Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klasův exporadce Petr Mach usiluje o návrat do Bruselu. Stanul v čele kandidátky SPD

Autor: simao, ČTK - 
27. února 2024
11:00

V čele kandidátky SPD a Trikolory v eurovolbách 2024 stanul bývalý europoslanec a někdejší šéf Svobodných Petr Mach (43), který je mj. ekonomem a autorem knihy Jak vystoupit z EU.

Ekonom a politik Petr Mach patřil řadu let k blízkým spolupracovníkům zakladatele ODS, bývalého premiéra a někdejšího prezidenta Václava Klause. Během Klausova prezidentského mandátu byl Mach také jedním z externích poradců hlavy státu.

Kdo je Petr Mach?

  • Datum a místo narození: 6. května 1975, Praha
  • Vzdělání: na VŠE v Praze vystudoval bakalářský obor statistika ekonometrie, inženýrský obor finance a získal titul PhD. v oboru finance se zaměřením na měnovou teorii a politiku; absolvoval studijní pobyt na London School of Economics
  • Aktuální funkce: vysokoškolský pedagog, ekonom
  • Profesní kariéra: od roku 1999 působil 10 let v Centru pro ekonomiku a politiku; přednášel na VŠE (2000 - 2008), ze které přešel na Vysokou školu finanční a správní a Vysokou školu ekonomie a managementu. V minulosti zasedal v dozorčí radě státního podniku MERO, provozovatele tuzemských ropovodů (2007 - 2010).
  • Politické působení: Někdejší člen ODS v roce 2009 založil Stranu svobodných občanů a byl zvolen jejím předsedou (na funkci rezignoval v prosinci 2016); od června 2014 do června 2019 byl poslancem europarlamentu.
  • Stranická kariéra: Mladí konzervativci (1995 - 1998), ODS (1997 - 2007), Svobodní (2099 - 2018), Trikolora (2019), SPD (od 2023)
  • Rodina: Ženatý, manželka Andrea Machová (brali se v roce 2014), mají syna Jonáše (2016) a dceru

„Jsem zpět v politice. To znamená, že budu všemi politickými cestami hájit vaše zájmy - vás, kteří se se mnou sdílíte postoje na fungování státu a na EU a základní politické hodnoty jako je svoboda jednotlivce, rodina a národní suverenita,“ oznámil letos začátkem února Petr Mach, někdejší europoslanec z let 2014 - 2019 a bývalý šéf Svobodných.

Mach je také autorem publikace Jak vystoupit z EU, v níž píše o ochromení demokracie, vizi samostatné České republiky a rozpadu Unie. V reformu EU prý nevěří.

25. února 2024 pak vystoupil Mach i v Otázkách Václava Moravce. „Paní Ursula von der Leynová nebude už předsedkyní Evropské komise,“ věří naopak Mach.

Chtějí zrušit Green Deal

Kritizoval přitom Zelenou dohodu pro Evropu, tedy soubor politických iniciativ Evropské komise, jehož cílem je klimaticky neutrální Evropa v roce 2050.

„Chceme kompletně ten Green Deal zrušit a strany, které máme u nás v té euroskeptické frakci tak zastávají to stejné a tyto strany posílí. Víte, že Geert Wilders - Strana pro svobodu v Nizozemsku vyhrál volby, Marine Le Penová se asi stane prezidentkou a její Národní fronta posílí, AfD je pomalu nejsilnější stranou v Německu, takže ta síla proti Green Dealu, ta bude značná,“ upozornil v ČT Mach na vzestup populistů a euroskeptiků v Evropě.

„Já ten Green Deal opravdu chci zrušit (...) On nedopadá přeci jenom na zemědělce a za chvíli se budou moci ozvat další výrobci, průmysl, samozřejmě dopadá na domácnosti. Stejně jako protestují zemědělci by mohly začít protestovat další skupiny, protože ten Green Deal ničí konkurenceschopnost celé evropské ekonomiky,“ dodal.

Od Dvořáka schytal nadávku do fašistů

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) mu oponoval: „Já bych se nechtěl v tuhle chvíli strašit katastrofickými scénáři nástupu fašistických stran jako je SPD do vedení Evropské unie, já doufám, že zůstanou marginálním, nebo okrajovým myšlenkovým proudem.“

Mach odmítl, že by SPD byla fašistická strana a vyzval ministra Dvořáka k omluvě a řadí se podle něj k „ostatním nadávkářům“. Dvořák se omluvit odmítl, připustil však, že příští europarlament může být mnohem méně zelený s větší silou  „extremistických, nacionalistických a fašizujících subjektů“.

Video  Petr Mach v roce 2017: Trump hrozba není a Česko by mělo vystoupit z EU, říkal v Bruselu ještě coby europoslanec  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa