Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pirát s kočárkem i motorkou: Bartošovu partu do eurovoleb vede Marcel Kolaja

Autor: simao, ČTK - 
27. února 2024
11:00

V čele kandidátky Pirátské strany v eurovolbách 2024 stanul opět europoslanec a tatínek malého synka Marcel Kolaja (43). Lídrem Pirátů byl přitom i v roce 2019.

Marcel Kolaja byl v roce 2019 zvolen europoslancem a téhož roku se stal také místopředsedou Evropského parlamentu, kterým byl do ledna 2022.

Kdo je Marcel Kolaja?

  • Datum a místo narození: 29. června 1980 v Moravské Třebové
  • Vzdělání: Vystudoval informatiku na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně.
  • Aktuální funkce: 
  • Profesní kariéra: V minulosti pracoval v oboru informačních technologií na různých pracovních pozicích, v době před zvolením do europarlamentu jako produktový manažer. 
  • Politické působení: Od srpna 2012 do května 2013 byl čtvrtým místopředsedou Pirátů. V letech 2016 až 2018 byl předsedou spolku Otevřená města, na jehož založení se podílel. Od roku 2019 je ueorposlancem, v letech 2019 - 2022 byl místopředsedou Evropského parlamentu
  • Stranická kariéra: Členem Pirátské strany je od roku 2010.
  • Rodina: Ženatý, má syna Ondřeje

„Češi nemají o evropské volby zájem. V těch minulých šla k urnám jen necelá třetina voličů. V roce 2014 to nebyla ani pětina. Spolu se Slovenskem tradičně obsazujeme nejhorší příčky volební účasti v Evropě,“ upozornil letos v lednu Kolaja na Facebooku a upozrňuje na to, že důvodů je více. „Jedním z nich je šíření různých bizarních nesmyslů a lží o fungování europarlamentu i Evropské unie jako celku,“ dodal.

Kolaja se v Bruselu věnuje zejména tématům spojeným s fungováním společnosti v digitálním věku. Podle svých slov prosazuje otevřené technologie, svobodu na internetu, nezávislost médií, transparentnost a sjednocenou Evropu.

Sesazený druhý muž Pirátů

Do eurovoleb neúspěšně kandidoval z druhého místa za předsedou strany Ivanem Bartošem i v roce 2014, kdy Piráti těsně nepřekonali pětiprocentní hranici.

Kolaja působil od ledna 2022 do ledna 2024 i jako první místopředseda Pirátů, po lednových volbách nového pirátského vedení ho však nahradila v této funkci poslankyně Klára Kocmanová, která tak nově kryje záda předsedovi Bartošovi.

Kritika Babiše

Před eurovolbami 2019 byl Kolaja hostem spolu s dalšími lídry kandidátek v pořadu Blesku Epicentrum. Reagoval tehdy i na kritiku Pirátů ze strany šéfa ANO Andreje Babiše. „On nás nazývá kluky, já mu ale taky neříkám strejdo. I když je to spíš taková píárová politika pana premiéra,“ říkal v Blesku na účet tehdejšího předsey vlády.

V únoru 2020 reagoval opět na Babišova slova, když šéf ANO označil europoslance Mikuláše Peksu (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) za vlastizrádce, protože podle něj v Evropském parlamentu otevírali téma jeho možného střetu zájmů. „Nazývá naprosto legitimní kontrolu správy veřejných prostředků vlastizradou. Je naprosto neuvěřitelné, jakých sprosťáren je tahle potrefená husa schopná,“ uvedl Kolaja na sociálních sítích.

Motorkář poprvé tatínkem

Pirátský lídr pro eurovolby je na sítích nadále poměrně aktivní. A nechává nahlédnout i do svého soukromí.

A to i poté, co se Kolajově manželce v červnu 2023 narodil syn Ondřej. Vedle toho Kolaja sdílí i fotky ze své vášně - jeho koníčkem je jízda na motorce.§

Podpora Ukrajiny i LGBT+

Kolaja přitom míní, že v eurovolbách se bude hrát o další budoucnost Evropy. „V europarlamentu jsme se za proevropskou, liberální politiku bili minulé čtyři roky. A jsme připraveni ji hájit i nadále,“ uvedl na Facebooku.

„Nežijeme v jednoduché době. Jen co jsme překonali pandemii, tak v Evropě vypukla válka. Aby toho nebylo málo, tak začínáme pociťovat následky klimatické krize. Minulý rok byl ten nejteplejší v historii měření, pravděpodobně nejteplejší za posledních 100 000 let. Lidé cítí oprávněně strach a nejistotu. Kolem těchto negativních emocí krouží jako supi extremisté a populisti. Nabízejí jednoduchá, nerealistická řešení, nabízejí nenávist k menšinám, ať už k lidem LGBT nebo k lidem s jinou než bílou barvou pleti. Jsem v Pirátské straně proto, že my máme odvahu dělat věci jinak. Řídíme se podle dat a nebojíme se jít správnému řešení naproti. I když to často znamená nálepkování a výkřiky od našich konkurentů,“ tvrdí Kolaja.

A nabádá přitom k podpoře Ukrajiny, boji proti klimatické krizi či podpoře LGBT+ komunity.

Video se připravuje ...
Další videa