podle mnohých šlápl vedle i Tomáš Klus – ten se totiž pustil do srovnávání Palestiny s válečnou okupací Československa. „Chtěl bych se zeptat, jestli jako stát, který má velmi špatnou zkušenost s okupací, bychom na tuhle otázku neměli být trošku citlivější a jestli bychom se neměli ptát naší vlády, jak to, že tak vehementně a bezpodmínečně stojí za státem, který okupuje jiný stát,“ říká na videu zpěvák. Nepřímo tak srovnává izraelskou přítomnost na palestinských územích s nacistickou okupací Čech a Moravy v letech 1939 – 1945. Ani slovem se však nezmínil o teroristickém řádění Hamásu, které současnou situaci vyvolalo, ani o izraelských rukojmích, držených už od října neznámo kde, a to včetně dětí.

Pobouřený Martin Stropnický: „To nejsou radikálové, ale teroristi"

Blesk se už po incidentu na Českém lvu zeptal na názor bývalého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického (67). Ten se momentálně nachází v Tel Avivu, kde se lidé modlí za návrat svých dětí a blízkých z palestinského zajetí. To mu vhání slzy do očí! „Žijeme ve svobodné společnosti, tak každý má právo sdělit svůj názor. Dospěli jsme do stadia, že Hamás je teroristické hnutí, to nejsou radikálové, ale teroristi. Jeho podpora od nejrůznějších lidí pramení z humanismu, snažící se o ospravedlnění podpory vraždění nevinných lidí,“ jasně vyjádřil svůj názor na lidi podporující Palestinu Stropnický. „Momentálně jsem v Izraeli a velmi těžce nesu demonstrace za propuštění unesených lidí Hamásem. Fotky dětí, žen i krásných mladých párů jsou vylepeny na každém kroku,“ popsal náladu v ulicích hlavního města Izraele. „Podporovatelům doporučuji nastudovat si historii. Budou ale muset jít dál, až k založení izraelského státu. Každopádně tohle na ceny nepatří,“ dodal Blesku Martin Stropnický, bývalý izraelský velvyslanec.

Incident na Českém lvu

Jeden z předávajících na Českých lvech, slovenský hudebník a manžel herečky Táni Pauhofové (40) Jonatán Pastirčák (31), zneužil přímý přenos z pražského Rudolfina k propagaci Palestiny, kde vládne teroristická organizace Hamás. Poprvé tak někdo podpořil stát Palestinu, který ovládají teroristé, a to i ve vládě!

Klus pobouřil židovskou obec plackou!

Skupina hudebníků na sobotním předávání cen Anděl rozvinula transparent s nápisem Artists for ceasefire (Umělci proti palbě). Někteří si také po vzoru amerických kolegů připnuli placky se symbolem ruky a černým srdcem na červeném pozadí. Tento symbol kritizovali zástupci židovské komunity, protože má připomínat fotografii z masakru Izraelců v roce 2000 v Ramalláhu.

Video
Video se připravuje ...

Emma Smetana a Jordan Haj - Ceny Anděl Matyáš Janíček, Daniel Kristl

Fotogalerie
63 fotografií