Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jirka zpronevěřil a prosázel 1,5 milionu: Teď pomáhá ostatním dostat se ze závislosti

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: jel - 
8. dubna 2024
14:00

Pro čtyřiačtyřicetiletého Jiřího z Brna všechno začalo naprosto nevinným sázením na sportovní zápasy. S příchodem online sázek se ale vše změnilo a on hazardu časem propadl natolik, že ve firmě, kde pracoval, zpronevěřil milion a půl. Peníze utopil v sázkách. Když se na vše přišlo, měl Jiří štěstí v neštěstí. Manželka ho neopustila a firma na něj nepodala trestní oznámení. Podstoupil léčbu a nyní pomáhá ostatním lidem dostat se z podobné závislosti.

Jirkův přístup k sázení se změnil s příchodem online sázek. „Sázení už nebylo několikadenním rituálem, najednou jsem mohl sázet kdekoliv a kdykoliv,“ popsal s tím, že časem tomu naprosto propadl. Potřeboval na mobilu neustále sledovat výsledky. Když chodil s kamarády na florbal, byl rád za každé střídání, protože mohl na lavičce hned sledovat, jak to s jeho sázkami vypadá.

„Pokud bych hrál celou dobu, a pak šel rovnou do sprchy, mohlo by mi něco uniknout. Nervově bych to nezvládl, potřeboval jsem informace,“ vysvětlil. Nakonec začal vsázet i třeba na pingpongové zápasy v Číně.

Zpronevěra, vězení, rozvod?

Dalším problémem bylo, že peníze, které v sázkách utopil, nebyly jeho. Pracoval totiž ve firmě, kde měl na starosti i finance a zaměstnavateli časem zpronevěřil milion a půl. Časem se u něj projevily i další příznaky závislosti. Když vyhrál, okamžitě částku znovu vsadil, jelikož ta nikdy nestačila na skutečný objem dluhů. Žil v permanentním stresu, který se v práci postupně navyšoval s rostoucí dlužnou částkou. Nevěděl, jak z téhle situace ven. „Říct to, přiznat se, všechny zklamat nebo přijít o práci? Ne! Třeba to jednou vyjde a vše pak hned uhradím,“ říkal si.

Nakonec se ale na vše samozřejmě přišlo. „Bál jsem se, co se stane, až majitelé přijdou na to, že jsem společnosti v podstatě sebral jeden a půl milionu, které jsem prohrál. Zpronevěra, vězení, rozvod,“ popsal muž, co se mu tehdy honilo hlavou. Měl vlastně štěstí, manželka ho neopustila a v práci sice dostal výpověď, ale zaměstnavatel na něj nepodal trestní oznámení.

Pomáhá druhým

Jiří se šel léčit a začal splácet vysoký dluh. Našel si práci, kde o jeho problému nevěděli. Aby mohl dluh co nejdříve splatit, bral po večerech a v noci další brigády. Chtěl odčinit, co způsobil, dokázat, že není takovým člověkem, jakého z něj udělaly sázky.

Velmi mu pomohla Společnost Podané ruce v Brně. Ta pomáhá lidem osvobodit se od závislosti anebo od tíživé situace, která jim zabraňuje žít plnohodnotný život a zapojit se do života společnosti. 

Sám Jiří nyní pomáhá dalším hráčům zbavit se závislosti. Funguje jako takzvaný peer konzultant, tedy nabízí podporu a poradenství lidem, kteří procházejí podobnými zkušenostmi nebo problémy, jakými prošel on. „Pokud bych dokázal pomoci jednomu člověku ze závislosti, budu za to šťastný,“ uzavřel Jiří svůj příběh.

Co dělat v podobné situaci?

Březen byl měsícem osvěty o problémovém hraní. Co tedy dělat, pokud máte pocit, že máte s hazardním hraním problém? Prvním krokem je si to přiznat. Pokud máte ve svém okolí osobu, které důvěřujete a pomůže vám, zkuste se jí svěřit. Je také vhodné vyhledat pomoc odborníka, který dokáže posoudit, jak rozsáhlý váš problém je a jaká řešení jsou pro vás ve vaší situaci nejvhodnější.

Pokud v souvislosti s hazardem řešíte i finanční či právní potíže, je vhodné kontaktovat i odborníky na danou problematiku, kteří vám pomohou situaci vyřešit. Seznam center, kde jsou připraveni vám pomoci, najdete na stránkách www.zodpovednehrani.cz. Poradit se také můžete přímo s terapeuty prostřednictvím Linky pomoci centra Naberte kurz, které provozuje Společnost Podané ruce a kteří jsou k dispozici na čísle +420 777 477 877 sedm dní v týdnu.

Uživatel_5777995 ( 8. dubna 2024 14:38 )

A zase to Buno ... 🤔
To je hnus 👎
Nejnižší IQ z ČR, nejvíce nevzdělaných... Nejvíc alkoholiků, nejvíc smažek, nejvíc promiskuitních... 🤮

Jasna-mysl ( 8. dubna 2024 14:26 )

Pokud prodal třeba byt a vše vrátil, je to správně.
Ale takhle to vypni: sazejte, prohravejte..,, nic se nestane.

Zobrazit celou diskusi