Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Netanjahu: Absolutní vítězství je na dosah. Izrael odmítá příměří od Hamásu

Autor: ČTK, swp - 
7. února 2024
21:56

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes večer v projevu odmítl požadavky palestinského radikálního hnutí Hamás ohledně příměří v Pásmu Gazy a uvedl, že za jediné řešení pokládá izraelské vítězství. To by podle něj mohlo přijít v řádu měsíců. Na následné tiskové konferenci Netanjahu také vyjádřil přesvědčení, že se Izraeli po vítězství nad Hamásem podaří navázat vztahy s dalšími arabskými zeměmi, píše web The Times of Israel (ToI). Saúdská Arábie již dříve podmínila navázání vztahů s Izraelem ukončením války v Pásmu Gazy a uznáním nezávislého palestinského státu.

„Jsme na cestě k absolutnímu vítězství. Vítězství je na dosah,“ řekl Netanjahu s tím, že se Izraeli válku podaří vyhrát v řádu měsíců. Později také uvedl, že porážka Hamásu „rozšíří okruh míru“ v regionu. Další mírové dohody s arabskými státy totiž podle premiéra nebudou možné, pokud se Hamás nepodaří porazit, píše ToI.

Netanjahu vystoupil s projevem a následně na tiskové konferenci v Jeruzalémě po setkání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem. Před novináři potvrdil, že nepřistoupil na žádost Blinkena setkat se soukromě s náčelníkem generálního štábu izraelské armády Hercim Halevim. V této souvislosti podotkl, že on se v USA či jakékoliv jiné zemi také nesetkává s armádními špičkami bez tamního politického vedení. Zároveň Netanjahu odmítl spekulace, že se Hamásu daří získávat zpět území v severní části Pásma Gazy. Izraelské armádě se podle něj podařilo zlikvidovat tamní velení Hamásu a nyní provádí dodatečné razie.

Výměna rukojmích a vězňů

Hamás v úterní odpovědi na zprostředkovaný návrh další dohody s Izraelem předložil vlastní plán příměří, které by trvalo ve třech fázích celkem čtyři a půl měsíce. Během nich by Hamás propustil všechny zbývající rukojmí výměnou za palestinské vězně, izraelské síly by se stáhly z Pásma Gazy a byla by uzavřena dohoda o ukončení války. Ještě před večerním projevem izraelského premiéra však řada izraelských médií s odvoláním na své zdroje psala, že Izrael na požadavky Hamásu na ukončení války a propuštění vězňů nepřistoupí.

Blinken v Izraeli řekl, že protinávrh Hamásu ponechává prostor pro budoucí dohodu o příměří, píše Reuters. Ve své stávající podobě ale obsahuje body, které není možné přijmout, píše agentura Reuters. Šéf americké diplomacie dnes jednal jak s Netanjahuem v Jeruzalémě, tak v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Předseda izraelské vlády dnes zopakoval, že izraelským cílem v konfliktu je zničit Hamás, osvobodit rukojmí a zajistit, aby Pásmo Gazy už pro Izrael nepředstavovalo hrozbu. Jakoukoli dohodu, která by ponechala Hamásu plnou nebo částečnou kontrolu nad Pásmem Gazy, Netanjahu vyloučil. Izrael je podle něj „jedinou mocností“ schopnou dlouhodobě zajistit bezpečnost.

Premiér také vyzval k nahrazení agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, která čelí izraelskému obvinění, že se její zaměstnanci podíleli na říjnových teroristických útocích Hamásu na Izrael.

Izraelská armáda podle Netanjahua v Pásmu Gazy dosahuje „bezprecedentních“ úspěchů a hodlá se v další fázi boje zaměřit na město Rafáh na hranici s Egyptem. Právě tam se přitom uchýlilo mnoho civilistů, které boje vyhnaly ze severní části Pásma Gazy. Hluboké znepokojení z chystaných izraelských operací v této oblasti dnes vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres.

Vítězství nad Hamásem bude podle Netanjahua znamenat „vítězství svobodného světa“. Premiér také prohlásil, že osvobození rukojmích odvlečených do Pásma Gazy je stále hlavní prioritou. Šance na jejich osvobození podle něj ale zvýší vojenský tlak na Hamás. „Den poté je dnem po Hamásu,“ uvedl Netanjahu.

Izrael v Pásmu Gazy vede válku proti palestinskému hnutí Hamás, které USA i EU označují za teroristické a které loni 7. října provedlo masivní přeshraniční útok na Izrael, při němž zahynulo 1200 lidí. Dalších asi 250 osob palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy, zhruba stovku z nich propustili během dosud jediného příměří na konci listopadu. Izraelská odveta si podle dnešní bilance úřadů ovládaných Hamásem za čtyři měsíce bojů vyžádala životy nejméně 27.708 Palestinců. Tyto údaje však nelze ověřit a zahrnují také zabité bojovníky Hamásu a jiných ozbrojených skupin.

Video  Úryvek z rozhovoru s Břetislavem Turečkem v pořadu Prostor X  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Eda Sztwiertnia ( 8. února 2024 02:25 )

Prd mu záleží na rukojmích čká jenom na záminku aby mohl dále masakrovat palestince. Je mu jedno jestli Hamás nebo civilisty.

Zobrazit celou diskusi