Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ne znamená ne. Poslanci odsouhlasili novou definici znásilnění. Blažek: Na děti do 12 let se nesahá!

Aktualizováno -
10. dubna 2024
12:15
Autor: ČTK, simao - 
10. dubna 2024
08:08

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se patrně změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna hlasy všech přítomných poslanců. Předloha, na níž se shodla koalice s opozicí, upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v Senátu.

  • Vymezení znásilnění se patrně změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Novelu schválila Sněmovna.
  • Znásilnění vymezuje novela pojetím, že „ne znamená ne“, připomněl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
  • Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice.
  • Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání a zdravotnímu postižení
  • Podle Blažka znamená, že na děti do 12 let se nesahá. „Hranice je jasná a správná,“ řekl.
  • Exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) vyzvala ministerstvo k osvětě o změně vymezení znásilnění. Stanovení věkové hranice bezbrannosti pak označila za splacení velkého dluhu. 

„Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti k tomu, proč nezvolilo pojetí znásilnění založené na chybějícím souhlasu s pohlavním stykem.

Trestný čin znásilnění má nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky bude v trestním zákoníku zahrnovat nový samostatný čin sexuální útok.

Použití zbraně povede u sexuálního útoku i u znásilnění podle novely k vyšší trestní sazbě. Sexuální nátlak má patřit mezi činy, jejichž nepřekažení je trestné, obdobně jako nepřekažení pohlavního zneužití. Skutková podstata sexuálního nátlaku se rozšíří o zneužití něčí tísně.

„Nemění se a nemůže se měnit to, že i tato trestná činnost musí být jednoznačně prokázána před soudem,“ zdůraznil Blažek. Nejčastěji se znásilnění stává podle něho v domácnostech, dokazování proto může být složité.

Zpravodajka předlohy Taťána Malá (ANO) míní, že novela povede ke zlepšení postavení obětí, poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) ji vnímá jako velký krok.

Poslanec TOP 09 Michal Zuna doufá, že se změní soudní praxe, kdy nyní je podle něho polovina hlášených případů znásilnění odložena a čtvrtina končí podmíněnými tresty.

Blažek: Do 12 let se na nikoho sexuálně nesahá!

„Chci vyjádřit velkou radost nad tím, že novela trestního zákona, tzv. redefinice znásilnění byla přijata jednomyslně, což nebylo automatické,“ uvedl Blažek na tiskovce.

„Ono kromě toho znásilnění je tm jednoznačně řečeno, když to řeknu velmi jednoduše - pokud tento zákon schválí Senát a podepíše prezident, bude platit princip, že do 12 let se na nikoho sexuálně nesahá. Praxe doposud je taková, že u těch dětí se zkoumá, zda si třeba nebyy vědomé toho, že když pachatel něco provádí, že jde vlastně o sexuální hrátky. Tohle nám odpadne, už se to zkoumat nebude a pokud někdo bude sexuálně obtěžovat člověk do 12 let, dopustí se trestného činu znásilnění, nikoliv pohlavního zneužívání,“ říkal ministr Blažek.

Malá: Sex, když projeví druhá strana nesouhlas, je trestný

„Já jsem přesvědčena, že zlepší postavení obětí sexuálního násilí v České republice,“ věří ohledně redefinice exministryně Malá. „Tato definice znásilnění nebude postihovat, nepostihuje a není jejím cílem, aby postihovala normální chování. Tato definice znásilnění není pro ty, kteří respektují to, že k pohlavnímu styku a k jakémukoliv sexuálnímu aktu je potřeba souhlasu všech zúčastněných. Je to pro ty, kteří toto nerespektují, kteří si myslí, že mají právo na to mít s někým sex, protože jsou třeba v manželství nebo partnerství,“ upozornila Malá. „Sex, když projeví druhá strana nesouhlas, je trestný,“ dodala.

„K násilí, zejména sexuálnímu, dochází mezi známými, dochází k němu v rodinách a proto potřebujeme systematicky pracovat s původci násilí, aby se násilí nepřenášelo generačně, ale abychom skutečně tomu dokázali i předcházet a neřešili jenom ty důsledky, to znamená když dojde k tomu trestnému činu,“ upozornila Pirátka Kocmanová.

Urbanová: Děláme to pro naše děti

Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) uvedla, že Sněmovna vyjádřila vůli „vyslyšet přeživší domácího sexualizovaného násilí“ a udělala velký krok k ochraně dětí.

„My to skutečně děláme pro naše děti, protože mohou být v situaci, kdy si je nějaký sexuální predátor vyhlídne a systém je potom dostatečně nechrání,“ uvedla Urbanová, podle které je třeba posílit systém ochrany obětí, systém, který říká, že je v pořádku se svěřit, že s tím někdo něco udělá a dítěti pomůže.

Jílková: Poslanci se obávali falešných obvinění

Poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL) uvedla, že se na tématu pracovalo dva roky. „Cením si toho, že se na tom pracovalo napříč opozicí a koalicí a z velké části to téma táhly ženy. Já jsem za to moc vděčná, protože jestli má něco smysl, tak je to, aby ženy byly v politice a tahle témata přinášely, protože jsou specificky ženská. V tomto ohledu ženy jsou oběťmi znásilnění mnohem častěji než muži a jsem moc ráda, že muži poslanci po počátečních bagatelizacích, nejistotách, možná i strachu, že může docházet k falešným obviněním, velmi pečlivě naslouchali a hledali jsme takové řešení, které není kompromisní, ale tohle je za mně definice která za mně odráží současný stav společnosti a citlivosti společnosti k tomuto tématu,“ uvedla Jílková.

„Je dost možné, že v budoucnosti se dostaneme ještě o kousek dál, mluví se o variantách ne je ne, kterou jsme schválili teď, a o variantě ano je ano. Nicméně v tuhle chvíli jsme schválili to nejlepší možné, co jsme mohli přijmout a já věřím, že proces v Senátu a u prezidenta bude stejně hladký, jako je tady,“ doplnila Jílková.

Ne znamená ne a ano znamená ano

Ke změně definice znásilnění přistoupilo v posledních letech 16 evropských států. Koncept „ano znamená ano“ uplatňuje Malta, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Španělsko nebo Slovinsko. Koncept „ne znamená ne“ platí v Lotyšsku, Dánsku, Lucembursku, Belgii, Německu nebo Švédsku. Francie či Rakousko zůstávají u vymezení znásilnění založeného na násilí nebo pohrůžce.

„To, že existuje trestní zákon neznamená obecně, že se přestanou páchat trestné činy. Očekávat, že uděláme nějakou redefinici a spousta pachatelů, kteří bohužel jsou takoví, toho jenom zanechají, samozřejmě to bych vám tady lhal a to by byl omyl. Toho se dosáhnout nedá. Já si myslím, že je to krok správným směrem,“ podotkl Blažek.

„Ano znamená ano je ve velice málo státech EU a nemění to z dost dobrých důvodů. I ta naše úprava, která byla schválena dnes, tak třeba v Rakousku jí nezavádějí, tam mají to staré pojetí v uvozovkách a jsou o tom velké diskuze. Co s tím nepochybně souvisí jsou třeba školení soudců nejenom u sexuální trestné činnosti,“ doplnil Blažek.

Video  Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa