Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Balák se vystěhoval z luxusní hájenky v Lánech a stáhl žalobu. Kvůli těžbě kamene se soudí dál

Aktualizováno -
5. ledna 2024
20:52
Autor: ČTK, simao - 
5. ledna 2024
20:17

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák opustil luxusní hájenku o 21 místnostech v Lánech, kterou obýval a kvůli které se chtěl i soudit s prezidentskou kanceláří. V minulosti podal žalobu kvůli neplatnosti výpovědi, v pátek však web TN.cz upozornil, že žalobu vzal v plném rozsahu zpět a vystěhoval se. V jiném případě se však Balák soudí dál. Podal totiž ústavní stížnost v kauze nevýhodné těžby a prodeje kamene v lánské oboře. Nejvyšší soud loni jeho dovolání odmítl. 

„Mám rakovinu tlustého střeva, mám tam nádor, který mi metastázoval do jater a do měkkých tkání,“ tvrdil loni Balák v rozhovoru pro Blesk.

Hájenku v Lánech opustit odmítal. Uváděl, že má s Lesní správou Lány uzavřenou platnou smlouvu až do roku 2025. „Jasně jsem panu řediteli řekl, že po dobu své nemoci a svého zaměstnaneckého poměru budu dál užívat platnou smlouvu,“  vzkazoval Balák.

Vedle toho uváděl, že podal žalobu na neplatnost výpovědi. „Žalobu vzal dnes v plném rozsahu zcela zpět, s ohledem na tuto skutečnost bude nařízené ústní jednání odvoláno,“ uvedl podle televize Nova v pátek soudce Pavel Mydla.

Vystěhoval se před dvěma týdny

Podle Novy se Balák z vily vystěhoval zhruba před dvěma týdny, televizi to potvrdili bývalí Balákovi sousedé. Soudy Baláka v minulosti pravomocně odsoudily v kauze prodeje kamene z Lánské obory a v případu ovlivňování jiné zakázky v oboře, v němž mu ale tehdejší prezident Miloš Zeman udělil milost.

„Ve svém podání označil jako důvod ukončení nájmu předmětné nemovitosti,“ dodal soudce. Rakovnický soud loni v říjnu projednávání Balákovy žaloby odročil na neurčito. Důvodem byl Balákův zdravotní stav, podle lékařské zprávy Balák nebyl schopný osobní účasti na soudním jednání.

6300 Kč nájem měsíčně

Balák dostal výpověď z pronajaté vily loni v květnu po nástupu prezidenta Petra Pavla. Web Seznam Zprávy v dubnu uvedl, že Balák platí za vilu s 21 místnostmi 6300 korun měsíčně.

Prodloužení nájmu až do roku 2025 Balákovi podle serveru podepsala jeho podřízená týden před jeho odchodem z funkce. Z čela Lesní správy Lány odešel Balák ke konci roku 2022.

Vedle toho však tento týden vyšlo najevo, že Balák naopak podal ústavní stížnost v kauze těžby a prodeje kamene z Lánské obory. Ústavní stížnost je poslední mimořádný opravný prostředek, jak zvrátit uložený trest, tedy pokutu 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti.

Ústavní stížnost v kauze těžby a prodeje kamene

Podání stížnosti je patrné z justičních databází. Rozhodnutí zatím nepadlo, uvedla na dotaz ČTK mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

Balák se podle pravomocného rozsudku dopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku, když podepsal nevýhodnou smlouvu na prodej kamene. Materiál prodal pod tržní cenou. Lesní správě Lány podle soudního rozhodnutí způsobil škodu zhruba 1,6 milionu korun. Případem se zabýval Okresní soud v Kladně, verdikt potvrdil Krajský soud v Praze a loni také Nejvyšší soud.

„Okresní soud pečlivě a srozumitelně vyložil, jakými úvahami byl při hodnocení důkazů veden, respektoval konkrétní obsah důkazních prostředků bez zjevné tendence upřednostnit ty, které by podpořily některou ze stran trestního procesu, a neopomněl přitom reagovat ani na obhajobu obviněného, kterou přesvědčivě vyvrátil,“ stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Milost od Zemana

Balák stanul před soudem také v další kauze, měl si odpykat tři roky ve vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Rozsudek zahrnoval také peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Bývalý prezident Miloš Zeman mu ale vše prominul.

V kauze nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře už Zeman Baláka omilostnit nemohl. Respektive nestihl. A to kvůli tomu, že jeho druhý prezidentský mandát totiž loni skončil.

Lesní správa Lány mezi důvody výpovědi z pronájmu uvedla také Balákovy kauzy, řekl Deníku N už dřív Balákův nástupce v čele lánské lesní správy Pavel Rus. Balák uvedl, že díky milosti od Zemana je jeho tříletý trest vězení za ovlivnění zakázky v Lánské oboře zahlazený a je na něj třeba pohlížet jako na nevinného.

Video  Bleskové zprávy: Kdy se vystěhuje Balák? A detaily pohřbu Šulcové (†76)  - Petr Macek, Lukáš Červený, reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Miroslav Miki ( 7. ledna 2024 17:24 )

Má raka?Lihoš zas cirhozu.Asi pili jak duhy když bylo zadara 🙁

vlasok ( 6. ledna 2024 20:16 )

Presne som to chcel napísať, že kde je tých 21 miestností v takom dome, ako je na obrázku, zrejme aj chodby, WC, povala a pod.

David ( 6. ledna 2024 16:14 )

Ty seš kráva...Něž bydlet do kravína a budeš to mít zdarma..

vinke ( 6. ledna 2024 11:59 )

Mimochodem, informace, že platí 6000 měsíčně není úplně vyčerpávající. . K těm 6 tácům platil ještě energie za cca 8 000, málokde se to zmiňuje .

vinke ( 6. ledna 2024 11:56 )

Ten domeček s mansardou má zastavěnou plochu 122 m2. Pokud je tam na ploše 244 m2 21 místností, pak má v průměru každá ta obytná místnost necelých 12m2 😁 . Do těch prezentovaných "obytných místností" je tedy započítaná i kotelka, sklad dřeva, zádveží, WC, půda.. ?
Tchýně Pavla má pro sebe 187 m2 a zadarmo a s veškerým servisem 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa