Se známými chtěl tehdy čerstvě 28letý pachatel ještě pod jménem Igor Lehkar oslavit pravoslavný svátek sv. Mikuláše. Jenže se 19. prosince 1999 v bytě v Leopoldově ulici na pražském Chodově se svým vrstevníkem M. Y. zpil pod obraz. Při hádce známý Mykhailovi roztrhl triko.

Triko za triko?

Ten pak vzal nůž a muže sedícího v křesle zezadu bodl nožem. „Chtěl jsem se mu pomstít. Šel jsem mu rozříznout jeho triko, ne ho zabít,“ hájil se.

Měnil identitu

Vrah tehdy z místa činu utekl. Bylo po něm vyhlášeno pátrání, jenže mladík si několikrát změnil identitu. Když se tak dostal nedlouho po činu za vydírání do českého vězení, nikdo ho s vraždou nespojil. Dopaden byl až loni v Polsku.

Odvolací soud ho ve středu poslal pravomocně na 11 let do basy. Poté bude z Česka vyhoštěn na neurčito. Státní zástupkyně mimo jiné dodala: „Bodnutí bylo vedeno velkou silou, nelze uvěřit, že mělo jen rozpárat triko.“

O smrti nevěděl?

On sám tvrdil, že o vraždě nic netušil, a myslel si, že známý je jen zraněný. „Že je mrtvý, mi řekli až Poláci, když mě zadrželi. Hodně mě to zasáhlo, byl to člověk mého věku. Chtěl bych vědět, kde je pohřbený, abych ho tam mohl jít poprosit o odpuštění,“ sdělil Městskému soudu v Praze loni v říjnu.

Víte, že

Jelikož se mord odehrál ještě za platnosti starého trestního zákoníku, který za vraždu stanovoval nižší tresty, mohl muž dostat »jen« 10 až 15 let vězení.

Fotogalerie
9 fotografií