Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Matěj (15) má po celém těle tisíce nádorů: Tatínek mu zemřel kvůli stejné nemoci

Autor: jel - 
4. března 2024
05:00

Matěj a celá jeho rodina statečně bojují s těžkými překážkami, které jim život připravil. Patnáctiletý chlapec trpí vážnou neurofibromatózou. Kvůli onemocnění má v těle tisíce nádorů. Stejné onemocnění mají i dva jeho bráškové a před několika lety kvůli ní zemřel i tatínek kluků. Maminka je na ně teď sama. Je to pro všechny náročné psychicky, ale především finančně. Nadace prosí o pomoc pro rodinu ve sbírce.

Matěj žije s maminkou a čtyřmi bratry. Tatínek chlapců bohužel zemřel v roce 2016. I on trpěl neurofibromatózou. Jde o genetické onemocnění, které způsobuje mnohočetné nádory zasahující nervovou soustavu. „Tato nemoc není jen ošklivá a bolestivá, ale také nevyléčitelná,“ popsala na platformě Donio Nadace Naše dítě.

Matěj už absolvoval mnoho operací a v nemocnici je pomalu jako doma. Boj je to pro něj opravdu těžký, stojí ho mnoho síly a je to také náročné na jeho psychiku. Trpí depresivní poruchou chování, intelektem je v pásmu lehké mentální retardace a je plně odkázaný na péči maminky.

Navíc Matěj není v rodině jediný s tímto závažným onemocněním. S neurofibromatózou se potýkají i bráchové Šimon a Marek. Maminka kluků vše statečně zvládá, ale je to pro ni těžké především finančně. „S onemocněním chlapců má vysoké finanční výdaje spojené s léčbou, kromě léků ji tíží také nákladné dojíždění do nemocnic, a hlavně výdaje spojené s bydlením,“ vysvětlila nadace. S péčí vypomáhá babička i kamarádka, ale ty bydlí daleko.

Rodině by velmi pomohlo, kdyby se mohla přestěhovat blíž k nim. Současné bydlení je navíc vzhledem k různým zdravotním komplikacím kluků nevyhovující. Stěhování je ovšem také finančně náročné, a tak vznikla sbírka na platformě Donio, kam může každý přispět libovolnou částkou. Peníze budou využity na úhradu kauce v novém bydlení a také na úhradu léků, pohonných hmot a dalších potřeb pro chlapce. Matýsek by uvítal polohovací postel i skládací vozíček pro snazší přepravu autobusem. Je toho mnoho a rodina bude vděčná za jakýkoliv příspěvek.