Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dominik se pokusil zardousit stařenku: Nejsem násilník, tvrdí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK - 
10. ledna 2024
15:44

Za pokus o vraždu ženy poslal ústecký krajský soud sedmatřicetiletého muže na 12 let do vězení. Rozsudek je pravomocný, soud schválil dohodu o vině a trestu. Událost se stala loni v dubnu v bytě v krajském městě. Zdrogovaný muž se násilím dostal do bytu, kde chtěl ukrást nějaké věci, v té chvíli se probudila starší žena. Dominik Makovička ji začal rdousit, přestal až ve chvíli, kdy omdlela. Muži hrozil až výjimečný trest.

Pachatel v noci vnikl do bytu, vedle kterého žila jeho sestra s neteří. U soudu popsal, že si předtím koupil a aplikoval větší množství pervitinu. Osmasedmdesátiletou ženu neznal, v jejím bytě nikdy předtím nebyl. „Měl jsem neodolatelnou touhu něco najít, nějaké zlato, peníze, lepší telefon. Myslel jsem, že se nevzbudí, že to zjistí, až tam nebudu,“ uvedl Makovička. Rozbil okýnko, kterým vytáhl klíče a odemkl si.

Ve chvíli, kdy prohledával šuplíky, se žena vzbudila a začala křičet. Do té doby muž nic hodnotného nenašel. „Chtěl jsem jít ven, ale ona zaječela, tak jsem jí dal ruku na pusu a kousla mě,“ řekl. Řekl, že jednal ve zkratu a pod vlivem drog. Svlékl si ponožky a pokusil se je využít jako roubík. „Dostal jsem strašný strach, že mě někdo odhalí,“ uvedl. Nakonec použil izolepu, kterou našel v bytě. Ve chvíli, kdy žena ztratila vědomí, pachatel utekl do sousedního bytu ke své sestře. Řekl, že pak slyšel, jak žena nabyla vědomí. Po zadržení policií se k činu přiznal.

Ženě zaplatil Makovička, který od 15 let bral drogy, 1000 korun. „Nejsem násilný člověk, byl to zkrat, jsem rád, že se paní nic nestalo. Drogy jsem začal nenávidět, málem jsem zabil člověka,“ řekl. Dodal, že drogy neužívá od chvíle, kdy je ve vazbě. Státní zástupkyně Klára Kubátová se s obviněným dohodla na vině a trestu už před dnešním veřejným zasedáním.

Návrh byl na deset let vězení. Soud ale neakceptoval právní kvalifikaci, za kterou hrozil trest deset až 18 let vězení. Soudce Roman Felzmann po dnešním podrobném výslechu obviněného upozornil, že čin by měl být kvalifikován podle přísnějšího paragrafu. Ženu začal Makovička podle soudce rdousit ve snaze zakrýt jiný trestný čin, ačkoliv si byl vědom nebezpečnosti svého jednání. Fatální následek nenastal pouze shodou okolností, uvedl soudce.

Během dne uzavřela státní zástupkyně s obviněným a jeho právní zástupkyní novou dohodu, do níž zapracovala přísnější právní kvalifikaci, ve které hrozilo muži 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Soud dohodu schválil.

„Bylo přihlédnuto k tomu, že obviněný od začátku trestního řízení spolupracoval, doznal se. Domnívám se, že lze věřit jeho lítosti. Je sice už trestaný, ale vždy to byla majetková trestná činnost, nikoliv násilná. Bylo přihlédnuto k tomu, že paní poškozená byla ohrožena na životě, ale neutrpěla žádnou závažnou újmu na zdraví, proto byl uložen trest pod sazbou,“ řekla novinářům Kubátová. Zúčastnění se vzdali práva na odvolání, rozsudek je tak pravomocný.

Video  Tiskovka policie- otázky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání