Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Němečtí politici se tajně sešli s neonacisty. Řešili deportaci imigrantů do Afriky

Autor: jmr - 
12. ledna 2024
20:45

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) musela tento týden ujišťovat, že v případě zisku moci neplánuje deportaci „neasimilovaných“ imigrantů s pasy. Důvodem je zpráva investigativního portálu Correctiv, podle které toto tvrzení zaznělo na schůzce politiků AfD s představiteli extremistů, píše agentura Reuters.

Podle Correctivu se Roland Hartwig, osobní asistent šéfky AfD Alice Weidelové, a šéf strany v Sasku-Anhaltsku Ulrich Siegmund na konci loňského roku setkali v hotelu poblíž Berlína s neonacistickými influencery a bohatými podnikateli.

Rakouský lídr Identitárního hnutí Martin Sellner na této schůzi navrhl projekt „remigrace,“ který by donutil některé imigranty opustit Německo, i kdyby měli v zemi občanství. Probírala se i myšlenka poslat deportované do „příkladného státu“ v severní Africe.

Correctiv svou zprávu založil na záběrech skrytých kamer a výpovědích účastníků schůze a reportérů pozorujících hotel. AfD potvrdila, že se Hartwig schůze účastnil, ale vyjádřila se, že reportované návrhy nejsou součástí stranické politiky. „AfD nezmění svou pozici vůči imigrační politice kvůli názoru na schůzce, která nespadala pod AfD,“ stojí ve vyjádření strany. Siegmund se ke zprávám nevyjádřil.

Sellner potvrdil, že se schůze účastnil, ale odmítl, že by navrhl něco protizákonného. „Učinil jsem velmi jasným, že mezi občany nemohou být dělány žádné rozdíly – nemohou existovat nějací druhořadí občané – a že všechny remigrační opatření musí být legální,“ vyjádřil se v e-mailu.  

„Neasimilovaní občané jako islamisté, gangsteři nebo dávkoví podvodníci by měli být dotlačeni k přizpůsobení pomocí politiky standardů a asimilace,“ dodal s tím, že tato politika by jako incentivu mohla zahrnovat možnost dobrovolného návratu.  

Correctiv uvedl, že Hartwig účastníkům řekl, že je strana připravena finančně podpořit přednesenou myšlenku agentury pro pravicové influencery, která by před letošními volbami do Evropského parlamentu a regionálních zastupitelstev pomohla formovat názory mladých. K tomuto tvrzení se AfD nevyjádřila.  

Oficiální manifest AfD, která stoupá v průzkumech, požaduje rychlejší deportaci odmítnutých žadatelů o azyl a ilegálních imigrantů.  V některých průzkumech se s opozičními konzervativci přetahuje o první místo. Těží přitom z rozčarování z ekonomických problémů roztříštěné koalice kancléře Olafa Scholze.

AfD ovšem v současnosti v několika státech čelí vyšetřování a hrozí jí, že bude prohlášena za extremistickou. To by mohlo vést k jejímu zakázání. Strana přitom obvinění z rasismu odmítá.

Mezi účastníky schůze jmenoval Correctiv také podnikatele Hanse Christiana Limmera, spolumajitele řetězce snackbarů Hans im Glück. Ten Reuters e-mailem sdělil, že „neměl žádnou roli v organizaci ani plánování.“ Přesto řetězec oznámil, že ostatní majitelé přijali jeho nabídku, že ukončí své působení ve firmě, aby se vyhnula negativnímu dopadu.

Dalším významným účastníkem schůze měl být Alexander von Bismarck, potomek prvního kancléře země z 19. století. Ten se ke zprávě nevyjádřil, stejně jako Spolkový úřad pro ochranu ústavy.  

Video  Extrémní krupobití překvapilo Němce: Kroupy a záplavy udeřily v Reutlingenu  - Reuters
Video se připravuje ...