Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Balák se hodně nechce vystěhovat z hradní vily za pár kaček: Žaluje lánskou správu

Autor: ČTK, Mii, dp - 
27. června 2023
16:22

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, se nadále odmítá vystěhovat z vily v Lánech, která patří Hradu. Jak zjistil Deník N, podal kvůli požadavku na vystěhování žalobu, a to na organizaci, kterou dlouhé roky vedl. Balák, jenž je blízkým člověkem bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře, dostal z nájmu výpověď po nástupu prezidenta Petra Pavla.

Nájem až do roku 2025 podepsala Balákovi podřízená týden před jeho odchodem z funkce. Za vilu s 21 místnostmi platí 6300 korun měsíčně. Užívá také 5000 metrů čtverečních okolních pozemků, což ho stojí za měsíc 80 korun, informovaly Seznam Zprávy. Na pozemku si Balák na vlastní náklady vybudoval bazén.

Balákovi v polovině března soud pravomocně potvrdil peněžitý trest 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.

Jako šéf lánské lesní správy skončil loni 31. prosince, ale pronájem vily mu jeho zástupkyně podepsala 23. prosince. Nyní zastává v lesní správě pozici referenta, což mu verdikt soudu umožňuje - uložený zákaz činnosti se sice týká působení v organizačních složkách státu, ale pouze v jejich statutárních orgánech, tedy ve vedení. V současné době je na dlouhodobé nemocenské, a nelze ho tedy propustit.

Vohralíková doufala ve smírné řešení

O složitém procesu vystěhování mluvila pro Blesk i hradní kancléřka Jana Vohralíková. Komentovala Balákovo tvrzení, že výpověď neobdržel. „Pan Balák výpověď dostal, protože ji převzala jeho žena. My jsme totiž poslali před časem České poště reklamaci, že když on říká, že ji nedostal, tak kde je ta zásilka. Dostali jsme pak potvrzeno, že si ji převzala jeho žena, takže ji určitě má,“ uvedla Vohralíková.

„Věřím, že k násilnému vystěhování nedojde a že pan Balák pochopí, že je lepší jít smírnou cestou,“ dodala hradní kancléřka, která nastínila, že pokud Balák nepůjde, pak přijde na řadu soud. Současná žaloba ukazuje, že Balák skutečně smírnou cestu nezvolil.

Video  Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

JaNat ( 28. června 2023 17:26 )

Jo jasný, loajální jako hlavy jiných členských států? Úsměv na mé tváři. Ale sni dál.

Petr Sedláček ( 28. června 2023 07:33 )

Vládní sebranka tak dlouho vyvolávala nenávist, až Minářovi někdo zapálil chalupu.

Tak se někdo ještě diví, že Balák teď bydlí skoro zadarmo?

Já ne, prostě proto bydlí skoro zadarmo, aby slintavý Fiala měl zlost.

Zeman se stal obětí mocných, byl to prezident který byl nejvíc pro CZ lidi z těch co jsme měli.

Špion Pavel ted je placený od nás ale dělá pro Ameriku a Ukrajinu. Original špion, hraje dvojitou hru.

Uživatel_5541614 ( 27. června 2023 21:13 )

A vy byste měl také sedět?

Uživatel_5541614 ( 27. června 2023 21:12 )

Pan Petr FAB by potřeboval asi ženu…nedostatek citu takové stavy vyvolává

trintin ( 27. června 2023 20:35 )

Balák se hodně nechce vystěhovat z hradní vily?? Mne, když potřebovali z práce vyhodit a dosadit na mé místo Grygara (ČSSD), požádali Semeréka (Ostravak) aby to s mým zaměstnavatelem vyřešil. Odmítl jsem odejít, zrušili mi pracovní místo, Balákovi smlouva vypovědět nejde, proč?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa