Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Superúterý v USA: Biden i Trump smetli konkurenci! Poslední Trumpova rivalka Nikki Halyeová boj vzdala

  • Autor: simao,ČTK,mav - 
    Aktualizováno -
    6. 3. 2024
    16:40
    6. 3. 2024
    07:05

    Volební superúterý v USA má jasné výsledky, nejvíce sledovaným prezidentským primárkám a stranickým shromážděním v 16 amerických státech dominovali současný demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánský rival - exprezident Donald Trump. Každý z nich si připsal jednu porážku, což však podle amerických médií neovlivní jejich šance získat nominaci své strany do listopadového prezidentského finále. Duel mezi Trumpem a Bidenem o Bílý dům je nyní takřka jistý. Trumpovi odpadl i poslední soupeř - poražená kandidátka Nikki Haleyová oznámila "pozastavení" kampaně.

  • 1.Jasné triumfy

    Prezident USA Joe Biden zvítězil v 15 státech, kde se během tzv. superúterý odehrál demokratický souboj o nominaci do listopadových prezidentských voleb. Překvapivou porážku, první v nominačním klání, naopak utrpěl na Americké Samoi.

    Současný šéf Bílého domu na druhé straně čelí protestnímu hnutí tvořenému především americkými muslimy, kteří nesouhlasí s jeho přístupem k válce v Pásmu Gazy, byť Bidenova administrativa se v posledních týdnech uchýlila k ostřejší rétorice vůči Izraeli.

    Technické potíže v Utahu

    Také exprezident Donald Trump míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Trump dosud podle výsledkových projekcí vyhrál v 13 státech včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny.

    Maličký Vermont je jediným státem, kde se během superúterý dokázala prosadit Nikki Haleyová. Posledním nesečteným státem byl Utah, kde se podle serveru USA Today volební komisaři potýkali s technickými problémy. Projekce ale hovoří jasně ve prospěch exprezidenta a prezidenta.

    Volební superúterý v USA: Trump se radoval z triumfu v primárkách republikánů (5.3.2024) Volební superúterý v USA: Trump se radoval z triumfu v primárkách republikánů (5.3.2024) | ČTK / AP / Rebecca Blackwell

  • 2.Trump: Skvělá noc

    Trump po ohlášeném vítězství ve více než desítce států označil superúterý za „skvělou noc“. „Byla to skvělá noc, neuvěřitelný den,“ řekl podle agentury AFP příznivcům ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě.

    Dominantním tématem při rozhodování republikánských voličů byla podle očekávání migrace, ukázaly exit polly Edison Research v Severní Karolíně a Virginii, píše Reuters.

    V Kalifornii byla pro republikány o něco málo důležitější ekonomika, migrace byla až na druhém místě. Na otázku, zda by migranti bez patřičných povolení měli být deportováni, odpovědělo kladně 62 procent voličů v republikánských primárkách v Severní Karolíně, 46 procent ve Virginii a 57 procent v Kalifornii.

    V Severní Karolíně, která se s počtem 76 delegátů řadí mezi větší státy a kde v prezidentském finále v roce 2020 nad prezidentem Bidenem velmi těsně zvítězil Trump, uváděli republikáni jako hlavní témata migraci ze 41 procent, ekonomiku ze 33 procent, úpravu práva na interrupci z 11 procent a zahraniční politiku z devíti procent.

    Ve všech třech dotyčných státech odpověděla rovněž nadpoloviční většina dotazovaných, že čtyřnásobně trestně stíhaný Trump by podle nich byl vhodným kandidátem do úřadu, i kdyby byl u soudu usvědčen ze zločinu.

    Na oslavách Trumpa v Mar-a-Lago nechyběl ani jeho syn Eric s manželkou Larou.

    Volební superúterý v USA: Trump se radoval z triumfu v primárkách republikánů, nechyběl ani jeho syn Eric s manželkou Larou (5.3.2024) Volební superúterý v USA: Trump se radoval z triumfu v primárkách republikánů, nechyběl ani jeho syn Eric s manželkou Larou (5.3.2024) | ČTK / AP / Evan Vucci

  • 3.Rozhodnuto?

    Superúterý letos nepoutá takovou pozornost jako v minulých volebních cyklech, neboť přichází v momentě, kdy jsou souboje o nominaci republikánů a demokratů považované za víceméně rozhodnutou záležitost.

    Trump u Republikánské strany i Biden u Demokratické strany od počátku nominačnímu procesu dominují a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit.

    Haleyová končí

    Haleyová měla k úterku na kontě vítězství pouze v hlavním městě -  Washingtonu, D.C. Média superúterý vykreslovala jako její poslední šanci na zvrácení republikánského nominačního klání, které se vyvíjí jednoznačně v Trumpův prospěch.

    „Nastal čas pozastavit mou kampaň. Řekla jsem, že chci, aby Američané byli slyšet. To jsem dokázala. Nelituji ničeho,“ řekla bývalá guvernérka Jižní Karolíny po 16. hodině českého času v Charlestonu po sérii proher.

    Ačkoliv Trump má nyní republikánskou nominaci takřka jistou, Haleyovou média považují za hlavní indikátor Trumpovy popularity či nepopularity v Republikánské straně, jejíž umírněnější křídlo exprezidenta nevnímá jako vhodného kandidáta.

    Nikki Haleyová oznámila pozastavení prezidentské kampaně (6. 3. 2024). Nikki Haleyová oznámila pozastavení prezidentské kampaně (6. 3. 2024). | ČTK / AP / Chris Carlson

    Navíc se, jak bývá zvykem u aspirantů odstupujících z primárek, Haleyová nepostavila za Trumpa coby kandidáta republikánské strany proti demokratům

    „S největší pravděpodobností bude Donald Trump republikánským kandidátem, až se v červenci sejde sjezd naší strany. Gratuluji mu a přeji mu vše dobré. Přeji vše dobré každému, kdo by se chtěl stát americkým prezidentem. Naše země je příliš cenná na to, abychom se nechali rozdělit našimi rozdíly,“ dodala Haleyová. „Nyní je na Donaldu Trumpovi, aby si získal hlasy těch, kteří ho v naší straně i mimo ni nepodporovali. A já doufám, že se mu to povede.“

    Lákání středových voličů

    Trump se na sociálních sítích na tyto voliče už obrátil: „Rád bych pozval všechny příznivce Haleyové, aby se připojili k největšímu hnutí v dějinách našeho národa.“ Zároveň v tomtéž příspěvku tvrdí, že velká část jejích financí na kampaň přišla od radikálně levicových demokratů, „podobně jako mnozí její voliči, podle průzkumů až 50 %“, tvrdí exprezident. Zrovna v primárkách ve Vermontu, kde získala jeho rivalka v superúterý jediné vítězství, může hlasovat kdokoli, nezávisle na stranické registraci.

    „Donald Trump dal jasně najevo, že o příznivce Nikki Haleyové nestojí. Chci, aby bylo jasno: v mé kampani pro ně místo je,“ reagoval Biden podle CNN a pochválil její kuráž čelit Trumpovi ve vyhrocené republikánské straně. Nemálo umírněných republikánů, jakož i středových voličů, se k Bidenovi může přiklonit, než aby podporovali republikány směřující k pravému kraji.

  • 4.Bidenova jediná porážka v Samoi

    Biden zvítězil ve všech 15 státech, kde se během superúterý odehrál demokratický souboj o nominaci. Překvapivou porážku, první v nominačním klání, naopak utrpěl na Americké Samoi. Vyplývá to z projekcí amerických médií.

    Podle projekcí deníku The New York Times si Biden v úterý připsal vítězství mimo jiné v lidnatých státech, jako je Texas, Kalifornie či Severní Karolína.

    Na Americké Samoi, která je nezačleněným územím Spojených států, Bidena porazil dosud málo známý podnikatel Jason Palmer.

    Volební supeúterý: Joe Biden u demokratů dle očekávání triumfoval, prohrál jen v Americké Samoi (5.3.2024) Volební supeúterý: Joe Biden u demokratů dle očekávání triumfoval, prohrál jen v Americké Samoi (5.3.2024) | ČTK / AP / David Briscoe

    Superúterý v USA: Jason Palmer porazil Bidena v primárkách na Americké Samoi Superúterý v USA: Jason Palmer porazil Bidena v primárkách na Americké Samoi | ČTK / AP / Pablo Martinez Monsivais

  • 5.Protestní hlasy

    Biden mezi demokraty nemá výraznější konkurenci a již nyní panuje přesvědčení, že se na podzim v souboji o Bílý dům znovu střetne s Trumpem, který rovněž jasně míří k zisku republikánské nominace. Pozorovatelé nicméně bedlivě sledují volební účast a možné protestní hlasování proti Bidenovi formou volebních lístků, v nichž se voliči mohou nevyslovit pro žádného kandidáta.

    Aktivisté, kterým vadí Bidenova silná podpora Izraele, vyzývali muslimské Američany a stoupence progresivního křídla strany, aby stejně jako předtím v Michiganu odevzdali v Minnesotě takovéto protestní hlasy. Podle projekcí agentury Edison Research se jich v Minnesotě sešlo přes 20 procent.

    Volební supeúterý: Joe Biden u demokratů dle očekávání triumfoval (5.3.2024) Volební supeúterý: Joe Biden u demokratů dle očekávání triumfoval (5.3.2024) | ČTK / AP / Andrew Harnik

  • 6.Chaos a temnota

    Biden ve svém prohlášení opět označil Trumpa za hrozbu pro americkou demokracii. „Dnešní výsledky dávají americkému lidu jasnou volbu: Dovolíme Donaldu Trumpovi, aby nás zatáhl zpět do chaosu, rozdělení a temnoty, které definovaly jeho funkční období?“ uvedl Biden.

    Primárky jsou ve většině států záležitostí pouze registrovaných demokratů a republikánů. Co se však veškerých voličů týče, další volební souboj mezi 81letým Bidenem a 77letým Trumpem si přeje jen málo Američanů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že jak Biden, tak Trump se mezi voliči těší nízké oblibě.

    Video  Americký velvyslanec o návštěvě Billa Clintona i oslavách vstupu do NATO. A kdo další přijede z Washingtonu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

viho ( 6. března 2024 12:02 )

Problém je v tom, že mír musí chtít obě strany, ne jen napadený, ale i útočník. A Putin rozhodně mír nechce, ten by klidně obsadil celou Evropu, kdyby mu nebyl kladen vojenský odpor. To je jako kdyby útočník na ulici někoho přepadnul a okolo jdoucí policista by řekl, že proti útočníkovi nezasáhne, protože chce mír... 🙁

pragver ( 6. března 2024 11:45 )

👍 👍 👍

Roy Švarc ( 6. března 2024 10:48 )

Amíci kritizují Putina a jsou na tom hůř, nemůžou vybrat normální lidi z kongresu místo dvou starcú!

Uživatel_5650027 ( 6. března 2024 10:28 )

Robert Kennedy ml.

Kamyl ( 6. března 2024 09:39 )

...ani ve straně

Zobrazit celou diskusi