Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schillerová proti Pavlovi? Prezident neříká pravdu, na zvýšení důchodového věku jsme se neshodli

Autor: dak - 
29. března 2024
12:47

Automatické zvyšování důchodového věku podle doby dožití není dobré a není možné, aby se lidi dozvěděli až v padesáti letech od tří úředníků na ministerstvu práce, kdy půjdou do penze, řekla serveru Novinky.cz šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Podle ní i podle jejího stranického kolegy Karla Havlíčka na této věci není shoda, ačkoliv prezident Petr Pavel po včerejším jednání tvrdil opak...

Prezident Petr Pavel po včerejším jednání se zástupci koalice i opozice na Pražském hradě uvedl, že je shoda na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. 

To ale podle Schillerové není pravda. „To se nezakládá na pravdě. Takto jsme se neshodli. My jsme se shodli na tom, že je potřeba se dál bavit o parametrických změnách důchodového systému. Že jsou některé, na kterých může i shoda být,“ řekla Novinkám bývalá ministryně financí. 

To samé potvrdila Schillerová i Blesku s tím, že na jednání o tak složité problematice bylo málo času. „Zatím jsme se příliš neposunuli, i ten věk odchodu do důchodu jsme řešili velmi okrajově, ale žádný souhlas od nás rozhodně nezazněl a ani nemohl,“ odpověděla na dotaz Schillerová.

S prezidentem a vládou se ANO zatím neshodne. „Rozcházíme se totiž v tom samotném principu, protože my říkáme, že tu hranici není třeba zvyšovat, pokud zvládneme lépe financovat celý ten systém. Proto jsme i přišli s vizí dalšího pílíře, kterým to chceme řešit,“ doplnila Schillerová. 

Chceme jasná data!

Podle Schillerové opozice nejdříve potřebuje jasná data o tom, jak by se měl důchodový systém vyvíjet. „Co se týče prodloužení odchodu věku do důchodu, je nezbytné, aby nám byla předložena analýza o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj, doplnila. 

Prezident podle ní vyzval, aby analýzu ministerstvo práce a sociálních věcí opozici poskytlo do 15. dubna. „My se bez ní dál nepohneme,“ zdůraznila poslankyně.

Podobně to vidí i místopředseda Sněmovny a Schillerové kolega Karel Havlíček, který na jednání na Hradě také byl.

„Na odchodu věku do důchodu nepanuje shoda. Pan prezident má názor jako vláda, my máme názor odlišný. Naopak, jsem rád, že většina aktérů jednání uznává, že bez dalšího pilíře to nebude žádná reforma,“ řekl Blesku.

Přiblížil, jak by si změny představovalo ANO. „Náš návrh je motivovat ekonomicky aktivní lidi ke spoření na důchod, a to prostřednictvím statem garantovaného investičního pilíře, který může být navázán například na investice spojené s jádrem, dopravou či bydlením,“ upřesnil místopředseda hnutí.

„Stát si bude půjčovat biliony korun, jen na úrocích bude splácet stovky miliard, proto je namístě uvažovat, aby úroky směřovaly k našim lidem a ne nadnárodním finančním institucím,“ doplnil Havlíček.

Posun je nutný, tvrdí Jurečka

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je posouvat věk odchodu do důchodu nezbytné. Je ale ochoten diskutovat o pravidlech, která tyto posuny stanoví, řekl včera v ČT. 

Že by se měl věk odchodu do penze vypočítávat z očekávaného věku dožití po odečtení konstanty 21,5, je podle Jurečky tím, že kolem 21,5 roku se dlouhodobě pohybuje průměrná doba, kterou lidé v důchodovém věku žijí. „Tak jsme vzali tuto hodnotu jako hodnotu, se kterou bychom rádi počítali do budoucna,“ poznamenal.

Schillerová je skeptická k tomu, aby se věk odchodu do penze vypočítával výhradně automaticky, a nazvala to „orwellovským systémem“. „Vždycky by tam měla zůstat ‚moudrá vláda‘, která to jednou za pět let posoudí, a to z hlediska všech kritérií,“ řekla v ČT. 

Nad nejasnostmi ohledně jednání na Hradě se pousmál např. exministr financí Miroslav Kalousek. „Hovořili jste spolu, nebo nehovořili?“ „Hovořili.“ „Nehovořili.“ „Ty jsi princezna Zlatovláska?“ „Cos myslel, ty bláhový?“ „Myslel jsem, že jsi Rudolf,“ napsal Kalousek (TOP 09)  na síti X.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová bude také nejnovějším hostem pořadu Blesk Hráči, ve kterém moderátorka Vera Renovica ob týden zpovídá ty, kteří řídí Česko. Jak bývalá ministryně např. hodnotí právě důchodovou reformu? Dívejte se na našem webu už v úterý 2. dubna!  

Video  Hráči - Alena Schillerová: Upoutávka na 21. díl  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

6vox6 ( 1. dubna 2024 08:05 )

Nevím jestli to patřilo mně, ale pokud ano, pak mi napiš co neni pravda z toho co jsem napsal.

6vox6 ( 1. dubna 2024 08:02 )

Podjatej? Co z toho co jsem napsal není pravda? Nastoupil jako m.f a rozfofroval prachy v době ekonomickeho růstu aby si zajistil voliče do budoucna. Povedlo se a někteří za ním jdou jako stádo dodnes. To je smutné obzvlášť když se později ukázalo, že jeho premiérování s Alenkou v čele m.f vyrobilo do té doby bezprecedentní schodek. Rozdal peníze lidem, aniž by je měl kde vzít. Tahle vláda stoji za prd, ale startovní čára ze které začínali rozhodně nebyla stejná, jakou dostal Babiš.

6vox6 ( 1. dubna 2024 07:55 )

Myslíš? Mě stačilo jen to, jak likvidoval nepohodlné firmy z pozice m.f. Např Kost. Uzeniny, zaklekávač. Kostelecké uzeniny byl jeden z jeho nevětších svinstev. Dodnes se mi z toho zvedá kufr.

6vox6 ( 1. dubna 2024 07:52 )

Objektivita mi nechybí, ale to neznamená, že budu kývat na každý tvůj blábol. Nepleť si objektivitu se servilností. Na to tady máš niné experty.

Pete Petan ( 31. března 2024 12:31 )

Tĕší mne, že náš milý prezident generál Pavel, který po povĕření a provĕření se stal v NATO dokonce úspĕšným velitelem, úspĕšnĕ vlezl do palice i místní estébácké soudružce putinofilcce roxinĕ natolik, že ta ihned po probuzení mele od rána plná vzteku pořád dokola mantry Pavel, espávek, fialovej, Schillerová, protože prezidentem nezvolili jejího oblíbence fízla, lháře a stále soudnĕ stíhaného zlodĕje oligarchu a grázla Bureše, kterého jí doporučil sám Putin pro volbu! Roxin stále určuje i jejich vzájemné pořadí, mele a kvíká mantry až do pozdní noci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa