„Brácha byl aktivní člověk, mají chovnou stanici s loveckými psy, sám choval divočáky, každý den byl v lese… Úraz teď z něho udělal jiného člověka, ale jsme rádi, že žije a že má snahu se zase vrátit do normálu,“ vypráví jeho sestra Naděžda.

Život se tatínkovi Miloška (14) a Kačenky (8), od základu změnil před rokem. „Při těžbě dřeva ho zachytila hřídel traktoru za pravou ruku, kterou mu namotala a vytrhla. Měl rozdrcenou lopatku, zlomenou pažní kost, zlomených 11 žeber, přetrhané šlachy a nervy a ztratil sluch,“ vypočítává děsivé následky těžké nehody sestra. Aby toho nebylo málo, je pan Ladislav i silný cukrovkář a musí si pravidelně píchat inzulin.

Rok boje o ruku

Celý rok lékaři o ruku bojovali, bratr podstoupil několik různých operací. Žádná z operací ale nepomohla k tomu, aby bratr svoji ruku cítil a mohl s ní hýbat. Nepomohly ani rehabilitace. Na poslední kontrole se tak dočkal toho nejhoršího verdiktu, že už mu více nedokážou pomoci a ruka zůstane nehybná.

Jelikož celý rok byla ruka oteklá a těžká, musel ji bratr nosit přivázanou na šátku kolem krku. To mělo za vinu vychýlení páteře do strany a další bolest. Proto na doporučení lékařů letos v únoru podstoupil další operaci, a tím byla amputace ruky těsně pod paží,“ popisuje dále paní Naďa.

Pomůže bionická protéza

Pan operatér rodinu seznámil s možností dostat šanci na polomechanickou (bionickou) ruku. „Tu však pojišťovna nehradí a není to úplně levná záležitost. Proto bychom touto cestou chtěli požádat o finanční pomoc a dostat Ladika zpátky do normálního života,“ vysvětluje Naděžda, která pro svého bratra založila dobročinnou sbírku na platformě Donio.

Peníze ze sbírky budou použity na úhradu bionické ruky, kterou mu vyrobí v protetickém centru v Uherském Hradišti. Zbývající částku rodina využije na rehabilitace. Naděždu doplňuje i její bratr. „Jsem si vědom toho, že jsem změnil život nejen sobě, ale také celé své rodině. Vím, že to bude dlouhá a náročná cesta, ale chci žít stále naplno a být i pro ostatní užitečný.“

 

Video
Video se připravuje ...

Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6). FN Ostrava

Fotogalerie
16 fotografií