Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Protest farmářů paralyzoval Berlín, traktory blokují centrum. Kolegy podpořili i Češi

Aktualizováno -
15. ledna 2024
14:57
Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
10:22

Doprava ve vládní čtvrti v centru Berlína je kvůli velké demonstraci zemědělců proti vládním škrtům zablokovaná, problémy jsou kvůli kolonám traktorů i na příjezdech do metropole. Hlavní část demonstrace sice začne až později dopoledne, do hlavního města se ale farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími zemědělskými stroji sjížděli už od víkendu. Šéfka berlínské policie Barbara Slowiková dnes oznámila, že na bezpečnost v ulicích během protestů dohlíží asi 1300 policistů. Protest podporují i někteří čeští farmáři. Desítky traktorů a dalších zemědělských strojů se vydaly na protestní jízdu z letiště u Chomutova. Míří přes centrum města na Horu Sv. Šebestiána k hranici s Německem, blokovat přechod nechtějí. 

Zablokován je mimo jiné bulvár 17. června od Vítězného sloupu v parku Tiergarden k Braniborské bráně včetně přilehlých ulic. Plné traktorů je rovněž nedaleké Postupimské náměstí. Policie odhadla, že ráno bylo v berlínských ulicích asi 3000 traktorů a nákladních vozů a že další 2000 zemědělských vozidel je na cestě do centra.

Kvůli uzavřeným silnicím se do problémů dostali spolu s řidiči osobních aut rovněž cestující v hromadné dopravě, některé autobusové linky jsou totiž odřeknuté. Dopravní podnik BVG doporučil cestujícím přestoupit na metro a na městskou železnici.

Přítomnost rozzlobených zemědělců, kteří nesouhlasí s úspornými opatřeními vlády kancléře Olafa Scholze, je v Berlíně jasně slyšet od neděle. Farmáři po celou noc troubili, aby na protest upozornili.

Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. Vláda chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

Připojili se i Češi 

Desítky traktorů a dalších zemědělských strojů se vydaly na protestní jízdu z letiště u Chomutova. Cílem akce je podpořit německé zemědělce, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády, a upozornit na problémy místních zemědělců. ČTK to na místě zjistila od pořadatele protestu. Do kolony se zapojili hospodáři z regionu, přijeli i farmáři ze Středočeského kraje.

Po cestě doprovází traktoristy dopravní policie. V koloně je i kombajn. Traktory mají návěsy, na prvním vozidle je transparent: „Vládo, přestaňte s námi ’vorat’!.“ „Chceme podpořit naše německé kolegy a vyprovokovat nejen vládu, ale i odboráře a kolegy odjinud, aby se začalo něco dít v republikovém měřítku,“ řekl za pořadatele ČTK ředitel společnosti Agrocom Hrušovany Jakub Bodnárik. Firma Agrocom Hrušovany patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Důvody k nespokojenosti mají zemědělci podle Bodnárika stejné jako v Německu. „Chceme ukázat státu, že jsme tady taky. Stát by nám měl začít pomáhat, nikoliv škodit,“ řekl ČTK Nicolo De Gennaro, který přijel s traktorem z Chrášťan na Rakovnicku.

Účastníci protestu se shodovali na tom, že chtějí hlavně stejné dotační podmínky v rámci celé Evropské unie. „Chceme stejné podmínky, jako mají všechny členské země, rovný dotační přístup, chceme být konkurenceschopní,“ řekl ČTK Pavel Rež, zemědělec ze Slánska. Veřejnost by podle něj měla být lépe informovaná o tom, kdo poškozuje ceny. „Zemědělci to nejsou,“ uvedl.

Nespokojení čeští zemědělci

S traktory přijeli zemědělci z Vintířova u Kadaně, z okolí Chomutova, ale i z větší dálky. „V koloně je přes 100 traktorů, nákladních a dalších zemědělských strojů a k tomu ještě 30 osobních automobilů,“ řekla ČTK mluvčí chomutovské policie Miroslava Glogovská. Na hranicích se kolona na poli otočí a zpět zamíří již mimo samotný Chomutov přes vesnice na letiště u Března.

Zda se bude něco dalšího dít po dnešním protestu, není podle Bodnárika zatím jasné. „Já doufám, že se začne něco dít,“ uvedl. Protest vznikl podle něj z popudu místních zemědělců, kteří nejsou spokojeni se situací v oboru. „Posledním hřebíčkem do rakve byl konsolidační balíček, který nám přinesl zvýšení daně z nemovitosti o desítky procent, což nám nepřijde správné,“ uvedl.

V Německu dnes pořádají zemědělci velkou demonstraci v Berlíně. Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. V uplynulém týdnu zemědělci každý den blokovali dálniční nájezdy po celé zemi, uzavírky se týkaly i několika hraničních přechodů s Českem.

sosacek ( 15. ledna 2024 16:40 )

Jenom ČT na objednávku lhářů z 5ti koalice drží hu..bu. Hnus - vyházet všechny.

stařec ( 15. ledna 2024 13:28 )

Kdy se potáhne na Prahu???

Zobrazit celou diskusi