Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ostravská knihovna smutní: Zemřela oblíbená zaměstnankyně Marta. Trpěla vzácnou chorobou

Autor: sm - 
21. března 2024
13:50

Ostravská knihovna se vyrovnává s bolestivou ztrátou. Náhle zemřela dlouholetá zaměstnankyně Marta M. (†52), která byla velmi oblíbená nejen u svých kolegů, ale také čtenářů, kteří se za ní léta vraceli. Nečekaný odchod hluboce zasáhl nejen je, ale také rodinu. Po laskavé knihovnici zůstaly dvě dcery (26 a 10) a partner. Ti se teď nachází v emočně i finančně velmi složité situaci a tak se kolegyně paní Marty rozhodly založit sbírku, kam může veřejnost přispět jakoukoliv částkou.

Práci s lidmi milovala a vždy se snažila každému pomoct. V práci se velmi ráda věnovala dětským čtenářům, pro které vymýšlela divadélka. Její empatický přístup si návštěvníci knihovny nemohli vynachválit. O to více jim teď bude chybět.

„Marto, se vší pokorou děkujeme, že se příběhy nás všech spojily s tím Tvým. Byla jsi vždy přátelskou, milou a ochotnou kolegyní, ale také blízkou přítelkyní, milující maminkou a oddanou partnerkou. Každá rána, kterou Ti život dal, z Tebe udělala ještě silnější a obdivuhodnější bytost. Výjimečnou ženu, na kterou nikdy nezapomeneme,“ smekly kolegyně v textu na platformě Donio. Právě na tomto webu mohou lidé do sbírky přispět.

„Kdyby se všechny kousky srdce, které jsi druhým ze sebe během svého života rozdala, daly spojit, vzniklo by srdce obrovské, silné, bušící jako zvon. Takové sis zasloužila. Památku na Tebe si každý uchováme, jsi s námi, i když už na tomto světě nejsi,“ dodaly.

Odchod oblíbené knihovnice, se kterou se lidé nejčastěji mohli potkat na pobočkách v Porubě, Svinově či Polance byl náhlý a vzhledem k jejímu věku velmi nečekaný.

Spolu s rodinou se teprve nedávno rozhodli zútulnit si bydlení, s čímž jim pomohla půjčka v bance. Na její splácení teď ale bohužel zůstal partner paní Marty sám a tak nyní bude muset pečlivě vážit investici každé koruny, aby vyšlo na vše potřebné a zároveň mladší dcerka při už tak smutné události nestrádala v otázce základních potřeb.

Pomocí sbírky by tak měla rodina možnost pokrýt úvěr, náklady na jídlo, kroužky a nutné oblečení pro mladší dceru Míšu a také výdaje na podporu jejího vzdělání.

Tichá, ale nebezpečná nemoc

Paní Marta trpěla ne příliš častým genetickým onemocněním, které pro svou vzácnost není mezi lidmi často tolik známé. Právě nevědomost jeho nositelů ale přináší největší rizika. Také to bylo pro rodinu impulsem, aby se o příběh maminky dvou dětí podělila.

Oblíbená knihovnice se potýkala s Marfanovým syndromem, což je onemocnění, které se často ani nemusí zásadně projevovat. Jenže v takovou chvíli je právě nejvíce nebezpečné. Nositelé jsou totiž ohroženi komplikacemi v podobě vydutě aorty nebo nedomykavostí chlopní, ale protože o své diagnóze neví, nejsou hlídáni lékařem a svůj životní styl tomuto onemocnění nepřizpůsobují.

Zobrazit celou diskusi