Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrozí vám smrt na otravu krve?! Vědci přišli s šokujícími závěry

Autor: pma - 
11. prosince 2023
05:00

Výzkumníci z britské Národní zdravotní služby (NHS) zveřejnili šokující studii týkající se sepse, tedy otravy krve. Experti zkoumali přes 224 tisíc pacientů, které otrava krve od ledna 2019 do června 2022 postihla. Zjistili, že diagnóza je mnohem pravděpodobnější u lidí, kteří mají problémy s játry, ledvinami, trpí poruchou učení nebo se léčí s rakovinou či diabetem.

Strašák, který může postihnout každého. Řeč je o sepsi nebo laicky řečeno o otravě krve. U dospělých se její příznaky mohou zpočátku podobat chřipce. Pacienty trápí horečka, zimnice, třes, průjem či zvracení. V závažnějších případech se sepse projevuje zmateností, silnou vyrážkou, dušností nebo skvrnami na kůži. Otravu krve není rozhodně radno podceňovat.

Septický šok může být smrtelný

Vážné komplikace mohou nastat při septickém šoku. Během něj dojde v důsledku infekce k obranné reakci organismu, která způsobí roztažení cév a pokles krevního tlaku. Člověku se v ten moment zvýší tepová frekvence a začne mu selhávat krevní oběh. Podle lékařů z Ústřední vojenské nemocnice v Praze je septický šok navíc v řadě případů smrtelný, a to bez ohledu na poskytnutou zdravotní péči, předchozí stav pacienta či jeho věk.

Přestože sepse může postihnout skutečně kohokoliv, dle dat výzkumníků z britské Národní zdravotní služby (NHS) existují skupiny lidí, které jsou k infekci náchylnější. Tým z univerzity v Manchesteru zkoumal data o 224 000 případech sepse ve Velké Británii od ledna 2019 do června 2022. Ze zjištěných dat vědci zjistili pozoruhodné závěry.

Pozor by si měli dávat i kuřáci

Pravděpodobnost rozvoje sepse je až o 80 procent pravděpodobnější u osob z nejchudších komunit. Třikrát větší pravděpodobnost otravy krve hrozí také u lidí s poruchou učení nebo chronickým onemocněním jater. U pacientů s chronickým onemocněním ledvin je riziko rozvoje sepse vyšší dvakrát až šestkrát než u běžné populace.

Na pozoru by se ale měli mít i lidé s rakovinou, diabetem nebo neurologickými onemocněními. Podle britského deníku The Sun je vyšší pravděpodobnost otravy krve možná i u osob s podváhou, obezitou či kuřáků.

Video  Chudokrevnost neboli anémie. Jaké jsou příčiny?  - Videohub
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 11. prosince 2023 10:12 )

Buď se budeš učit, nebo dostaneš sepsi.

krapotkin ( 11. prosince 2023 10:03 )

To je teda objev století. Každej jednou umře, někdo stářím, něko na "lékařskou" péči.

Zobrazit celou diskusi