Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skryté bohatství u sousedů: Němci dál drží miliardy marek! Proč?

Autor: Přemysl Kosejk - 
13. ledna 2024
14:55

„Marky? Ňáký marky po vosumnácti?“ Nejen české veksláky, kteří před Tuzexy položili základ svých pozdějších fi nančních impérií, ale i Němce samotné svírá nostalgický stesk po jejich někdejší měně. Doma si drží pořád miliardy marek! Co je k tomu vede?!

Ačkoliv markami nelze platit už od roku 2002, podle zjištění Bundesbank, tedy německé centrální banky, zůstává mezi lidmi 5,68 miliardy německých marek v bankovkách a 6,56 miliardy marek v mincích.

To představuje asi 7,5 procenta celkového množství peněz, jichž se Německo k 1. lednu 2002 vzdalo! A ačkoliv by se mohlo zdát, že je to od německých občanů neuvážlivý krok, není pravdou, že by tato měna byla bezcenná.

Obchody marky už nepřijímají, ale banky je každému bez problému vymění. 1 euro se vydává proti dvěma markám (ofi ciálně 1,95583) a banka si za službu nic neúčtuje.

Marky v držení občanů tak v tomto přepočtu představují 6,26 miliardy eur! I pro největší evropskou ekonomiku nejde o zanedbatelnou sumu v době, kdy vláda hledá zdroje pro fi nancování infrastrukturních projektů, jako jsou přechod na zelenou energii či modernizace železnic.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Ztracené, vyvezené

Němci, kteří stále lpí na hotovostních platbách, mají k přechovávání marek hned několik důvodů. Někteří si bankovky nechávají z nostalgie, další jsou sběrateli různých měn.

Odhaduje se, že část bankovek je v domácích skrýších již zemřelých lidí, další peníze se dostaly do ciziny, kde je lidé mohou pokládat za suvenýry. Marky si ale zachovávají hodnotu především díky tomu, že Bundesbank stále nabízí službu výměny marek v pevném, neměnném kurzu a ujišťuje, že ji nehodlá zrušit, zatímco třeba ve Francii a Itálii již termíny pro výměnu franků a lir uplynuly.

Podle statistik Bundesbank jen loni přišli lidé směnit 53 milionů marek, z toho asi pětinu v Bavorsku.

Milují šustění bankovek

Němci jsou podle průzkumů národem, který šustění bankovek miluje ze všech nejvíc. Hotovost je nejoblíbenějším platebním prostředkem pro 54 procent Němců, v dalších 15 zkoumaných zemích je průměr pouze 37 procent, přičemž v »nejpokrokovějším « Dánsku už hotovost preferuje jen 17 procent lidí!

Blesk: Víte, že...

Podle různých přepočtových koeficientů by se, pokud by nepřišlo euro, prodávala německá marka kolem 13 korun!

Video  Babiš: Nechci euro! Česká koruna je lepší, žádné euro nepotřebujeme  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

PepekRes ( 15. ledna 2024 09:02 )

Nedivím se, euro a Brusel smrdí

Zobrazit celou diskusi