Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Netanjahu musel do nemocnice na operaci kýly. Proti jeho vládě mezitím vypukla velká demonstrace

Aktualizováno -
31. března 2024
22:06
Autor: ČTK, simao - 
31. března 2024
17:08

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl převezen do nemocnice, aby podstoupil operaci kýly - a to v celkové anestezii. Podle zahraničních agentur o tom informoval úřad izraelské vlády. V době, kdy nebude moci vykonávat svou funkci, ho zastoupí vicepremiér a ministr spravedlnosti Jariv Levin. V neděli se přitom současně s tím sešly v Jeruzalémě desetitisíce lidí na demonstraci právě proti Netanjahuově vládě. Protestující žádali vypsání nových voleb, vyzývali k propuštění rukojmích unesených palestinským hnutím Hamás a protestovali proti výjimkám z vojenské služby pro ultraortodoxní židy, informovala agentura Reuters. 

„Během rutinního vyšetření byla předsedovi vlády v sobotu večer diagnostikována kýla,“ stojí v prohlášení izraelské vlády. Dále se v něm uvádí, že se operace uskuteční v celkové anestezii, což premiérovi Netanjahuovi dočasně znemožní výkon funkce.

„Během této doby bude vicepremiér a ministr spravedlnosti Jariv Levin úřadujícím premiérem,“ dodal úřad vlády. O dvacet let mladší politik je stejně jako Netanjahu členem pravicové strany Likud.

Netanjahu řídí vládu i orgány, které úzce souvisí s vedením současné války proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Jedná se například o válečný kabinet. Loni v červenci premiérovi lékaři voperovali kardiostimulátor.

Velká demonstrace

Právě v neděli se přitom podle organizátorů v Jeruzalémě na protestu proti Netanjahuově vládě shromáždilo dokonce přes 100 000 lidí, uvedl web The Times of Israel (ToI). Agentura AP i některá izraelská média napsaly, že jde o největší demonstraci od začátku války Izraele s Hamásem.

Demonstranti před izraelským parlamentem vyzývali k vypsání nových voleb. Požadovali rovněž rovnoměrnější rozdělení břemene vojenské služby mezi populaci, píše Reuters.

Pro spravedlivější rozdělení tohoto břemene se dnes podle agentury DPA vyslovil také premiér Netanjahu. Prohlásil ale, že válka s Hamásem vládě zabránila přijmout v potřebné lhůtě zákon, který by tuto otázku řešil.

Od pondělí se podle prozatímního nařízení nejvyššího soudu ruší státní příspěvky pro ultraortodoxní muže ve věku stanoveném pro vojenskou službu. Na základě rozhodnutí generální prokurátorky bude armáda od tohoto dne povinna odvádět ultraortodoxní studenty, kteří dosud většinou měli výjimku. Podle médií se to týká více než 60 000 mužů.

Silně věřící politici nová nařízení ostře kritizovali. Podle pozorovatelů by spor kolem této otázky mohl ohrozit Netanjahuovu koaliční vládu, která se opírá rovněž o ultraortodoxní uskupení.

Žádali i propuštění rukojmích

Podle agentury AP žádali demonstranti také rychlé propuštění izraelských rukojmích, které od loňského teroristického útoku zadržuje v Pásmu Gazy Hamás. Jeho útokem na jižní Izrael, při kterém ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a na 250 osob unesli do Gazy, začala nynější válka.

Izraelské odvetné masivní bombardování a pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádaly víc než 32 780 mrtvých Palestinců a způsobily humanitární krizi v Pásmu Gazy.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi