Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci mají jednat o registru plných mocí. Do Rady ČRo vybrali ředitele ZOO Bobka

Autor: ČTK - 
1. března 2024
07:04

Sněmovna by dnes mohla projednat vznik registru plných mocí, který bude lidem sloužit k elektronickému vystavování oprávnění k zastupování. V prvním čtení je také návrh nového zákona o veřejné hydrometeorologické službě a novela cenového zákona, která by měla odstranit překrývající působnosti úřadů kontrolujících ceny. Poslanci během dopoledne vybrali do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. 

Na programu jednacího dne je také trojice předloh ve druhém čtení. Patří k nim havarijní novela vodního zákona, která vznikla v reakci na ekologickou katastrofu na Bečvě v září 2020. Posouzení do závěrečného schvalování čeká také navrhované zpřísnění pravidel pro investice prostřednictvím takzvaných nelicencovaných správců majetku.

Do Rady Českého rozhlasu (ČRo) Sněmovna zvolila ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Jeho protikandidáty byli v dnešní tajné volbě ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla a člen dozorčí komise rozhlasové rady Jakub Chytil. Bobek obsadil místo po Vítězslavu Jandákovi, kterému skončil šestiletý mandát loni v červnu. Oficiální výsledky oznámí na plénu předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) potom, co poslanci dokončí diskusi o takzvané havarijní novele vodního zákona.

Při prosincovém veřejném slyšení Bobek poslancům řekl, že veřejnoprávní roli plní rozhlas správně, zásadnější chyby a problémy nevidí. „Role radního je jasně dána zákonem. Nežiji v představě, že by radní zasahovali do programu nebo do personálních otázek,“ uvedl. Vyslovil se také pro zavedení automatické valorizace koncesionářských poplatků.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Výběr Jandákova nástupce v rozhlasové radě se opozdil zejména kvůli tomu, že do volby radních Českého rozhlasu a České televize vstoupil novelou zákonů Senát. Obsazuje třetinu míst. V případě rozhlasové rady bylo nutné určit, zda místo po Jandákovi bude patřit k těm, jejichž obsazování zůstane Sněmovně, nebo naopak připadne horní komoře.

Video  Sněmovna schválila rozpočet 2024: Sliby plníme, tvrdil Fiala  - PSP ČR
Video se připravuje ...

 

9876543 ( 1. března 2024 23:09 )

jajas
já rozhlas neplatím,..volal mi dávno nějaký šašek, zřejmě hodně "důležitý rozhla­sový"­kašpar­....Pr­oč prý neplatím rozhlas.Vysvětlila jsem mu, že celý den mám puštěnou tv, a až mi poradí, jak k tomu poslouchat ještě rozhlas,..že budu ráda platit.
Pro rozhlas nemám využití,ani ho nemám, nepotřebuji ho, tak nevím proč ho platit.

jajas ( 1. března 2024 18:40 )

Český rozhlas neposlouchám už celé roky....ani v mobilu, ani v televizi, nemám rádio, prostě o tom, že český rozhlas existuje vím jen proto, že platím každý měsíc poplatek ČRO. 😕 👎

9876543 ( 1. března 2024 11:12 )

Aby se mohly zvyšovat koncese...
Všechno, co nám zmetci "upečou" musíme trávit..jiná možnost neexistuje.

9876543 ( 1. března 2024 11:10 )

Za ty vaše peníze,..byste měli podávat podněty, k lepším životům lidí,.a ne se stále zaobírat blbostma,,a hlavně kam zas pakáži jedna nemytá vyrazíte za exotikou.

KDY UŽ NÁM DOKÁŽETE SKUTKY, K ČEMU TO VAŠE POVĚSTNÉ CESTOVÁNÍ, VLASTNĚ SLOUŽÍ ? KROM VAŠEHO KRÁSNÉHO VOLNA NA TÝDNY..KTERÉ VÁM PLNĚ PLATÍME...MNOZÍ JISTĚ I Z RODINAMI.
A to ještě máte 2 měsíce dovolené, pondělky volné,..pátky, to už jste všichni doma.
To samé senát, jenže v tichosti..

krapotkin ( 1. března 2024 07:40 )

K čemu je rada rozhlasu ? Jen další semeniště rudých zmetků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa