„Pachatel sofistikovaným způsobem, prostřednictvím elektronických zařízení, vstupoval do benefitních účtů poškozených, ze kterých následně odčerpával bonusové body, za které nakupoval na online obchodech elektroniku, především mobilní telefony a chytré hodinky. Ty si následně nechával posílat do výdejních boxů,“ řekl Filek.

„Zároveň bez vědomí poškozených vstupoval do jejich uživatelských účtů, které měli zřízeny u poskytovatelů komunikačních služeb, kde následně navyšoval tarify. Na základě zvýhodněných balíčků odebíral mobilní telefony, které si rovněž nechával zasílat do výdejních boxů,“ doplnil policista. Elektroniku podle něj muž následně přeprodával dál.

V Česku podle něj cizinec z jedné ze zemí u Středozemního moře působil zhruba od začátku loňského roku do září, v Česku se zdržel vždy jen několik dnů. Následně vycestoval z republiky, vrátil se až začátkem letošního ledna. Zásahová jednotka ho zadržela v příjezdové hale vlakového nádraží. „Zásahová jednotka byla povolána z toho důvodu, že nebylo možné vyloučit, že muž není ozbrojen. Ze zjištěných informací je to uživatel návykových látek,“ vysvětlil Filek. Muž u sebe neměl podle kriminalistů žádnou elektroniku, ale pouze SIM kartu.

Muže policisté obvinili z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, hrozí mu až osm let vězení. Podle kriminalistů způsobil škodu čtyři miliony korun. Na soudní proces čeká ve vazbě. Kriminalistům se podařilo odhalit jeho podvod a zmapovat jeho pohyb napříč celou Evropou. Za obdobnou trestnou činnost byl podle policistů stíhán i ve své rodné zemi.

Fotogalerie
9 fotografií