Dramatický počet násilných vloupaček do aut řeší několik týdnů pražská policie. „Nárůst je velmi alarmující. Evidujeme vyšší desítky případů. Netýká se to jen Jižního Města, ale i Vršovic, Strašnic, Zahradního Města, Spořilova a Petrovic. Na případu pracují policisté z místního oddělení i kriminalisté,“ sdělila Blesku policejní mluvčí Eva Kropáčová. Pachatel zatím ruce zákona uniká. Policie vybízí občany k ostražitosti. V případě, že uvidí, jak se kolem aut pohybuje podezřelá osoba, mají volat 158.

Škoda za osm tisíc

Jedním z řidičů, jejichž plechový miláček se stal obětí řádění vandala na Jižním Městě, je Jan Vyskočil. „Okno mi vymlátili v noci z 5. na 6. ledna v Benkově ulici. Octavii jsem měl půjčenou od tchána. V servisu by mě oprava vyšla na sedm až osm tisíc korun. Naštěstí jsem si to mohl opravit sám. Z auta se nic neztratilo. Policisté mi řekli, že ten den byla hlášena už tři auta,“ řekl Blesku. 

Nejvíc na  »Jižáku«

Podle informací Blesku je místem, kde pachatel řádí zřejmě nejvíce, oblast Jižního Města. Nárůst vloupání do vozů tam Městská část Praha 11 registruje od listopadu a vyzvala obyvatele k ostražitosti. „Doporučujeme nechávat zapnuté nahrávání u automobilových kamer pro využití záznamů. Stejně tak radíme nezanechat jakoukoli věc viditelně ve vozidle. I sebemenší drobnost může být pro pachatele motivem,“ doporučuje radní Prahy 11 pro prevenci kriminality Jiří Dohnal (Piráti). 

Někdy nic nevezme!

Policie případy vyšetřuje jako vloupání do aut a krádeže. Poškození, se kterými Blesk hovořil, se ale pozastavují nad tím, že se jim z auta nic nezratilo. „Auto jsem zaparkoval odpoledne a druhý den ráno bylo rozbité okno. Nic nebylo odcizeno a to jsem měl v autě telefon za 10 tisíc korun a věci v kufru za dalších pět tisíc,“ sdělil Blesku poškozený, jehož vůz pachatel poničil v Hekrově ulici.

„Byla tam rozbitá další dvě auta. Hlídka mi sdělila, že jsem byl sedmý, co ráno volal,“ doplnil. Před unáhlenými soudy varovala Eva Kropáčová. „Pachatele mohlo při krádeži například něco vyrušit,“ osvětlila. 

Třikrát stejný vůz

Okno u auta vymlátili i Václavu K., a to dokonce třikrát. „Dvakrát se mi to stalo na Jižním Městě v Loosově ulici. Nikdy nebylo nic odcizeno, na policii jsem škodu nehlásil. Opravu jsem řešil přes vrakoviště. Pokaždé mě vyšla na 3000 korun,“ řekl Blesku.

Fotogalerie
8 fotografií