K poškození orgánů v důsledku vysoké hladiny cukru v organismu dochází přitom už v rané fázi onemocnění diabetem. I proto je důležitá včasná prevence a pravidelné prohlídky

Ledviny jsou velmi důležitým orgánem v našem těle. Prvním signálem, že je s nimi něco v nepořádku, může být bílkovina v moči. Tu zpravidla objeví praktický lékař nebo diabetolog při preventivní prohlídce.

Zdravý životní styl je půl zdraví

Existuje několik kroků, které může každý podniknout pro zachování kvality života a snížení rizik spojených s cukrovkou 2. typu, jako je onemocnění srdce a ledvin. „Patří mezi ně zdravý životní styl. Vedle pravidelné kontroly složení potravin je to třeba střídmé stravování a hlídání si své váhy. Obezita je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu, jež je častou příčinou chronického onemocnění ledvin. Ale i samotná nadměrná hmotnost může onemocnění ledvin způsobit,“ vysvětluje nefroložka Kateřina Oulehle z Klatovské nemocnice.

Důležité je nevynechávat ani fyzickou aktivitu. Cvičení pomáhá chránit srdce a ledviny a udržovat je v dobré kondici tím, že snižuje krevní tlak a předchází cukrovce 2. typu. Praktický lékař na pravidelných preventivních prohlídkách kontroluje kromě jiného z rozboru krve hladinu cukru v krvi a z vyšetření moči také správnou funkci ledvin. Sledování hodnot krevního tlaku je také velice důležité. Vysoký krevní tlak nejenže sám o sobě může vést ke zvýšení rizika srdečního infarktu, mozkové mrtvice a k poškození ledvin, ale může také být i první známkou onemocnění ledvin. Jak vidíte, vše je propojené.

Autor: Boehringer Ingelheim, spol. s r.o.

Zjistěte o cukrovce 2. typu více

Přijďte se dozvědět více o cukrovce 2. typu na akci Blesk ordinace. Navštivte stánek společnosti Boehringer Ingelheim a nechte si změřit krevní tlak nebo zjistěte své BMI. Říká vám něco waist-to-hip ratio? Jde o poměr pasu a boků, který poukazuje na typ postavy a možná zdravotní rizika, která mohou lidem s daným typem postavy hrozit. Přijďte zjistit svůj typ postavy a další důležité hodnoty o svém zdravotním stavu.

Více informací o cukrovce a chronickém onemocnění ledvin najdete na www.osladtocukrovce.cz.

MPR-CZ-100229