Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hrozba nelegální migrace: Rakušan chce kontroly na hranicích se Slovenskem opět prodloužit

Autor: ČTK - 
2. ledna 2024
20:13

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhne ve středu vládě prodloužení namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem o dalších 30 dní. Kontroly, které mají bránit nelegální migraci přes české území, začaly loni v říjnu a podle posledního rozhodnutí kabinetu trvají zatím do středeční půlnoci.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října, původně na deset dní. Kontroly následně zavedly další země v regionu. Polsko koncem minulého roku oznámilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodlužuje o měsíc do 1. února.

V případě opětovného prodloužení dosáhne délka opatření na české hranici zhruba na čtyři měsíce. Rakušan při posledním prodloužení kontrol loni v listopadu řekl, že kabinet je připravený kontroly zmírnit, jakmile to bude možné.

Opakované kontroly

Kontroly se na česko-slovenské hranici opakují po roce. V roce 2022 je kvůli přílivu migrantů ČR zřídila koncem září a trvaly do začátku února 2023. České úřady zdůrazňují, že situace je tentokrát výrazně lepší a namátkové kontroly jsou především prevencí, aby se po obdobných krocích okolních států migrační toky nepřesunuly do Česka.

Video  Vláda obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem. Rakušan: Nelegální migrace narostla o 1 200 %.  - ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 4. ledna 2024 19:11 )

Dokud nebude 100% ochrana hranic Schengenu, tak nelze uvažovat o skončení kontrol, které i tak zachytí jen malé procentu migrantů...o těch, kteří nám korzují v ČR či "jen" projíždějí nemá nikdo ani páru, nejméně Rakušan 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa