Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejsilnější desetiletý chlapec světa: Rowan zvedl kombinovaně 385 kg a sní 3000 kalorií denně

Autor: fik - 
21. srpna 2023
16:27

Rowan O’Malley z Velké Británie dosáhl prestižní pověsti nejsilnějšího desetiletého chlapce. Překonal již 8 světových rekordů a ve své sportovní dráze hodlá pokračovat dál. V silovém trojboji celkově zvedl 385 kilogramů a denně zkonzumuje 3000 kalorií. Trénovat začal prakticky od té doby, co se naučil chodit a první soutěže se zúčastnil již ve čtyřech letech. Nyní plánuje překonat další rekordy.

Rowan byl již odmalička velmi aktivní chlapec. Trénovat začal v podstatě jen se naučil chodit. Jeho tatínek pracoval jako rehabilitační doktor a syna s sebou často brával do práce. Ten se snažil napodobit pohyby, které táta s klientem dělal během sezení. 

„Že z něj bude zapálený sportovec, jsem si uvědomil, když měl tři nebo čtyři roky. Chtěl být hodně aktivní a tak jsem se rozhodl, že mu pomůžu, aby cvičil bezpečně,“ sdělil Rowanův otec Ben pro The Sun. Nadějný sportovec začal trénovat v Benově posilovně a posléze u jeho klientů doma, protože bylo náročné najít veřejné posilovny, které by akceptovaly posilování u tak malého chlapce.

Video  Nejsilnější desetiletý chlapec na světě: Rowan láme světové rekordy  - TikTok
Video se připravuje ...

Své první soutěže se rekordman zúčastnil v pouhých čtyřech letech. Kamarádi o jeho síle nejprve pochybovali, ale teď považují za zábavné vidět, kolik toho dokáže zvednout. Zvládne například udělat dřep se stokilovým závažím a jeho celkové zdvihy v silovém trojboji dosáhnou neuvěřitelných 385 kg. On sám přitom váží pouhých 53 kilogramů. 

Rodiče Rowana jsou údajně často terčem útoků za to, že na syna moc tlačili. Ben však podle jeho slov důkladně dbá na to, aby hoch neutrpěl žádná zranění. „Účelem způsobu, jakým jsem ho trénoval bylo, abych mu poskytl lepší stabilitu kloubů, hormonální regulaci a lepší zdraví páteře. Chtěl jsem mu pomoct trénovat kvůli zdraví a dlouhověkosti a ne nutně kvůli výkonu,“ hájí se Ben.

Malý šampión tráví čtyři večery týdně v posilovně tréninkem, dva dny v týdnu věnuje ragbyovému tréninku a do toho hraje na kytaru a bicí. Jeho denní kalorický příjem se pohybuje kolem tří tisíců kalorií, podle Národní zdravotní služby je pro chlapce jeho věku doporučeno polovičních 1500 kalorií.

Eliot Page, britský rekordman v silovém trojboji, Rowanovi často dává užitečné rady a chlapec doufá, že ho jednou v této disciplíně porazí. Tento koníček však bude muset brzy ustoupit do pozadí, protože se mladý držitel rekordu v budoucnu plánuje soustředit na dosáhnutí svého hlavního cíle a to stát se profesionálním hráčem rugby za anglický tým Leicester Tigers. 

Nejprve by se však chtěl v jedenácti letech vrátit do Ameriky, aby pokořil další světové rekordy. „Jsem si jistý, že dokážu překonat další rekordy. Potřebuji jen trochu víc pomoci, abych se tam znovu dostal,“ věří si mladý O’Malley. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi