Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exmístostarostu Lovosic podezřelého z pokusu o vraždu znovu zadrželi policisté: Soud proto odročil líčení

Aktualizováno -
7. února 2024
13:18
Autor: ČTK - 
7. února 2024
11:25

Bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Z. (dříve ODS) zadržela policie. Krajský soud v Ústí nad Labem proto odročil středeční hlavní líčení v případu pokusu o vraždu, z níž je obžalován. Zadržení nesouvisí s kauzou pokusu o vraždu, ve které hrozí Miroslavovi Z. trest od deseti do 18 let vězení. Novinářům to ve středu řekl předseda senátu Martin Parolek.

Okresní státní zástupce Pavel Kaláb řekl, že věc je v běhu, návrh na vzetí bývalého politika do vazby zatím nebyl učiněn. V případu pokusu o vraždu byl Miroslav Z. stíhán na svobodě.

Mluvčí policie Kamil Marek uvedl, že krajští kriminalisté v úterý zadrželi  devětapadesátiletého muže a padesátiletou ženu. „Žena byla téhož dne propuštěna ze zadržení. Muž je stále v zadržení. Obě osoby jsou podezřelé z majetkové trestné činnosti. Do současné doby ve věci nebyl nikdo obviněn. Vzhledem k probíhajícím úkonům zatím nemůžeme poskytnout bližší informace,“ uvedl mluvčí.

U krajského soudu se Miroslav Z. zpovídá z toho, že střelil jiného muže při potyčce do břicha a ohrozil jeho život. Obžalovaný vinu nepřiznal, věc považuje za nešťastnou událost.

Na konci ledna 2022 byl bývalý místní politik se svou přítelkyní v pokoji v hotelu ve Straškově na Litoměřicku. Vstoupil tam její manžel a po slovním napadání se muži začali prát. Státní zástupce Vladimír Jan v obžalobě uvedl, že Miroslav Z. přiložil svoji samonabíjecí pistoli s nataženým závěrem k břichu poškozeného a ze zbraně vystřelil.

Zraněný se podle Jana léčil šest týdnů, podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou a má trvalé následky po poranění břicha. Jeho zmocněnec požaduje odškodnění. Podle Jana jen náhodou nezasáhl výstřel orgány, jejichž poranění by ohrozilo mužův život.

Bývalého místostarostu předseda senátu upozornil, že by jeho jednání mohlo být kvalifikováno jako pokus o vraždu s rozmyslem. Hlavní líčení bude pokračovat v březnu.

Miroslav Z. býval členem vedení ODS v Ústeckém kraji. Před lety byl odvolán z funkce místostarosty Lovosic.

 

Jiří Zvěřina ( 7. února 2024 19:08 )

Sympaťák od pohledu...

Lukas Zalud ( 7. února 2024 15:17 )

Tak kde jakého pobudů za krádež v obchodě nebo za prodej trávy vezou hned na vazbu a borec čeká 18 za vraždu a běha venku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání