Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dávivý kašel jako známka vážné nemoci? Lékař varuje před nikotinem hlavně děti

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
19. ledna 2024
05:00

Ačkoliv se nám kašel zdá obyčejný, může být projevem celé řady nemocí. Od běžných viróz až po závažné choroby. I mírné pokašlávání může znamenat, že má pacient rakovinu plic, zejména pokud je kuřák. Jak řekl v Epicentru přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno MUDr. Milan Sova, většina nádorových onemocnění plic je odhalena až v pozdním stadiu. Varoval hlavně před stoupající oblibou nikotinových sáčků a elektronických cigaret mezi dětmi. 

Kašel má svůj typický zvuk, ale každý zní jinak. Pokud máte pocit, že si váš blízký může „vykašlat plíce z hrudi“ či vydává děsivé a dávivé zvuky, ještě to nemusí znamenat, že se jedná o závažné onemocnění.

„Někdo může mít např. chronickou bronchitidu a může mít velice nepříjemný kašel, kterým děsí lidi okolo, ale potom může být pacient, který jen pokašlává, ale zároveň může mít závažné onemocnění, jako je rakovina plic nebo tuberkulóza,“ vysvětlil v pořadu Epicentrum MUDr. Sova.

Podle zvuku kašle se tedy nedá určit, jakou přesně může mít pacient chorobu. Normální kašel podle lékaře trvá 8 týdnů. Pokud trvá déle, měli bychom vyhledat lékaře. Ovšem na pozoru by se měli mít zejména kuřáci.

„Pokud má člověk chronický kašel, špatně se mu dýchá nebo vykašlává hleny, které jsou např. zelené, měl by zpozornět. Pokud se charakter kašle mění či kašle často, měl by se zamyslet. Pokud jde o člověka, který kouří krabičku cigaret denně, tak zcela jistě kašle, pokud předtím dělal na šachtě horníka, tak je šance, že bude mít chronický kašel. Pokud se ale kašel mění, mění se vzhled vykašlaného hlenu, měl by se jít vyšetřit,“ radí pneumolog.

Většina rakovin plic je odhalena pozdě

V Česku je možné nechat se vyšetřit v rámci Programu včasného záchytu rakoviny plic.

„Ten je určen pro dlouhodobé kuřáky ve věku 55–75 let, kteří kouří minimálně 20 balíčkoroků. Balíčkorok znamená, že pacient kouřil po dobu jednoho roku jednu krabičku cigaret denně, pokud kouřil 2 krabičky denně, tak si vykouří 20 balíčkoroků za deset let,“ vysvětluje MUDr. Sova s tím, že pacientům je v rámci programu provedeno nejen funkční plicní vyšetření, ale je poslán na nízkodávkové CT, které je schopno odhalit plicní nádor včas. 

Jak lékař upozorňuje, rakovina nebolí, ani ta na plicích. Velká část pacientů je zachycena až v pozdním stadiu, kdy je nádor už pokročilý. Podle docenta Sovy navíc Češi na prevenci nechodí.

„Velmi často se objevuje argument „nikam nejdu, hlavně, aby mi něco nenašli“. To je samozřejmě špatně, dokud se nenecháte vyšetřit, nevíte, co ve vás je a čím dříve je nádor zachycen, tím je větší šance, že pacient bude žít,“ apeluje lékař na veřejnost.

Závislost na tabáku jako na heroinu

Odborná veřejnost často volá o regulaci prodeje tabákových výrobků. Podle MUDr. Sovy probíhá už regulace tím, že tabákové výrobky zdražují. V řadě evropských zemí zdražování vedlo ke snižování užívání tabákových výrobků.

Jako větší problém v budoucnu vidí lékař to, že roste počet užívání tabákových výrobků u dětí.

„Děti začínají užívat např. nikotinové sáčky nebo vapovat už velmi brzy. V rodinách by se mělo na toto téma více komunikovat, vysvětlovat jim rizika kouření a přesvědčit je o tom, že ideální je vůbec s tabákovými výrobky nezačínat. Čím dříve se děti vystaví nikotinu, tím je větší riziko, že se u nich vytvoří opravdu silná závislost, stejně silná, jako je např. na heroinu,“ varuje MUDr. Milan Sova.

Situaci podle něj komplikuje i to, že dříve, pokud dítě kouřilo, byla z něj cigareta cítit a rodiče mohli zakročit. Nyní už např. elektronické cigarety tak cítit nejsou. Proto je třeba děti upozorňovat na škodlivost nikotinu předem.

Uživatel_5522193 ( 19. ledna 2024 12:58 )

Zajímavé že u kokainu nalezeném v Lidlu žádná diskuze 🤪

Uživatel_5522193 ( 19. ledna 2024 12:57 )

Okamžitě očkování, máme ho za milióny ne-li miliardy !

doktormediciny ( 19. ledna 2024 10:20 )

Nikam nejdu aby mi nšeco nenesli To je trefne. Za byvaleho rezimu za ten pristup ocientu trestali hlavne lekarte

sidneyfoster ( 19. ledna 2024 07:55 )

Nikdy jsem po cigaretách nekašlal tolik jako po arašídech z Lidla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa