Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Záhada protipovodňové vany v Ústí za 600 milionů: Zázrak se nekoná, silnici zase zatopila voda

Autor: Michal I. Volf - 
7. ledna 2024
08:58

Silnice pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem, kterou chrání protipovodňová vana za 600 milionů korun, byla opět pod vodou. Už potřetí během 14 dnů. V čem je problém?

Poprvé to bylo o vánočních svátcích, kdy v rybníku na vozovce řidič dokonce utopil auto, pak ve čtvrtek ráno. Nejprve úsekem mohly projíždět vozy jedním pruhem, ale nakonec bylo vody tolik, že musel být uzavřen.

Vzápětí ale zavládlo chvilkové nadšení. Do akce nastoupil potápěč povolaný Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a z tzv. zpětné klapky vytáhl kus hadru, který odvodňovací systém vyřadil z provozu. Jenže po několika hodinách se dostavilo zklamání.

„Večer jsme čerpali odvodňovací šachtu protipovodňové vany pod mostem Edvarda Beneše. Opět byla zatopena část jízdního pruhu,“ informovali včera ráno hasiči. Jak se ukázalo, klapka nebyla jediným důvodem, proč se na průtahu vanou tvoří obří louže.

„Tentokrát to byla dešťová voda, která se stahuje do nejnižší části silnice. Mám jistotu, že tam žádný průsak není,“ uvedl Jan Rýdl, mluvčí ŘSD, jež se má o celý koridor starat. Jenže jak se ukazuje, dílo za 600 milionů tak úplně nefunguje, případně není dostatečně udržované.

„Takže teď už stačí jen pár kapek… a opět tam neprojedeme,“ rozčiluje se Jakub Oplištil, který se živí jako řidič. ŘSD ale přišlo s řešením, prý provizorním. „Je dohoda s městskou policií a hasiči, že v případě zatopení okamžitě vyjedou a vodu odčerpají,“ doplnil Rýdl.

20:10
7. 1. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos pro dnešní večer končí.

19:04
7. 1. 2024

Hasiči ve Zlínském kraji dnes odstraňovali stromy, které popadaly při silném větru. Po klidné sobotě v regionu v neděli vyjeli k více než 30 událostem, k čemuž napomohlo i počasí, uvedla dnes odpoledne na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Nejvíce zásahů dnes hasiči zaznamenali na Zlínsku. „Z dvou desítek výjezdů tak v polovině případů odstraňovali stromy popadané na silnice. V Napajedlech zasahovali u havárie autobusu, v Otrokovicích zachraňovali přimrzlého opeřence na lampě veřejného osvětlení,“ uvedla Javoříková.

V okrese vyjížděli hasiči také k několika dalším technickým pomocem, k jedné povánoční na sídliště Jižní Svahy ve Zlíně. „Mladá žena tam dělala povánoční úklid a z okna svého bytu vyhodila vánoční stromeček. Ten však nedopadl před dům, ale skončil v koruně vzrostlého stromu, který se nachází v těsné blízkosti. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se stromeček nachází asi tři metry nad zemí. K jeho stržení použili trhací hák," uvedla mluvčí.

18:25
7. 1. 2024

Na většině míst České republiky dnes pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově.

Situace v Českém Krumlově je několik dní v podstatě stejná. Vltava tam dnes dosahovala 223 centimetrů, což je o centimetr více než v sobotu večer. Povodňové stupně na jihu Čech platí na Vltavě ještě na třech dalších místech.

Naopak na Labi pokračuje pokles. Z nejvyššího povodňového stupně na druhý se dnes odpoledne po několika dnech snížila hladina řeky v Děčíně. Hasiči ráno opět zasahovali v ústecké Přístavní ulici pod Benešovým mostem a odčerpali vodu z technologické šachty u protipovodňové vany.

Zobrazit celý online

dynaty ( 7. ledna 2024 19:05 )

samozřejmě v roce 2024 všechno nejnej 😃

dynaty ( 7. ledna 2024 18:00 )

jaká záhada? 👎 špatně postavené

dynaty ( 7. ledna 2024 17:58 )

chyba? důvěra? 😨
přeji ti v roce 2004 všechno nejlepší

Jirik-ta ( 7. ledna 2024 12:59 )

Fiala o večírku na ministerstvu po masakru: Jurečka udělal chybu a musí získat zpátky ztracenou důvěru
Jurečka zvažuje rezignaci, mluvil o ní i s Fialou: Potvrdil, že se vrátil po masakru na večírek!

Jirik-ta ( 7. ledna 2024 12:58 )

Zobrazit celou diskusi