Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Schillerová v Hráčích: „Tichá domácnost s manželem“ a pravda o poslední návštěvě u Zemana

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
31. března 2024
05:00

Původně tvrdila, že se političkou stát vůbec nechce a zůstane jen kariérní úřednicí. Postupem času ale Alena Schillerová vyrostla v jednu z nejviditelnějších političek v Česku. V pořadu Hráči prozradila, jak ji funkce zasáhla do soukromého života i manželství. Z Brna se téměř natrvalo přestěhovala do Prahy a na rodnou hroudu se vrací jen sporadicky. Moderátorka Vera Renovica se první místopředsedkyně hnutí ANO a předsedkyně poslaneckého klubu ptala na exprezidenta Miloše Zemana. Právě jeho totiž Schillerová viděla jako poslední před tím, než ho hospitovali v motolské nemocnici. Přinášíme vám ochutnávku z nových Hráčů. Celý rozhovor pak bude dostupný už v úterý 2. dubna.

Celý život se Alena Schillerová hrdě hlásila k rodnému Brnu. Tam také prožila většinu svého života, dodnes tam má většinu své rodiny. V roce 2014 se ale přesunula do Prahy, kde začala pracovat na Generálním finančním ředitelství. „Když jsem šla do Prahy v roce 2014, bylo to původně na rok a půl. Od té doby už nic neplánuji, protože se mi to vymklo z rukou,“ přiznala v Hráčích Schillerová, když reagovala na dotaz, jaké to je žít s manželem na dálku, protože on zůstal v Brně.

Proč to doma s manželem není ideální

Při stěhování za prací do hlavního města prý ale měla čisté svědomí, protože měla už děti dospělé, a tedy na ní nebyly nijak závislé. „Kdyby to bylo jinak, tak bych tu nabídku nepřijala. A dodnes vlastně nevím, proč jsem ji přijala. Měla jsem v Brně báječnou práci, báječný tým, rodinu, zázemí, ale říkala jsem si, že půjdu pomoci s agendou, na kterou jsem se specializovala. A dopadlo to takhle,“ ohlíží se dnes za svým přesunem do české metropole Schillerová, která tou dobou ještě ani netušila, že z ní bude za pár let jedna z nejvlivnějších Češek.

Video  Hráči - Alena Schillerová: Upoutávka na 21. díl  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jasno o téměř definitivním pracovním přesunu do Prahy bylo u Schillerové zhruba v roce 2016, kdy se stala odbornou náměstkyní na ministerstvu financí, které tehdy vedl Andrej Babiš. Od té doby je prý soužití s manželem dost složité. Manželství trpí stejně jako plánování volného času. Politická situace je totiž v Česku nevyzpytatelná. „Není to ideální. Jsem pořád pryč, můj čas nelze plánovat dopředu, ani v tom osobním životě, moc ani dovolené, protože se do toho vždycky něco připlete,“ popsala své soukromí současná první dáma hnutí ANO a šéfka jeho poslaneckého klubu. „Já tu svoji práci vnímám jako veřejnou službu a ta veřejná služba nikdy nekončí,“ popsala, jak vnímá svou práci.

S manželem Jaroslavem se politička seznámila v roce 1980 na plese v Tišnově. Vdávala se za něj ve svých 18 letech. S brněnským podnikatelem jsou svoji letos zhruba 42 let. Hádky prý ale v rodině příliš slyšet nejsou. Dusno se u Schillerů pozná podle ticha. „Já se zásadně nehádám, já jsem takový člověk, že já radši mlčím,“ prozradila jindy tvrdá politička v pořadu Hráči. Manžel podle ní volí stejnou taktiku. „Tak mlčíme dva. Vzhledem k tomu, že se zas tak často nevidíme, tak nemá cenu se tu chvilku hádat.“

Kandidátka na prezidentku? 

Mezi lety 2017 až 2021 byla ministryní financí ve vládách premiéra Andreje Babiše. Ten ji přitom na své místo nominoval už do vlády sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotky, který ho nechal odvolat po aféře s korunovými dluhopisy. Sobotka ale nominaci Schillerové tehdy nepřijal, protože ji považoval za Babišovu prodlouženou ruku. Namísto toho se ministrem stal Ivan Pilný.

V roce 2021 se prošla Schillerová volbami, stala se poslankyní, vstoupila do ANO a rázem převzala po Jaroslavu Faltýnkovi žezlo jako předsedkyně poslaneckého klubu. Je hlavní tváří hnutí a často se o ní mluví jako o jedné ze tří kandidátů na příštího premiéra respektive premiérku. A to vedle Andreje Babiše a Karla Havlíčka. S blížícím se koncem mandátu Miloše Zemana se o ní mluvilo také v souvislosti s kandidaturou na prezidentku. Nakonec z toho ale nic nebylo, kandidoval Babiš.

Čeho by chtěla v politice ještě dosáhnout, ze Schillerové ale moderátorka Hráčů Vera Renovica nevytáhla. „Já takhle nepřemýšlím. Pokud budu zdravá, tak do práce budu dávat vždycky všechno, a když mě hnutí bude někam směrovat, tak se uvidí… nezavírám žádné dveře.“

Že by mohla případně kandidovat v příštích prezidentských volbách, ale úplně nevyloučila. „O tom neuvažuju, uvidíme, co bude. Rozhodně budu prosazovat, abychom měli vlastního kandidáta. Kdo to bude, uvidíme,“ okomentovala možné zapojení do prezidentského klání v roce 2028 Schillerová.

Nadsázka kvůli Zemanovi

Právě Schillerová má stále vřelý vztah s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. Ten je stále v nemocnici. Lékaři ho hospitovali přitom jen pár hodin po té, co ho místopředsedkyně hnutí ANO navštívila u něj v pražské kanceláři. Český internet tak zaplavily humorné komentáře a fotografie, ve kterých si autoři z návštěvy bývalé ministryně u Zemana utahovali. „Já jsem to brala jako nadsázku a nijak jsem se na to nezlobila,“ okomentovala tradiční českou lidovou tvořivost.

Samotnou ji prý ale překvapilo, jak rychlý spád měl slet událostí okolo Zemana, které vyústily operací a následnou hospitalizací v pražském Motole, která trvá do dnes. „Byla jsem z toho spíš velmi překvapená, protože když jsem u něj byla, měla jsem strašně dobrý pocit z toho, v jak úžasné je kondici,“ popsala své poslední setkání se Zemanem, se kterým prý probíraly hlavně ekonomická témata a plánovali společnou ekonomickou konferenci. Pokud prý lékaři i zdravotní stav bývalé hlavy státu dovolí, Schillerová půjde za Zemanem i do nemocnice.

„Když to půjde, tak proč ne? Já jsem s ním měla vždy dobrý vztah,“ dodala v Hráčích.

Hráči tentokrát v úterý

Celý díl Hráčů s Alenou Schillerovou vyjde na Blesk.cz a také v tištěném deníku Blesk už v úterý 2. dubna. Řeč byla nejen o důchodové reformě, ale také například o vztahu s Andrejem Babišem, kdo bude za ANO nakonec v případě volebního úspěchu premiérem anebo s kým by hnutí rozhodně nešlo do vlády.  

Video  Vizitka Alena Schillerová: Od úřednice na politický vrchol  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Alibabanakole ( 19. dubna 2024 20:51 )

Zbytečný, lže jak tu ústa otevře.

Novotny František ( 31. března 2024 21:59 )

Pan manžel by se mohl rozhodnout a najít si normálnější ženu. Tahle rozhodně normální není.

Uživatel_5660152 ( 31. března 2024 20:43 )

... jen aby ses toho dožil, dědo... 👎

Drž hubu ( 31. března 2024 18:33 )

Že ty jsi to zase přehnal s pervitinem? 🤔☝️

Rimin Nosk ( 31. března 2024 17:57 )

👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi