Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Učitelce se udělalo zle na školním výletě: Streptokok a amputace končetin!

Autor: pma - 
7. března 2024
07:25

Učitelka Sherri Moodyová (51) z Texasu si během výletu se studenty v dubnu 2023  stěžovala, že jí není dobře. Myslela si, že jde o klasické nachlazení. Když se její stav nelepšil a kantorce se ještě přitížilo, odvezl ji manžel do nemocnice. Lékaři zjistili, že Sherri prodělala septický šok, a museli jí následně amputovat všechny končetiny.

Učitelka vzala v dubnu loňského roku své žáky do Deer Parku nedaleko Houstonu. Během akce se jí udělalo zle, přikládala ale potíže obyčejnému nachlazení. Po několika dnech se k obtížím přidaly i velmi vysoké teploty a horečky. 

„Nikdy v životě jsem nebyla na pohotovosti. Byla jsem vždy velmi zdravá a měla díky cvičení a stravě skvělou formu,“ vyprávěla Sherri.

Když se její zdravotní stav nezlepšoval a ona se jednoho rána probudila s těžkými dýchacími problémy, vzal Sherri její manžel do nemocnice. Lékaři zjistili, že žena trpí dvojitým zápalem plic, který prý způsobil streptokok.

Jeho bakterie snadno proniká do krevního řečiště. Pokud není z oběhu jedince  odstraněna, může dojít k rozvoji tzv. pneumokokového onemocnění. Mezi to patří zápal plic, infekce či otrava krve (sepse), ale i zápal mozkových blan nebo záněty vnitřního povrchu srdce. 

Sherriino tělo v důsledku působení bakterie utrpělo septický šok. „Musela jsem si vyhledat na Googlu, co je to vlastně sepse. Neměla jsem o tom tušení. Jsme docela zdraví lidé,“ uvedla dále Američanka.

Kantorka navíc užívala lék na artritidu, který oslaboval schopnost jejího těla bojovat s infekcí. „Byla jsem vyděšená. Neměla jsem s čím bojovat, přišla jsem si, jako bych šla do války bez vojáků,“ přiznala Sherri. 

Doktoři se snažili, aby došlo k obnovení průtoku krve do rukou a nohou, ty ale ženě začaly černat a odumírat. Po několika týdnech tak muselo dojít k amputaci všech čtyř končetin. 

Sherri je už několik měsíců po amputaci se svým životem srovnaná. Přiznává, že někdy pláče, ale je silná a chce i nadále žít plnohodnotný život se svým synem a manželem Davidem. Ten dal kvůli Sheriinu zdravotnímu stavu výpověď v práci, aby se o ní mohl celé dny starat a pomáhat jí. 

y1xcvbnm ( 7. března 2024 08:49 )

Paní vypadá na 35 let.

Zobrazit celou diskusi