Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Léčba zabrala! Martínek (2) po operaci nemá bolesti a nebere léky

Autor: pma - 
19. března 2024
17:02

Teprve dvouletý bojovník Martínek trpí velmi vzácným genetickým onemocněním s názvem AADC syndrom. Jediné, co mohlo malému chlapci a jeho rodině pomoct, byla velmi nákladná léčba v zahraničí. Příběh českou společnost chytil natolik za srdce, že se během několika dnů podařilo vybrat nejen potřebných 100 milionů korun, ale i dalších 50 milionů navíc. Díky tomu se Martínek mohl začátkem února podrobit náročné operaci. Ta přinesla své ovoce. Chlapec nemá bolesti a ani nebere léky!

Je tomu sedm týdnů, co dvouletý Martínek podstoupil léčbu ve francouzském Montpellieru podstoupil speciální léčbu, na kterou veřejnost darovala neskutečných 150 milionů korun. Podle rodičů je z Martínka teď úplně jiný chlapeček. 

„A není to jen pro jeho nový sestřih, který dělá z našeho malého andílka tak trochu rošťáka, ale hlavně pro všechny změny a pokroky, které jsou na něm čím dál víc vidět. A další skvělou zprávou je, že už nebere ani žádné léky!“ šokovali radostnou zprávou rodiče. 

Už netrpí!

Ti mají ze synových pokroků neskutečnou radost. Martínek má jistější a koordinovanější pohyby. Neobjevují se u něj už také momenty, kdy měl tělo ztuhlé v křeči a brečel bolestí. 

„Ze dne na den přestal zvracet, což bylo před operací na denním pořádku. Pomalu začíná držet hlavičku a ručičkám nedá ani na chvíli pokoj, neustále ochutnává svoje prstíky a zkouší sahat na věci kolem sebe. To nejdůležitější ale je, že už netrpí. Je to úplně jiný chlapeček,“ popsali rodiče Martínkův současný stav manželé Zatloukalovi.

Ještě nám vytře zrak, tuší rodiče

Dvouletý bojovník má před sebou ještě těžkou cestu. Po šestitýdenním odpočinku po operaci musí začít rehabilitovat a cvičit ochablé svaly. „Martínek musí dohnat spoustu věcí a procvičit spoustu svalů, které neměl možnost dva a půl roku používat, proto bude třeba hodně trpělivosti. Bude to taky bolet, bude to nepříjemné a určitě to nebude hned, ale už teď je jasné, že je Martínek moc šikovný a ještě nám vytře zrak,“ přiblížili následující týdny Martínkovi rodiče. 

Chlapec trpí syndromem AADC, který ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Jde o velmi vzácné genetické onemocnění se zhruba 120 potvrzenými případy na světě. Nemocné děti mají ochablé svaly, neudrží hlavičku a nenaučí se chodit. Proti nemoci zatím neexistovala léčba, pomoci má takzvaná genová terapie.

Video  Zakladatel Donia: Češi umí sáhnout hluboko do kapsy, rok od roku víc a víc  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marie kros ( 21. března 2024 17:35 )

At se tomu brouckovi v zivote dari - to je takova obrovska radost, kdyz clovek vidi dite, ktere se mu pred ocima meni, uziva si zivot bez bolesti a zvlada to vsechno bez dalsich leku.
Bylo uzasne videt, jak se lide dokazali spojit a pomoci a stejne uzasne je videt, ze lecba pomaha a prinasi radost cele rodine. Vsechno hezke a at uz nikomu z rodiny zivot nepripravi nic nehezkeho a vsechno dobre i tem, kteri k tomuhle zazraku prispeli.

nemocna ( 20. března 2024 04:52 )

Krásně smějící chlapeček bez bolestí a léků to je super ale čekají ho opět bolesti i když jiné, protahovat svaly, šlachy které byly víc jak dva roky bez pohybu, ale jsme moc štastní že léčba zabrala a bude líp a líp, moc Ti to přejeme jen nás mrzí že Ti tak překrásné vlásky ostříhali, jak píší už né krásný Andílek ale malý roštáček

Vendy O ( 20. března 2024 00:16 )

Bůh mu právě nežehnal, tak musí přijít na řadu léčba 👎

Vendy O ( 20. března 2024 00:15 )

Super! Jen tak dál! Krásnej chlapeček ❤️‍

opooponent ( 20. března 2024 00:00 )

Jedina pozitivni zprava za dlouhou dobu z toho politickeho hnoje na nasi scene...Drzime Ti palce maly broucku.

Zobrazit celou diskusi