Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babišova Klára, Nerudová, matador Vondra či Pirát s kočárkem: Kdo jsou lídři eurovoleb 2024?

  • Autor: simao - 
    29. 2. 2024
    05:15

    Exministři Alexandr Vondra (ODS) a Klára Dostálová (za ANO) vedou do boje o Brusel v eurovolbách 2024 kandidátky dvou hlavních favoritů na volební vítězství – Spolu a ANO. Nemalé ambice však mají i ve STAN, kde do popředí nominovali duo Danuše Nerudová – Jan Farský, minimálně v obhajobu bruselských pozic pak věří i Piráti v čele s lídrem Marcelem Kolajou a zabodovalo by rádo i spojenectví SPD a Trikolory, kde v čele stojí Klausův exporadce a někdejší šéf Svobodných Petr Mach. Podívejte se na přehled lídrů hlavních favoritů červnových voleb do Evropského parlamentu.

  • 1.Vondra v čele Spolu

    „Můžeme v těchto volbách vyhrát, nebude to jednoduché, nebude to podle mě jenom na jednoduché lince Antibabiš–Babiš, bude to i o evropských politikách a o tom, jaké mají dopady tady v naší zemi, na naše občany, na naši prosperitu, ale jsem přesvědčen, že to můžeme zvládnout. Jsem proto připraven – a věřím, že i všichni ostatní – hodit stranou ty diskuze, kterými jsme si prošli,“ vzkazoval lídr kandidátky Spolu a stávající europoslanec Alexandr Vondra (ODS) při představování společné kandidátky ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

    Zvažování a spekulace, zda půjdou strany do eurovoleb samostatně, tím skončilo. Nejsilnější člen koalice ODS si vymohl i druhé místo kandidátky – obsadila jej europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS), matka Vondrova nemanželského syna Jáchyma. Trojkou se pak stal Vondrův oponent Luděk Niedermayer (TOP 09) a čtyřkou Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

    Alexandr Vondra Alexandr Vondra | Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 2.ANO ukázalo na Dostálovou

    „První bod je stop migraci. Nikdo nám nebude říkat, kdo tady u nás může žít a bydlet. Druhý zásadní bod je stop zelenému šílenství. Nikdo nám nebude říkat, v čem máme jezdit, v čem máme bydlet, jak máme žít. A třetí, ten zásadní bod, je suverenita členského státu,“ shrnula Klára Dostálová (za ANO), s čím jde do eurovoleb ona.

    „Já jsem lídr. Ale samozřejmě očekávám, že na kampaň budu jezdit s panem Babišem (...). Pan Babiš je ikona hnutí ANO. Myslím si, že všem kandidátům – ať už do krajských voleb, nebo do eurovoleb – určitě pomůže. (...) Já jsem s ním absolvovala hodně kontaktních kampaní a musím říct, že se mi to líbilo. Takže já se na to těším,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

    Dostálová na kandidátce nahradila stávající europoslankyně Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou, které po letech v Bruselu odmítly opět za Babišovo hnutí kandidovat.

    Video  Dostálová lídryní ANO pro eurovolby 2024: Uspěje „naše Klára“? Schillerová volá po červené kartě pro pětikoalici.  - ANO / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.STAN potáhne Nerudová

    Ambiciózní kandidátku vytáhlo do eurovoleb hnutí STAN – do čela totiž nominovalo prezidentskou adeptku a třetí v pořadí z posledních voleb hlavy státu Danuši Nerudovou.

    Ekonomce, bývalé rektorce Mendelovy univerzity a vysokoškolské profesorce pak sekunduje bývalý poslanec Jan Farský, který ve Sněmovně skončil kvůli prestižnímu Fulbrightovu stipendiu v USA.

    „Cítím zodpovědnost vůči vám všem, kteří jste mi dali svůj hlas v prezidentské volbě a chtěli jste změnu. Společně jsme vyvolali nevídanou vlnu nadšení a ve druhém kole jsme bezprecedentní podporou dosáhli, že Andrej Babiš nebyl zvolen prezidentem. Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit. Je čas je znovu zastavit. My jsme součástí Evropy a její úspěch je i naším úspěchem. Vždy jsem hájila naše západní a proevropské směřování a demokratické hodnoty. Bránila jsem naději na lepší a spravedlivější budoucnost pro každého a upozorňovala na populisty, kteří se ji našim dětem snaží ukrást. A budu i nadále,“ uvedla Nerudová během oznamování kandidatury do europarlamentu.

    Danuše Nerudová Danuše Nerudová | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 4.Piráti opět s Kolajou

    Radost ze syna Ondřeje provází i nadále europoslance Marcela Kolaju, bývalého místopředsedu Evropského parlamentu. Na politickém poli ji pak doprovází i radost z toho, že právě on povede do eurovoleb pirátskou kandidátku.

    „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe,“ zní motto Pirátů, kteří mají na kandidátce i europoslankyni Markétu Gregorovou, karvinskou političku Zuzanu Klusovou a coby čtyřku i dalšího europoslance Mikuláše Peksu.

    „Nežijeme v jednoduché době. Jen co jsme překonali pandemii, tak v Evropě vypukla válka. Aby toho nebylo málo, tak začínáme pociťovat následky klimatické krize. Minulý rok byl ten nejteplejší v historii měření, pravděpodobně nejteplejší za posledních 100 000 let. Lidé cítí oprávněně strach a nejistotu. Kolem těchto negativních emocí krouží jako supi extremisté a populisti. Nabízejí jednoduchá, nerealistická řešení, nabízejí nenávist k menšinám – ať už k lidem LGBT, nebo k lidem s jinou než bílou barvou pleti,“ uvedl Kolaja na facebooku.

    „Jsem v Pirátské straně proto, že my máme odvahu dělat věci jinak. Řídíme se podle dat a nebojíme se jít správnému řešení naproti. I když to často znamená nálepkování a výkřiky od našich konkurentů. Naše řešení nejsou možná nejjednodušší, ale zato mají smysl. V Evropě podporuje Ukrajinu, bojujeme proti klimatické krizi a prosazujeme stejná práva a příležitosti pro všechny Evropany bez rozdílu původu, náboženství či sexuální orientace,“ dodává Kolaja.

    Pirátští europoslanci Kolaja, Gregorová a Peksa s předsedou Pirátské strany Ivanem Bartošem Pirátští europoslanci Kolaja, Gregorová a Peksa s předsedou Pirátské strany Ivanem Bartošem | Facebook - M. Kolaja

  • 5.Návrat Macha

    Někdejší šéf Svobodných Petr Mach se vrací do politiky. Bývalý externí poradce prezidenta Václava Klause (a bývalý člen ODS) dostal důvěru vést společnou kandidátku SPD a Trikolory.

    Mach se přitom střetl v Otázkách Václava Moravce s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN).

    „Ministr Dvořák ze STAN označuje názorové oponenty, stranu SPD za fašisty po vzoru ultralevicových progresivních fanatiků. Šíří tím nenávist a zlobu proti všem našim voličům. Snaží se svůj podíl viny za prázdnou státní kasu a nesmyslné zelené ožebračování nás všech svést na jiné a maskovat se teatrálním siláctvím,“ čílil se Mach po debatě na ČT.

    „Já bych se nechtěl v tuhle chvíli strašit katastrofickými scénáři nástupu fašistických stran, jako je SPD, do vedení Evropské unie, já doufám, že zůstanou marginálním nebo okrajovým myšlenkovým proudem,“ udeřil totiž na Macha u Moravce ministr Dvořák.

    Bývalý předseda Svobodných a lídr SPD do eurovoleb 2024 Petr Mach Bývalý předseda Svobodných a lídr SPD do eurovoleb 2024 Petr Mach | Facebook - Petr Mach

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa