Stezka nad vinohrady

Poblíž vinařské obce Kobylí vznikla unikátní rozhledna Stezka nad vinohrady. Nachází se východně na kopci Kobylí vrch. Inspirovala se podobným typem rozhleden, tzv. stezkami korunami stromů na Šumavě nebo v Krkonoších. Je postavena v nadmořské výšce 334 m. n. m. a je z ní okouzlující výhled do všech světových stran. Vyhlídka má tvar kruhové rampy a díky nakloněné rovině, která nahrazuje schody, je jako jedna z mála rozhleden v republice bezbariérová. Více zde.

Stezka nad vinohrady
Autor: Vinařský fond

Rozhledna Slunečná

Poblíž jedné z nejznámějších vinařských obcí na jižní Moravě – Velkých Pavlovic se nachází rozhledna nesoucí krásný název Slunečná. Stojí asi kilometr východně od obce mezi vinohrady v nadmořské výšce 225 m. Neobvyklá architektura vytváří optický klam, kdy se zdá, že je rozhledna nakloněná. Z výšky necelých 19 m jsou vidět třeba Velké Bílovice, Hodonín nebo Bořetice. Více zde.

Rozhledna Slunečná
Autor: Vinařský fond

Mandloňová rozhledna

Východně od Hustopečí, na okraji mandloňového sadu, se tyčí 17 m vysoká vyhlídková věž, ke které vás z města dovede turisticko-naučná Mandloňová stezka s audioprůvodcem. Více zde.

Rozhledna Maják

Mezi vinařskými obcemi Zaječí, Přítluky a Rakvice, na Přítlucké hoře, ve výšce 292 m. n. m se tyčí rozhledna Maják. Pokud vyšlápnete 108 schodů, otevře se vám nádherný výhled na Pálavu s nejvyšším vrcholem Děvín, Novomlýnské nádrže, Lednicko-Valtický areál, pásmo Bílých Karpat, i na sousední Rakousko. Rozhledna je 28 m vysoká, má dřevěnou konstrukci a točité kovové schodiště.

Rozhledna Nedánov

Z obce Boleradice vás zavede zelená turistická značka k 26 m vysoké vyhlídkové věži postavené mezi vinohrady nad obcí na vrcholku Nedánov.

Rozhledna u Obrázku

Na kopci nad obcí Starovičky mezi vinohrady stojí 7 m vysoká rozhledna, ze které je i přes malou výšku vynikající výhled všemi směry.

Rozhledna Dalibor

Poblíž kapličky nad Vinařstvím U Kapličky, západně od obce Zaječí se pak nachází 11 m vysoká zděná vyhlídková věž. Z místa se otvírá působivý výhled na Pálavu a okolí Novomlýnských nádrží. Více zde.

Akátová rozhledna

Z Židlochovic vás naučná stezka Krajinou Výhonu dovede k 18 m vysoké vyhlídkové věži z akátového dřeva, tyčící se na kopci Výhon.

Pokud se ale nenacházíte zrovna na Velkopavlovicku, ale poznáváte krásy jiných moravských vinařských podoblastí, tak nezoufejte. Třeba na Mikulovsku u vinařské obce Drnholec, ve viniční trati U Křížku, je 11 m vysoká rozhledna U Křížku.

Rozhledna U Křížku
Autor: Vinařský fond

Na Slovácku, přesněji nedaleko Veselí nad Moravou, se nachází další 15 m vysoká rozhledna Radošov, která je zvláštní svojí podobou. Má tvar poháru na víno, takže mezi vinohrady výborně zapadá a inspiruje k dalšímu programu.

Radošov
Autor: Vinařský fond

A Abychom nezapomněli ani na Znojemsko, tak poblíž vinařské obce Nový Šaldorf u Znojma, ve viniční trati Kraví hora se nachází malá, 3 m vysoká dřevěná Špalkova vyhlídka, rodinného bio vinařství Špalek.

Tipy, kam zajít na dobré víno při návštěvě rozhleden naleznete v největší databázi vinařů na webu Vína z Moravy, vína z Čech.