Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemanovo první vystoupení po operaci. S Ficem řešil V4 i Ukrajinu. „Chřestit zbraněmi dokáže každý idiot“

Autor: for - 
4. dubna 2024
13:53

Exprezident Miloš Zeman se teprve uvelebil doma po několikatýdenní hospitalizaci a už se rozhovořil pro slovenskou televizi ta3. Společně se svým přítelem slovenským premiérem Robertem Ficem si notovali v několika tématech. Mluvili o Visegrádské čtyřce, ale i o válce na Ukrajině. Podle Zemana i Fica by se mělo tlačit na mírová jednání, protože podle českého exprezidenta umí jenom chrastit zbraní každý idiot. Zeman v pořadu opakovaně podpořil prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho.

Do diskuze spolu šli slovenský premiér Robert Fico a bývalý český prezident Miloš Zeman. Jelikož Zeman nemohl dojet na Slovensko, připojil se do studia přes videohovor. Fico ihned přispěchal s přáním pevného zdraví a řekl Zemanovi, že má na Slovensku mnoho podporovatelů

„Pro člověka, kterého před jedním dnem propustili z nemocnice, by bylo směšné, kdybych předstíral, že jsem v úplné formě. Jsem ale rád, že alespoň tímto způsobem mohu na dálku pozdravit svého přítele Roberta Fica a Petera Pellegriniho, o jehož politickém osudu se nyní na Slovensku jedná,“ uvedl Zeman na dotaz moderátora, jak se mu vlastně daří. 

Debata na slovenské ta3 mezi Milošem Zemanem a Robertem Ficem (4.4.2024) Debata na slovenské ta3 mezi Milošem Zemanem a Robertem Ficem (4.4.2024) | Reprofoto ta3

Na poznámku moderátora, že vypadá ale dobře, reagoval Zeman úsměvem. „Nejsem žena. Nejsem nalíčený, nemám make-up, takže vypadám jako pacient, co byl 14 dní v nemocnici. To se nedá obejít.“ 

„Robo“ a Zeman si notovali

Zeman si s Ficem od začátku notoval a oslovoval jej „Robo“. Fico načal diskuzi problémy, které podle něj Slovensko má. Mimo jiné rýpal i do Evropské unie. „Mojí úlohou je nastartovat motory a dát Slovensku dynamiku, abychom se opět přibližovali k ČR,“ konstatoval s tím, že Slovensko ekonomicky padá. 

„Přál bych si reagovat na svého přítele. I když je to neobvyklé, reagoval bych souhlasně. S tebou nemám o čem polemizovat,“ nadhodil Zeman. „Pokud jde o EU, skvělé myšlenky, ale mizerná realizace. EU je ovládána dobře placenými úředníky, kteří propadli novému náboženství, to náboženství se jmenuje Green Deal. Pokud to nezměníme, zničíme naše zemědělství. Zničíme si naši energetiku, protože ani solární panely a větrníky nenahradí jaderné elektrárny a konečně ohrozíme český a slovenský automobilový průmysl,“ přisadil si hned Zeman. 

Podle Fica se musíme spojovat, protože nás čeká mnoho témat k řešení. „Já vidím 3 nebo 4 témata, kde bychom se měli společně bavit. V4 bude mít ještě větší význam. Budeme řešit rozšiřování EU, společnou hospodářskou politiku a migraci.“

A notování pokračovalo i při řešení tématu V4. Připomeňme, že se řeší rozepře mezi Českem a Slovenskem, kdy se kvůli odlišným názorům zrušilo společné jednání vlád. „Je potřeba, aby vztahy mezi Českem a Slovenskem, mezi V4 fungovaly normálně,“ řekl Fico. A Zeman dodal, že nesouhlasy v některými tématech nejsou o tom, že „ten druhý je blbec“. „Jsou lidé, kteří říkají, že když spolu s některými věcmi nesouhlasíme, tak to nemá cena. To jsou totalitní názory. Pokud se mnou někdo nesouhlasí, může mě inspirovat a přinést nové argumenty,“ dodal český exprezident. Podle Fica musíme spolupracovat, abychom přežili v Evropské unii. 

Zeman: Chřestit zbraní dokáže každý idiot

Dalším z témat byla válka na Ukrajině. Oba muži se opět shodli, a to na tom, že by se mělo více tlačit na mírová jednání. „Jsou lidé, kteří chtějí prodlužovat tuto krizi, než umře poslední ukrajinský voják,“ řekl Zeman k tématu úvodem. 

„Těžko očekávat, že by se podařilo přinutit ke kapitulaci Rusko, a z toho důvodu je nutné jednat. Chřestit zbraní dokáže každý idiot, ale vyjednávat a vést pragmatickou diplomacii to v celém světě dokázal, čest jeho památce, Henry Kissinger,“ uvedl Zeman s tím, že musíme hledat rozumné a ne ideologické řešení konfliktu na Ukrajině. Podle něj by se mimo jiné měli také respektovat všichni Ukrajinci, a to včetně rusky mluvící složky. 

Zeman ale zdůraznil, že Rusko jako takové může být hrozbou. „Kdyby Rusko ovládlo Ukrajinu, posílilo by to imperiální ambice a to by mohlo mlsně pohlédnout na baltské země, tu na Moldávii.“

„Je lákavé nechat Slovany bojovat se sebou navzájem,“ rýpal na podobné notě Fico. „Proč nezačít jednat? Je lepší se nechat 10 let hádat za stolem nebo se zabíjet?“ Podle Fica je nutné Ukrajinu podporovat, ale spíše humanitárně a ne tak, že se budou posílat zbraně. 

Komu Zeman drží všechny čtyři palce?

Zeman se s Ficem sešel na konci února, kdy za ním slovenský premiér zamířil ještě společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem do jeho dejvické kanceláře po setkání V4. Zeman návštěvu hodlal oplatit na začátku dubna, aby podpořil Petera Pellegriniho před druhým kolem voleb. Kvůli své nečekané hospitalizaci ale musel svou cestu zrušit. 

Druhé kolo slovenských prezidentských voleb proběhne 6. dubna 2024. „Pozdravujte Pellegriniho a že mu držím všechny čtyři palce,“ řekl Zeman. Fico také podpořil Petera Pellegriniho, stejně jako například i český předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který se účastnil diskuze v Bratislavě. „Bojovali jsme spolu za naše lidi. Byli jsme svrchovaní premiéři, nebyli jsme žádné podržtašky, nikdo nám nic nediktoval,“ prohlásil český expremiér. Společně s Pellegrinim zavzpomínali na dobu, kdy byli oba premiéři.  

Co se týče protivníka Pellegriniho, Ivana Korčoka, toho Fico už dříve označil za „politického amatéra“. 

Orbán a Fico u Zemana. Orbán a Fico u Zemana. | Blesk:Rusinova Maria

roxin ( 5. dubna 2024 15:48 )

Zato ty máš až 6 pohromadě! 😃

roxin ( 5. dubna 2024 15:46 )

Dá rozkaz jít do války!

Miloslav Podhola ( 5. dubna 2024 14:57 )

Ta poslední věta nadpisu, v uvozovkách,přesně popisuje postoje současných vládních politiků a v podstatě celé EU.

roxin ( 5. dubna 2024 14:53 )

NELŽI!!!, to so můžeš psát těm svým ovcím kteří věří všemu. 😃

6vox6 ( 5. dubna 2024 11:34 )

😁 roxino, jako rozvědčík na tom západě být musel. Byla to tak nějak jeho práce pro vlast. 🙂 Stejně jako byla Babišova práce pracovat pro kontrarozvědku na československém území a později i v zahraničí. A oba v tom byli opravdu dobří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa