„Na tento víkend jsme připravili speciální komentovaná krmení Šišky i jejích rodičů v noční části pavilonu Indonéské džungle, a to v 09:30 a v 15:30 v sobotu i v neděli,“ řekl mluvčí zahrady Filip Mašek. Během komentovaného krmení průvodce pokládá kvízové otázky a návštěvníci mohou dostat drobné odměny, například samolepky.

Samici luskouna Šišce se podle chovatele Davida Valy daří a je samostatná. Protože jsou luskouni samotářská zvířata, obývá nyní i svou vlastní expozici. „Prospívá a váží skoro tři a půl kila. Sama si zkušeně připravuje hnízdo v boudičce a ráda šplhá po stromech. Nejlépe ji návštěvníci spatří v první hodině po otevření zoo, kdy je navíc v expozici ještě denní světlo,“ řekl Vala.

Další luskouně na cestě?

Zároveň se podle něj rodiče Šišky, samice Run Hou Tang a samec Guo Bao, už v posledních měsících znovu úspěšně pářili. Případná březost samice se potvrdí až na ultrazvukovém vyšetření v příštích týdnech. „Pářili se v listopadu, ale březost se pozná až ve čtvrtém měsíci na ultrazvukovém vyšetření. Byl by to obrovský úspěch, protože luskounů není v lidské péči tolik,“ uvedl Vala.

Mezinárodní den

V sobotu 17. února se pak připomíná mezinárodní den luskounů, pražská zoo připravila celodenní program. „Bude opět komentované krmení, ale zúčastnit se mohou lidé také třeba semináře s chovateli. Tam si mohou například prohlédnout pomůcky k veterinárnímu tréninku,“ řekl Mašek. Připraveny budou podle něj i různá herní stanoviště a kvízy.

Druhá v Evropě

Pražská zoologická zahrada je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala v roce 2022 v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí. Chov luskounů je náročný hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.

Luskounů existuje osm druhů. Část z nich žije v Asii, další v Africe. Šupinám, které chrání jejich tělo, se v tradiční čínské medicíně připisuje léčivý účinek, proto luskouni patří mezi nejvíce pašované savce. Keratinové šupiny těmto nočním tvorům poskytují ochranu před predátory.

Video
Video se připravuje ...

Luskouní samička Šiška v létě 2023 Zoo Praha

Fotogalerie
20 fotografií