Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Balák exkluzivně pro Blesk: Stěhování? Až řekne soud! A přiznal rakovinu tlustého střeva

Autor: David Polák - 
1. srpna 2023
18:26

Vystěhovaný ze své lánské hájenky ještě není, ale prý už balí krabice. Někdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák Blesku exkluzivně řekl, že podle něj se neměl vystěhovat do konce července, ale srpna. A potvrdil, že trpí rakovinou tlustého střeva.

Balák tvrdí, že výpověď z nájmu v lánské hájence – ta má rozlohu 250 m2 a platí za ni 6300 korun měsíčně – dostal poštou 3. května. „Je tam tříměsíční výpovědní doba, takže podle mě to je do konce srpna, já to tak vnímám,“ řekl Blesku někdejší šéf lánské lesní správy. Připouští ale, že se mu hradní kancelář snažila výpověď předat dříve. „Chtěli mi to dát do ruky někdy na konci dubna. Dovedete si představit, že řeším nějakou věc na lesní správě v pátek odpoledne. A teď přijde pan ředitel Ing. Pavel Ruso a říká: Pojď ke mně ještě. A tam sedí paní kancléřka (Jana Vohralíková – pozn. red.) a dávají mi tohleto přečíst. Tak jim říkám, že s tím nesouhlasím a ať mi to pošlou tak, jak by to mělo být správně,“ popsal okolnosti Balák. A podotkl, že proti dokumentu mohl podat námitku a do dvou měsíců navrhnout soudní přezkum. K tomu zatím nedošlo, protože Balák neuhradil soudní poplatek, ale prý se na to v nejbližších dnech chystá.

Nikam nechci

Balák je nyní na nemocenské a říká, že rozhodně není ve stavu, kdy by mohl něco stěhovat, kdyby soud nařídil, že musí nemovitost opustit. „Mám rakovinu tlustého střeva, mám tam nádor, který mi metastázoval do jater a do měkkých tkání,“ řekl otevřeně a dodal, že prognóza je poměrně dobrá. Balák se také brání, že má s Lesní správou Lány uzavřenou platnou smlouvu až do roku 2025. „Jasně jsem panu řediteli řekl, že po dobu své nemoci a svého zaměstnaneckého poměru budu dál užívat platnou smlouvu. Na to jsem nedostal žádnou reakci,“ podotkl někdejší muž exprezidenta Miloše Zemana (78), který ve funkci skončil na konci roku 2022. Krátce předtím si ale nechal prodloužit nájemní smlouvu. Nyní působí v organizaci podřízené Hradu jako referent.

Dvakrát odsouzený

Soud v polovině března pravomocně potvrdil Balákovi dvouletý zákaz činnosti a peněžitý trest 870 tisíc korun v souvislosti s kauzou nevýhodné smlouvy na těžbu kamene v lánské oboře. Balák ale proti verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Už loni byl někdejší šéf lánské správy odsouzený za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava. Tehdejší prezident Miloš Zeman ho však omilostnil.

Nájem jako ostatní?

Údiv také vyvolává, že Balák za obří nemovitost platí nájem jen 6300 korun. On sám ale tvrdí, že má zaměstnanecké nájemné stejné jako další zaměstnanci správy a on ho ve funkci nenastavoval. „Stanovuje ho vedoucí správy majetku a ekonomický odbor na základě studie realitní kanceláře, která byla zadána. Ta není přílohou smluv, ale je k dispozici na Lesní správě Lány. Na základě studie realitní kanceláře je to proto, že obec Lány nemá cenovou mapu nájmů,“ řekl Balák. Podle něj se také do ceny nemovitostí odráží fakt, že jich je řada v lese a jejich nájemci mají vůči nim řadu povinností.

cervena_sedma ( 4. srpna 2023 07:21 )

Ne, prostě je to nemravné, ať by se jednalo o koholiv. Tohle se prostě nedělá. Už z výrazu "modroptáci" je jasný, kam patříte. Obhajovat zlodějny, protože patří do vaší party, je stejně amorální, jako ten člověk sám. Tečka.

rezacek ( 2. srpna 2023 23:50 )

Přesně tak jsem to myslel.

AliAlice ( 2. srpna 2023 15:50 )

droopy299:...

laco9717 ( 2. srpna 2023 09:20 )

Má za potřebu to takhle natahovat a šprajcovat se ? Stejně ho odtud (asi) vypakují, tak otázka klasika - Cui bono ?

Radka Křížová ( 2. srpna 2023 08:47 )

Nevíme jak má nájemní smlouvu ,ale pokud to má jako firemní bydlení tak by mu s ukončením pracovního poměru měla skončit i nájemní smlouva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa