Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalousek o kandidátce do eurovoleb: Poslední rána pro voliče SPOLU! A plánuje novou stranu?

Autor: Mii, ČTK - 
2. března 2024
10:09

Nesmírně smutný. Tak se cítí exministr financí Miroslav Kalousek a spoluzakladatel TOP 09 z kandidátky SPOLU do evropských voleb. Sám se na ni chtěl dostat, avšak nebylo mu to umožněno, stejně tak jako jiným osobám, tvrdí. Podle něj koalice na kandidátku schválně vybírá politiky, které lidi nebudou volit. Kalousek to uvedl k rozhovoru pro Novinky.cz.

Tento týden z kandidátky SPOLU do eurovoleb odstoupil poslanec KDU-ČSL Hayato Okamura.  Na síti X uvedl, že tak učinil po požadavku občanských demokratů a TOP 09. „Dělám to proto, abych tímto svým krokem podpořil soudržnost a sílu celé koalice Spolu. Tu stále vnímám jako reálnou a kvalitní alternativu pro naši zemi k populistické a extremistické politice ANO a SPD,“ napsal také.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka sdělil, že společným cílem stran koalice je, aby společně volby do Evropského parlamentu vyhrály a zároveň obhájily současné mandáty. Lidovci mají dva europoslance, TOP 09 také dva a ODS čtyři. „Pro nás je důležité tuto obhajobu zvládnout tak, aby nedošlo k rozkolísání těchto poměrů,“ uvedl.

Obrácený přístup koalice

Právě toto šachování s kandidáty Kalousek v rozhovoru odsoudil. „Poslední rána, kterou volič koalice SPOLU dostal, bylo vynucené odstoupení Hayato Okamury,“ uvedl bývalý výrazný představil české politiky. Koalici podle svých slov bude volit, ale pouze „s velkým smutkem, protože mu nic jiného nezbude“.

„Každý politický subjekt se ve volbách snaží získat na kandidátku maximální počet osobností přitažlivých pro voliče, aby tím maximalizoval svůj výsledek. Koalice SPOLU na to jde úplně obráceně,“ hodnotí Kalousek. Sám chtěl do europarlamentu za SPOLU kandidovat, ale TOP 09 jeho nominaci neschválila.

Stopku nedostal jako jediný, tvrdí. „Nesmí kandidovat Pavel Fischer, Jiří Pospíšil, Hayato Okamura,“ vyjmenovával Kalousek. „Zásadní kvalifikací většiny kandidátů je průzkumem potvrzený předpoklad, že je voliči volit nebudou. Kdyby je volit chtěli, tak tam být nesmějí,“ vysvětluje, proč k vyřazení některých výrazných kandidátů došlo.

„Z toho jsem nesmírně smutný, nejen jako bývalý předseda dvou politických stran koalice Spolu, ale i jako volič. Je rozdíl mezi politikou a politikařením. A toto je jen nedůstojné politikaření,“ hodnotí Kalousek skládání kandidátky.

„Nejsem aktivní politik, ale...“

Není to poprvé, co exministr financí tvrdě postup koalice v souvislosti s evropskými volbami kritizoval. Podobně hovořil v pořadu Hráči na Blesk.cz. Podle něj ODS „úkolovala“ TOP 09, aby ho na kandidátku nepustila. „Já si neumím představit, že bych v čele jakékoliv strany souhlasil s tím, že někdo na místě vyjednaném pro tu stranu být nesmí, protože si to koaliční partner nepřeje. To už je za hranou běžné kooperace, to už je prostě satelitní submisivita,“ uvedl Kalousek.

V pořadu Hráči se rozpovídal i o nové straně, o které se spekuluje, že by mohl založit. „Mohu vám říct zatím jediné: v tomto roce budou troje volby a já nebudu kandidovat ani v jedněch z nich. Tečka,“ sdělil Kalousek pro Blesk. Nyní pro Novinky nevyloučil, že bude kandidovat někdy v budoucnu. „Nejsem aktivní politik, ale nevylučuji, že se nebudu snažit znovu se aktivním politikem stát,“ sdělil s tím, že novou stranu ale teď neplánuje.

Kdo na kandidátce je

Termín, ve kterém koalice SPOLU celou kandidátku do evropských voleb představí, zatím nebyl stanoven. Čelo kandidátky mají podle dohod obsadit dosavadní europoslanci v daném pořadí Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Z pátého místa kandidátky Spolu má podle listiny schválené občanskými demokraty jít do voleb analytik evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřej Krutílek. Šesté místo má obsadit za TOP 09 poslanec Ondřej Kolář, sedmé bude patřit lidoveckém náměstkovi jihočeského hejtmana Františkovi Talíři, osmé řediteli kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) Filipovi Bendovi. Z devátého místa kandidátky Spolu chce obhajovat mandát europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Desáté místo má připadnout TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

Video  Kalousek v Hráčích: O případném návratu do politiky, chybách současné TOP 09, o Schwarzenbergovi i nepravomocném trestu pro Feriho  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

stoura ( 8. března 2024 12:56 )

Svědomí? Co to je? U něho něco úplně neznámého!!

seng ( 3. března 2024 14:30 )

Babiš má alespoň podporu lidi,jeho ANO vyhraje volby ,proto se ODS netroufne kandidovat samostatně. Musí se spojit pět stran ,aby ho porazilo,ale výsledek je katastrofa pro lidi. Příští rok se uvidí jak jsou lidi spokojený se současnou vládou.

9876543 ( 3. března 2024 13:26 )

To abych mohla kandidovat, musela za sebou mít nějakou aféru...Třeba jako nerudová s diplomy.Asi jí už dochází money.

9876543 ( 2. března 2024 19:07 )

Kdo by nechtěl do europarlamentu. Takové koryto, ty prachy. Nejhorší je, že se jejich příjmy od ničeho neodvíjí, pouze od nenažranosti.
Nic nezvládnete a co je ještě horší, jak se mezi nimi tam ocitnete,..ani nemáte zájem cokoli měnit.Jen si užívat,..darmožrout z KDU zdechlina,, tam snad ani nikdy není, stále jen plácá to samé co se naučil.
Odejít z toho spolku, který sliboval stejnou ekonomickou úroveň pro všechny země co jsou v EU.Ani náhodou,..
Macron kdysi prohlásil, že nemohou počítat postkomunistické země, že někdy dosáhnou stejné úrovně..

Jiří Zvěřina ( 2. března 2024 17:01 )

Kdepak... Kastrat-Kalouskova strana temna...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa