Je třeba odborníka

„Ledvinám je věnována velká pozornost. Ovšem lehčí případy praktičtí lékaři sami nemohou léčit, pacient musí ke specialistovi. Nefrologů (lékaři, kteří léčí ledviny) je ale málo a čekací lhůty bývají dlouhé,“ vysvětluje emeritní přednosta Ústavu všeobecného lékařství doc. MUDr. Bohumil Seifert.

Na kontrolu přišel z práce

V nefrologické ambulanci potkala redaktorka také pana Jana Ryšavého (83). „Běžím na kontrolu rovnou z práce,“ sdělil s tím, že pracuje ve Fyzikálním ústavu Akademie věd a s ledvinami se léčí víc než 40 let. „Měl jsem správnou léčbu a až loni mi začaly ledviny selhávat. Jsem ale na domácí dialýze, takže nemusím ležet v nemocnici a i ve svém věku mohu chodit do zaměstnání,“ pochlubil se pacient.

Rizikové faktory

„Nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka, to jsou hlavní rizikové faktory chronického onemocnění ledvin. Ovšem sami mu můžeme do značné míry předejít. Vyloučení kouření a umírněnost v alkoholu je základ,“ upozorňuje MUDr. Petra Ronová, primářka dialyzačního střediska Fresenius Medical Care.

Hemala vyzývá k prevenci

První problémy se u Alexandra Hemaly objevily v osmnácti. Při odvodu na vojnu mu lékař diagnostikoval ledvinové kameny. „Musel jsem na operaci a díky ní jsem dostal modrou knížku,“ popisuje situaci z roku 1970 bývalý televizní hlasatel. Ledviny se znovu ozvaly po půlstoletí. Na malý ledvinový kamínek, který odešel sám z těla, se přišlo při preventivní kontrole. „Chtěl bych vyzvat veřejnost, aby zašla na vyšetření třeba právě dnes,“ vyzývá Hemala.

Alexander Hemala v mládí bojoval s ledvinovými kameny.
Autor:  Jiří Koťátko, B. Braun, scom

Testování zdarma

Dnes se v Česku otevřou dveře mnoha nefrologických ambulancí. „Bezplatně tam může kdokoliv přijít mezi 8. a 15. hodinou. Zdravotníci mu udělají screening rizikových faktorů,“ říká vedoucí lékař sítě dialýz B. Braun Avitum MUDr. Vladimír Vojanec. Loni vyšetřili 1500 pacientů a 500 poslali k dalšímu vyšetření.

Víte, že...

...test na ledviny si můžete udělat na www.ledvinovakalkulacka.cz

..seznam pracovišť na vyšetření najdete na www.svetovydenledvin.cz?

Fotogalerie
10 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

„Musí dál žít!“ Maminka Olga popsala pro Blesk záchranu dcery Jany (43). Darovala jí ledvinu Bára Holá, Lukáš Červený