Snímek vypráví osud dívky Emy Černé, kterou v dětství zradila máma a protloukat životem se tak musí sama. Otce by měla mít až v Americe a cestou za ním si musí projít útrapami dětského domova, pěstounské péče i pasťáku.

Hlavní roli Amerikánky ve filmu ztvární dětské herečky Klára Kitto a Julie Šoucová, dospělou Emu pak Pavla Beretová (40), kterou můžeme znát například ze seriálů Osada či Místo zločinu Ostrava. 25 let v hlavě

Příběh je inspirovaný osudem dívky, se kterou se režisér Viktor Tauš osobně setkal. „Bylo to v devadesátých letech, kdy jsem žil na ulici jako bezdomovec. Tehdy na ulici byli ve většině chovanci dětských domovů a já jsem mezi nimi potkal úžasnou dívku. Spřátelili jsme se a vyprávěli jsme si své příběhy,“ uvedl Tauš s tím, že Amerikánka je přezdívka.

Dívka se totiž narodila na Floridě. Její příběh ale Taušovi vrtal hlavou a neustále se k němu vracel, až se dostal do podoby, která je dnes k vidění na prknech pražské scény Jatka 78 a od 30. května bude i v kinech. Amerikánkou tak režisér žije už celé čtvrtstoletí!

S Amerikánkou, která se mu stala největší oporou, když sám na ulici bojoval se závislostí na drogách, je režisér Tauš v kontaktu dodnes a stali se z nich velmi blízcí přátelé. „Je skvělá. Vychovává dceru, s druhou je v blízkém kontaktu. Pracuje a ve filmu ona i její dcera hrají!“ prozradil.

K filmu byla jako reklama a živá upoutávka vloni v září uvedena divadelní show Snowflakes (na pražské scéně Jatka 78). V ní mohou diváci vyslechnout opravdové příběhy dětí z dětských domovů, které zároveň hrají i ve filmu. Snowflakes se navíc bude na podzim hrát i v USA!

„Poletí tam třicet pět dětí a k tomu dospělí herci a vychovatelé, celkem padesát lidí,“ pochlubil se Tauš. „Na podzim se tak spolu se skutečnou Amerikánkou vrátíme na místo, kde to celé začalo,“ dodal režisér s tím, že zatím Snowflakes představí na Floridě a v Los Angeles.

Komplikovaný Taušův život

Než se dostal na ulici, byl Viktor Tauš úspěšným režisérem a kariéru měl slušně rozjetou. Pak ale těžce zahučel do drog a jeho pád se zastavil až na ulici, kde žil mezi bezdomovci. „Ze situace mi pomohlo až unudění se sám sebou. Jakákoliv závislost vás zavírá sama do sebe,“ zavzpomínal.

„Nemůžete mít žádnou mezilidskou interakci, skutečný vztah… Jednoho dne pod Jiráskovým mostem jsem se tedy umyl, vypral a šel jsem se do reklamní agentury poptat po práci,“ svěřil Tauš s tím, že džob získal a díky němu se dokázal postupně vrátit do společnosti a životu na ulici nadobro zamávat.

Komplikované to měl i ve vztazích, režisér je zkrátka lamač dámských srdcí. Od konce roku 2010 byl ženatý s herečkou Evou Jeníčkovou (59) alias Vendulkou Utěšitelkou z filmové série Básníků. Manželství ale po sedmi letech ztroskotalo. Pak začal Taušův románek s herečkou Klárou Melíškovou (52), ten ovšem neměl dlouhého trvání. Od té doby po svém boku oficiální partnerku nemá.

Video
Video se připravuje ...

Už za tři měsíce dorazí do kin film Viktora Tauše Amerikánka, k němuž byl v září loňskéhoroku uveden na pražské scéně Jatka 78 celovečerní „živý trailer“ s názvem Snowflakes. Diváciv něm mohou vidět a vyslechnout opravdové příběhy dětí z dětských domovů, které zároveňhrají hlavní role ve filmu. Nyní Amerikánka představuje klasický filmový teaser. .

Fotogalerie
63 fotografií