Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Debaty Bez cenzury a bez Rakušana? Ministra nahradí Nerudová a Farský, lídři do eurovoleb

Autor: ver - 
28. března 2024
05:00

Volby do Evropského parlamentu se nezadržitelně blíží a s tím jednotlivé strany a hnutí odkrývají první fáze svých kampaní. Tu nejpovedenější zatím podle politického analytika Marka Chytráčka vedou Starostové, které v eurovolbách reprezentují Danuše Nerudová a Jan Farský. „Nastavili si jasnou strategii, získali zajímavou osobnost a rozšířili marketingový tým. Nebojí se jít do kontroverze a konfliktu,“ vysvětluje pro Blesk Chytráček. 

Starostové zahájili kontaktní kampaň v lednu, kdy šéf hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan započal cyklus debat Bez cenzury. V rámci něj objížděl města, ve kterých mají Starostové dlouhodobě nízké volební preference. Zavítal tak například do Mostu, Přerova, Karviné nebo Ústí nad Labem. Šňůru debat zakončil v pondělí v Havířově, kde pomyslné žezlo předal lídrům evropské kandidátky Danuši Nerudové a Janu Farskému

Ti budou v diskuzích s občany pokračovat v navazující části kampaně, která nese název ‚euro debaty‘ Bez cenzury. „Těším se. Každé setkání vždycky přinese něco nového. Jiný úhel pohledu, důvod k zamyšlení. Poznávám nové lidi, názory. A poznávám i sebe. Kampaň mě nabíjí do další práce a hrozně mě baví,“ řekl Blesku Farský, který o křeslo europoslance zabojuje z druhého místa kandidátky.

Podle Chytráčka Rakušan odvedl za lídry evropské kandidátky „tak trochu černou práci“, z čehož oni teď mohou těžit. „Na debatách Bez cenzury často schytal tvrdou kritiku, ale získal si také respekt a podporu části společnosti,“ uvedl politický analytik. „Že to bylo místy divoké? Bylo. Že byl i křik? To k tomu patří,“ napsal šéf Starostů na X. 

A právě na Rakušanovu práci se budou snažit navázat Nerudová s Farským. „Jeho schopnost vyslechnout něco, s čím vůbec nesouhlasí, a dokázat na to v klidu reagovat, to bude největší výzva,“ komentoval Farský. 

„Komunikaci v rámci kampaně mají Starostové z vládních stran momentálně jednoznačně nejlepší,“ míní Chytráček. Ostatní strany a hnutí se zahájením intenzivní části kampaně otálejí. 

Roztříštěná kampaň SPOLU

Koalice SPOLU se rozhodla demonstrovat na evropských volbách jednotu vlády a sestavit společnou kandidátku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Čelo kandidátní listiny mají obsadit dosavadní europoslanci v daném pořadí – Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Koalice SPOLU to má před evropskými volbami mnohem složitější, protože vzhledem k rozdílným postojům jednotlivých kandidátů a vzájemným vztahům nedokáže představit jednotnou kampaň. Tvoří ji opět tři strany, na vedení a směřování kampaně tedy bude mnoho názorů. A to je vždy špatně, voliči pak kampaň nemusí zcela pochopit,“ komentuje Chytráček. 

„Ve SPOLU si jistě velice dobře uvědomují, že to pro ně teď bude interně mnohem složitější než kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny. Proto zřejmě vyčkávají, zaměří se až na horkou fázi kampaně,“ dodal Chytráček. 

Referendum o vládě

Kandidátku hnutí ANO povede bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, následují poslanec Jaroslav Bžoch a dosavadní europoslanec Ondřej Knotek.

„ANO do čela kandidátky nesehnalo žádnou zajímavou osobnost. Hnutí nahrává, že by se evropské volby měly točit kolem bezpečnosti, migrace či Green Dealu,“ řekl Chytráček. Cílem ANO podle něj bude kampaň zásadně nepokazit a přesvědčit své voliče o důležitosti voleb do Evropského parlamentu. 

„Z evropských voleb se ANO bude snažit udělat referendum o vládě, Andrej Babiš by pak měl kompenzovat slabé charisma Kláry Dostálové. ANO nyní neplýtvá silami, stejně jako SPOLU zacílí na poslední týdny kampaně,“ dodal Chytráček. 

„Utlačení“ Piráti

„Piráti to mají kvůli růstu Starostů složité, usilují o podobné voliče. Vzhledem ke složení evropské kandidátky od nich lze čekat odlehčenější a zábavnější kampaň. Oproti Starostům jim v čele chybí výraznější osobnosti,“ míní Chytráček. 

Stejně jako v roce 2019 vede kandidátku Pirátů nynější europoslanec Marcel Kolaja. Za ním následují europoslankyně Markéta Gregorová, moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová a europoslanec Mikuláš Peksa.

Podle Chytráčka by Pirátům mohl pomoci očekávaný střet koalice SPOLU s hnutím ANO. „Mohli by těžit z toho, pokud se do sebe před volbami SPOLU s hnutím ANO nějak zásadně pustí,“ řekl Chytráček. „Voliči by mohli hledat klidnější a věcnější alternativu,“ dodal. 

Video  Vít Rakušan: Druhé video STAN z volejbalové šatny  - Soc. síť X - V. Rakušan
Video se připravuje ...

 

 

alcinka ( 28. března 2024 17:27 )

Tak ti STAN dorazí 🤣

Kamyl ( 28. března 2024 12:16 )

Z Česka se to do Bruselu nemůže vejít ...Uršulum fon Lejno téměř zlikvidovala Bundeswehr no tak z ní udělali vůdkyni EU

Antifiala ( 28. března 2024 11:56 )

Bez Blbuše bude líp. Nevolit!!!

JaNat ( 28. března 2024 11:03 )

A k tomuto: Putin promluvil o ofenzivě směrem k NATO: Zaútočí na Česko?­....Roz­šiřo­vání strachu, jen aby měl Pavel ve všech jeho proválečných štvanicích zelenou. Jestli ho budou i nadále provokovat a to dělají čím dál tím víc a ze všech lídrů EU nejvíc PePa, tak to brzy bouchne. Když byla válka v Jugo nikdo se tak neangažoval. A víte proč? Protože se nejednalo o Rusko, protože ti co válku podporují mají vlastně z Rusů strach. Jak jsem tu již kdysi psala, srabové a zbabělci.

JaNat ( 28. března 2024 10:54 )

To už je jako v Německu, když je nechcem mít ve vládě pro jejich neschopnost, šoupneme je do Bruselu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa