Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na operaci pro Martínka Češi vybrali přes 150 milionů: Co bude s přebytečnými penězi ze sbírky?

Autor: jel - 
19. března 2024
11:35

Dvouletý Martínek trpí velmi vzácným genetickým onemocněním s názvem AADC syndrom. Chlapečkovi mohla pomoct jedině velmi nákladná léčba ve Francii, na kterou rodina potřebovala ve sbírce vybrat 100 milionů korun. Češi nakonec ukázali, že mají dobré srdce a chlapečkovi poslali dokonce o 50 milionů více. Díky tomu na začátku roku 2024 klučina odletěl do zahraničí, kde podstoupil náročnou operaci. Co bude ale s přebytečnými penězi ze sbírky?

Syndromem AADC trpí na světě jen asi 120 lidí, jedním z nich je i chlapeček z Česka. Genetické onemocnění ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Bez pomoci by Martínek ani sám neudržel hlavičku. „Je hadrovitý, často zničehonic zvrací, nadměrně se potí, mívá svalové křeče podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený polykací reflex,“ vysvětlil v minulosti chlapcův tatínek Tomáš Zatloukal. 

Pomoci mu mohla průlomová léčba v zahraničí, která ale vyjde na neuvěřitelných sto milionů korun. Rodina proto prosila o pomoc ve sbírce. Chlapečkův příběh zaujal celé Česko a na nákladnou genovou terapii se Martínkovi lidé složili. Velmi pomohla influencerka a herečka Nikol Leitbeg (dříve Štíbrová), která na sbírku koncem září upozornila.

Počátkem tohoto roku rodina s chlapečkem odletěla do francouzského města Montpellier, kde Martínek podstoupil operaci. Chlapečkův otec po příletu do Prahy uvedl, že se u Martina projevují změny, v končetinách dochází k samovolným nahodilým pohybům z důvodu většího množství produkovaného dopaminu, na které jeho tělo zatím není zvyklé. Očekává, že po několika měsících zmizí. „Je to ale významný ukazatel toho, že léčba funguje,“ dodal otec.

Ve sbírce se nakonec vybralo neuvěřitelných 151 284 599 korun, což je o více než 51 milionů více než bylo na léčbu potřeba. Co bude nyní s penězi? Podle zjištění Radiožurnálu budou finance rozděleny mezi další potřebné. „My ten mechanismus připravujeme, jednáme s Doniem, aby každá ta koruna pomohla,“ řekl advokát rodiny Zdeněk Joukl. 

To, že se ve sbírce nakonec vybere více než byla potřebná částka, není neobvyklé. Peníze navíc mohou být použity na jiné sbírky s podobným účelem, vrátit dárcům je ale nelze.

Video  Martínek (2) se po náročné genové terapii, kterou podstoupil ve Francii, vrací zpět do Česka  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

MADONNA ( 19. března 2024 17:13 )

To, že bude rodina Martínka z vybraných peněz od nás hodných lidí, pomáhat dalším dětem, je pouze jejich dobrá vůle, protože peníze byli vybrané na léčbu jejich nemocného synka.Bulvár a neomalené závistivce zajímá a ptají se, co se bude dít s přebytečnými penězi ze sbírky určené pouze pro Martínka.Co jim je vůbec do toho jako? Ikdyby si je nechali, tak co jako?! Ale je to od nich moc hezké, že budou pomáhat i dalším dětem.

MADONNA ( 19. března 2024 17:05 )

👍🏻

Miloslav Fafílek ( 19. března 2024 13:19 )

Kdyby to nikdo nechtěl, tak já bych si to na své náklady vzal, dokonce si pro to třeba přijedu. A kdo mi proplatí cesťák?

Tara-Tara ( 19. března 2024 12:44 )

přesně.....nechat pro další podobné případy......hlavně neposílat na UA

verka1 ( 19. března 2024 12:22 )

Budou pomáhat ostatním nemocným. Peněz je málo a nemocných více.

Zobrazit celou diskusi