Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Danuše Nerudová jedničkou: Povede kandidátku STAN do Evropského parlamentu

Autor: ČTK - 
7. března 2024
18:18

Jedničkou kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) v letošních volbách do Evropského parlamentu bude ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. O hlasy se bude vládní hnutí ucházet pod názvem Starostové a osobnosti pro Evropu, heslem kampaně bude „Aby se v Evropě řešily vaše starosti“. Starostové představili kandidátku dnes před Café Expo 58 v Praze s výhledem na Vltavu.

Šéf Starostů a vicepremiér Vít Rakušan řekl, že v Česku se dělá z Evropské unie strašák, na kterého se svádějí vlastní neúspěchy a selhání. „Jakoby nám úplně nedocházelo, že za těch 20 let v EU to nejsou žádní zlí oni, ale jsme to my,“ uvedl. Diskusi v Česku podle něj ovládli euroskeptici a ti vytvářejí negativní atmosféru ve zdejší společnosti. „Proti tomu stavíme oponentní kandidátku plnou profesionálů a nadšených proevropsky orientovaných lidí,“ dodal.

Starostové dosud uváděli, že jejich lídry budou Nerudová a Farský, dnes oznámili, že na úplném čele bude Nerudová. Soustředit se v programu chtějí na kvalitu života v regionech, přívětivost Evropy pro mladé lidi, lepší ochranu proti migraci či na potravinovou soběstačnost. Tlačit chtějí na snižování emisí skleníkových plynů nebo vítězství Evropy v boji s dezinformacemi.

Nerudovou a Farského doplní na kandidátce na třetím místě místostarostka Mikulova na Moravě Petra Korlaar, čtvrtý je náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň a pátá poslankyně Lucie Potůčková. Na šestém místě listiny je poslanec Martin Exner, na sedmém student Adam Trunečka a na osmém vystudovaný právník s původem v Bělorusku Andrej Poleščuk.

Nerudová poděkovala Starostům, že jí jako nezávislé kandidátce dali důvěru umístěním do úplného čela listiny. Na kandidátce jsou podle ní lidé, kteří chtějí Evropu tvořit. „Nikdo z nás nemá strach z kroužkování, máte-li preferovaného kandidáta, kroužkujte,“ řekla Nerudová. Patrně tak odkazovala na informace médií, že na kandidátku Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nesmějí kandidáti s potenciálem na vysoký zisk preferenčních hlasů.

Volby do EP se uskuteční v červnu. Voliči budou rozhodovat o obsazení 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude. Starostové podle Nerudové cílí na zisk aspoň čtyř křesel, nyní mají v EP jednoho zástupce. Na kampaň mají 15 milionů korun.

Volebním lídrem Spolu je europoslanec Alexandr Vondra (ODS), v čele pirátské kandidátky bude europoslanec Marcel Kolaja. V čele kandidátky ANO bude místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. SPD povede někdejší europoslanec Petr Mach, který v minulosti stál v čele Svobodných.

Video  Europoslanec Vondra lídrem Spolu: Eurovolby můžeme vyhrát! A nebude to jen Babiš vs. Antibabiš.  - Facebook - P. Fiala / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 8. března 2024 17:56 )

Doufám, že Nerudová bude pokračovat ve svých neúspěšných pokusech o vstup do "velké politiky". Je škoda, že STAN nemá mezi sebou nějakého úspěšného kandidáta

jajas ( 8. března 2024 10:03 )

To jsou tedy dva....ti se hledali....Ona s těma diplomama to fakt přehnala, ale z nějakého záhadného důvodu si myslí, že je z ní politička na úrovni EU, vlezdo*pr*delka.... A ten vyč*ůránek se nechá zvolit za poslance, odjede "studovat" do Kanady a ještě si chtěl nechat poslanecký plat....to je fakt síla....takové drzé nuly.... 👎

pragver ( 8. března 2024 07:17 )

Tlačí se na flek eurokomisařky za měsíční plat 750 tis Kč. Aby to měla jistý, tak si Zubejda vydupala 1. místo na kandidátce, přitom žádné zkušenosti v politice nemá ani v komunále! Lekci by dostala, kdyby jí to nevyšlo !!!!!!

Uživatel_5486376 ( 8. března 2024 06:36 )

A tam bude prodávat taky titulů jako v Brně A co ten zmetek farnsky Doufam že tito dva se tam nedostanou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa