Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci chystají přísnější regulaci alkoholu: Blíží se konec nezřízeného pití?

Autor: Maxmilián Nový - 
18. března 2024
05:00

Dát si skleničku něco ostřejšího má v Česku silnou tradici. Jenže denně pije alkohol až desetina dospělých. A rizikově či škodlivě popíjí zhruba 1,3 milionu Čechů nad 15 let. Poslanci napříč stranami proto začínají řešit, co s »chlastem« dělat dál.

„Alkohol jednoznačně vychází jako jedna z nejhorších, možná naprosto nejhorší návyková látka,“ říká poslankyně Klára Kocmanová (31, Piráti). Odkazuje se na výroční zprávu o alkoholu v Česku, podle které má až 230 tisíc lidí problém s alkoholem.

Kvůli jeho užívání pak každý rok ve špitálech skončí na 14 tisíc osob a o život připraví zhruba 7 tisíc lidí. Piráti by tak ještě v tomhle volebním období chtěli dosáhnout alespoň dílčích změn v regulaci alkoholu. A začínají shánět podporu ve Sněmovně.

Regulace reklamy

„Pracujeme na zpřísnění reklamy na alkohol. Nejspíš by se omezení týkalo denní reklamy v televizi a cílené reklamy na internetu. Dále bychom pak chtěli zpřísnit online prodej,“ uvedla pro Blesk Jana Michailidu (33, Piráti), členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

„Nově by tak zákazníci při online prodeji museli prokazovat svůj věk dvakrát. Jak při nákupu zboží, tak při jeho přebírání,“ dodává Michailidu.

Mladá generace

Její partajní kolegyně Kocmanová si myslí, že by se to mohlo schválit ještě do sněmovních voleb, které jsou příští rok v říjnu. „Zpřísnění už jsem řešila s několika kolegyněmi a kolegy. Věřím, že podpora se najde napříč Sněmovnou,“ uvedla Kocmanová pro Blesk.

Podle poslankyně Renaty Zajíčkové (56, ODS) by se měl vztah společnosti k alkoholu změnit. „V naší generaci už to nezměníme, musíme se zaměřit na tu mladou,“ sdělila.

Podobné názory pak zaznívají i od politiků ze STAN nebo Lidovců. „Všechno, co by vedlo k tomu, že se sníží spotřeba alkoholu, by bylo prospěšné,“ řekl už dříve Blesku místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (52, KDU-ČSL), který v minulosti působil i jako terapeut. Věnoval se přímo práci s pacienty trpícími závislostí na návykových látkách.

Omezení prodeje

Na problematické pití Čechů upozorňuje dlouhodobě také vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (57, ODS), podle kterého je Česko jednou ze zemí s nejdostupnějším alkoholem na světě. Už před lety proto navrhoval přísnější regulaci reklamy, změnu daní či úpravu pravidel prodeje. A na to by se chtěli Piráti soustředit do dalšího volebního období.

„Připravujeme novou koncepci, která by reformovala přístup k alkoholu tak, aby její přísnost odpovídala jeho škodlivosti,“ říká Michailidu. „Bavíme se tak o varovných etiketách na obalech, přísnější regulaci reklamy či regulaci prodeje, kdy by v obchodech nebylo možné alkohol prodávat 24 hodin denně,“ vyjmenovává možné změny politička.

Opilé děti

Ačkoliv míra užívání alkoholu i rizikového pití mezi dětmi a dospívajícími dlouhodobě klesá, pořád je na vysoké úrovni. Zkušenost s alkoholem má celkem 24% jedenáctiletých či 44% třináctiletých. Opakovaně se pak v životě opila zhruba čtvrtina patnáctiletých.

Video  Psychiatr Martin Hollý o duševních poruchách i závislostech  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

diskutujici ( 23. března 2024 07:51 )

Už jím ho zarazili i v té jejich "kantýně"?

Uživatel_5634767 ( 19. března 2024 14:59 )

Kéž by chlast smradlavý a cigarety páchnoucí opravdu už stály tolik aby to bylo téměř nedostupné!!! Jíst se musí jinak zemřeme a né chlastat a hulit. Ožralové na ulici smrdí,blejou a bourají a s cigarety obtěžují smradem lidi a ničí si zdraví!! Na chlast lidi mají ale na zeleninu,ovoce,sýry dobré a kvalitní šunky ne.

6vox6 ( 19. března 2024 12:07 )

Vlastní zkušenost?

6vox6 ( 19. března 2024 12:07 )

Za tvýho starýho tady nikdo nemůže. To si musíš vyřešit sama.

bizon_pepa ( 18. března 2024 22:48 )

Blbost. Precenuješ nad, tak dobří nejsme. Takže nemáš pravdu s jenom meleš hov…

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa