Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Musí dál žít!“ Maminka Olga popsala pro Blesk záchranu dcery Jany (43). Darovala jí ledvinu

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
16. listopadu 2023
05:00

V roce 2022 bylo transplantováno 480 ledvin od zemřelých a 40 od žijících dárců. Pokud pacient obdrží ledvinu od žijícího dárce, získává tím mnohem lepší vyhlídky na délku a kvalitu života. A takový je i příběh dnes 43leté Jany, která před téměř osmi lety podstoupila transplantaci ledviny, kterou jí darovala její matka.

Zprvu zdánlivě obyčejný kašel a bolest mezi žebry, následné odběry krve a vzápětí boj o život. Diagnóza zněla jasně, gA nefropatie, autoimunitní onemocnění – ledviny pracují na 40 %. Tehdy pětatřicetileté mamince dvou malých kluků se lusknutím prstů změnil život a vyhlídka byla jediná - transplantace.

„V té době mladšímu synovi byly tři a staršímu bylo osm. Tenkrát, když mi řekli, že mi selhaly ledviny, že je potřeba, aby proběhla biopsie, aby se určila diagnóza, a že už tam budu muset hned zůstat, tak jsem se tam úplně sesypala,“ popisuje Jana moment, kdy jí lékaři řekli, co se v jejím těle odehrává.

Musí dál žít, musí dostat druhou šanci

Obrovský strach, panika, krok do neznáma. Takové pocity prožívali i Janini blízcí. Nikdo netušil, co je vlastně teď čeká. V jednom měla ale Janina matka Olga jasno hned.

Hned jsem si byla jistá, že do toho jdu, že prostě jsem jí dala život a musí dál žít. Musí dostat druhou šanci a ode mě tu ledvinu, jestli to půjde,“ popisuje své odhodlání a neutuchající chuť bojovat o život své dcery Olga.

A šlo. Štěstí v neštěstí bylo to, že dárce byl na dosah a transplantace zas o krok blíž. Jana byla mezi těmi, kteří měli to štěstí, a získala ledvinu od žijícího dárce.

21 případů transplantace ledviny od žijícího dárce bez nekompatibility krevních skupin

„Nejprve udělali odběry a tam zjistili, že každá máme jinou krevní skupinu, takže to hned tak nejde. Ale přišel k nám pan prof. Viklický a vysvětloval nám přesně,  jak to bude probíhat, a pořád povídal, povídal. Já jsem ho zarazila a zeptala jsem se, jestli by do toho šel, i když má, mám jinou krevní skupinu, a on řekl, že jo. Tak jsem řekla, není o čem,“ uvedla v Epicentru dárkyně ledviny.

Plnohodnotný život s transplantovanou ledvinou

Jana říká, že teď se jí žije výrazně lépe než před transplantací, život se pro ni změnil, podle jejích slov, k výrazně lepšímu. Poslední rok před transplantací byla hrozně unavená, prospala by den i noc. Dnes už je vše jinak.

Nepřestanu nikdy cítit obrovský vděk, že to máma pro mě udělala, i když jsem ji od toho odrazovala. Miluji ji pořád, čím dál tím víc,“ uzavřela svůj příběh Jana.

Klarka Klarka ( 16. listopadu 2023 19:25 )

Držím Vám palce!
První máte za sebou! Super! Následuje dlouhá cesta... Mnoho zdaru a i za Vás Děkuji CELÉMU LÉKAŘSKÉMU TÝMU A SESTŘIČKÁM!!!👏😉🍀🍀🍀💐
Hulícící pseudo matka, ať nežebrá o plíci! Karma je zdarma!
Pardón, jsem ošklivá, ale ten druhý příběh, mě rozčílil!

begonie ( 16. listopadu 2023 06:05 )

Super a oběma dámám přeji hodně zdraví. Bohužel znám jiný příběh, kdy to matka odmítla jen proto, že by musela přestat kouřit..... Bohužel hulí jak fabrika stále a syn dostal ledvinu od někoho neznámého I takové matky eistují, bohužel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa