Hejtmani se většinovým poměrem shodli na úpravě pravidel, kdy do nich vložili některá nová kritéria, která popisují jednotlivé kraje. Návrh by měla na základě předchozí dohody s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) nyní posoudit vláda. Proti byly Praha, Ústecký a Moravskoslezský kraj.

„Kolegové dospěli ke shodě, že chtějí změnit RUD tak, že Praha nebude schopna nadále vykonávat své krajské kompetence. Ta zpráva je v tomto směru velmi neradostná, 11 kolegů, hejtmanka a hejtmanové, se shodli, že obrat Prahu je ten nejlepší mechanismus. Já se domnívám, že rušit motor, který živí republiku, tím, že mu seberu peníze na své fungování, není úplně šťastné,“ řekl Kovářík.

Pokud vláda a Parlament navržený systém RUD schválí, bude muset podle radního Praha přehodnotit svůj přístup k občanům a uživatelům zmíněných služeb, kteří nejsou občany hlavního města. „Mě to mrzí, hledali jsme cesty, ale naše návrhy nebyly přijaty a ty, které byly, tak nám neumožní krajské kompetence vykonávat,“ řekl Kovářík.

Proti zamýšlené změně bude podle něj hlavní město bojovat ve Sněmovně, neboť návrh krajů prošel napříč politickými stranami. V tuto chvíli podle něj proto vedení metropole nepomůže, že koalice na magistrátu i ve vládě tvoří shodné strany.

Návrh změny rozpočtového určení daní postupně loni předložily Zlínský, Středočeský, Liberecký, Pardubický, Jihomoravský a Karlovarský kraj. Nově kraje jednají se státem o převodu financování nepedagogických pracovníků ze státu na zřizovatele. Hejtmani podle informací z jednání žádají, aby řešení nebylo spojované s dohodou na změně rozpočtového určení daní. Podle dřívějšího vyjádření Stanjury chce kabinet na návrhu pracovat tak, aby nový způsob rozdělení daní mohl začít fungovat od roku 2025, nebo 2026.

Fotogalerie
3 fotografie